Zobraziť přihlasovací formulár

5 znamení, že sa dostávate do formy

  • Publikované:
5 znamení, že sa dostávate do formy

Bez toho, aby sa vaša váha pohla čo i len o piaď. Nehovoríme o bežných denných výkyvoch, kedy pol kila nehrá vlastne žiadnu rolu. Ale o zmenách, ktoré sa s naším telom dejú, keď sme čím ďalej tým viac fit, aj keď váha stagnuje. Telesná hmotnosť totiž nie je práve najpresnejší ukazovateľ, rozhodne nie jediný a možno ani najdôležitejší, ktorým by sme sa mali pri snahe o čo najlepšiu fyzičku riadiť. Ako teda poznáme, že sa „niečo deje“, bez toho, aby nás opúšťali kilá?

Nie je kilo ako kilo

Keď si vezmeme otrepané porovnanie kila peria a kila železa, môžeme ho pekne aplikovať na kilá tuku a kilá svalovej hmoty. Je všeobecné známe, že kilo svalu je oveľa koncentrovanejšie (asi ako to železo), tým pádom „zaberie menej miesta“. Kdežto tuk je oveľa objemnejší pri rovnakej váhe. Preto môže osemdesiat kilová žena i muž vyzerať kus od kusu ale sakramentsky inak.

  • Zavádzajúci BMI. Body mass index, toľko profanovaný autoritami v minulosti, je jeden z najviac zavádzajúcich indexov vôbec. Bodybuilderi, ktorí pri výške 180 cm vážia napríklad 110 kilogramov majú BMI obezity a pritom na nich nenájdete poriadne žiadny tuk. BMI je dobrým ukazovateľom záťaže na kĺby, ale rozhodne neberie do úvahy telesnú konštitúciu a podiel svalu a tukov.

Päťkrát áno

Keď teda začneme cvičiť, mali by sme si cieľ formulovať ako telesnú transformáciu, nie chudnutie - samozrejme tiež prípad od prípadu. Ale v rámci snahy dostať sa do formy nie je úbytok na váhe to, čo treba. Sledovať by sme mali iné zmeny, ktoré sa s naším telom stanú.

  • Nebažíme po nezdravom jedle. Aj keď naše rozhodnutie nie je primárne držať diétu alebo „jesť zdravo“ a doprajeme si v podstate bežnú stravu, naša psychika sa začne meniť. Začneme mať potrebu „si to jedlom nekaziť“. Pretože vieme, že keď strávime dve hodiny v posilňovni a nedáme si potrebnú dennú dávku proteínov, márnili sme svoj čas. A tak najskôr začneme do jedálnička postupne pridávať proteíny, vlákninu, vodu. A s tým idú ruka v ruke zmiernenie našich chutí a neodolateľné túžby po niečom nezdravom, ako sú sladkosti alebo fast food. Pokojne si to vyskúšajte, spíšte si, po čom ste sa predtým mohli utĺcť, a uvidíte, že na to zas až takú chuť vlastne už nemáte.
  • Zvládate ťažšie váhy... a vyhľadávate ich. Ak nerobíte vyložene iba kardio cvičenie, ale pracujete s vlastnou váhou alebo zdvíhate nejaké tie činky alebo iné záťaže, časom vám tie, s ktorými ste začínali, prestanú stačiť. Cvičenie bude pre vás proste moc jednoduché. A predsa nechodíte cvičiť preto, aby ste nerobili pokroky! Aj v hlave sa nám to trošku zmení a my sa väčšej záťaže prestaneme báť.
  • Cítite sa prekvapivo oddýchnuto. Telesná aktivita podporuje zdravý odpočinok, pomáha nášmu telu správne fungovať. Byť unavené, hladné, odpočinuté aj ospalé v správny čas. Naše hormóny sa dajú do lepšej rovnováhy, metabolizmus sa upraví a naše telo začne fungovať lepšie - od vylučovania po spánok alebo energiu.
  • Zmenili sa naše chute. Aj potreba jedla. Pravidelné cvičenie môže mať paradoxne obojaký účinok, ako zmenšenie našich túžob po jedle, tak ich zväčšenie. Aj keď teraz máme na mysli skôr hlad než maškrtenie. Oboje môže byť zložité - ako sa prinútiť jesť viac, ak máme nižší prísun, než by sme potrebovali, tak odolávať, ak máme tendencie to preháňať. Pomôcť môžu záznamy jedla, aby sme mali sami čo najlepší prehľad o tom, ako sa nám kaloricky aj výživovo darí.
  • Oblečenie sedí inak. Konečne sa dostávame k ukazovateľu, ktorý je pre nás najhodnovernejší. Akonáhle sa naše telo začne meniť, začnú sa nám inak formovať končatiny, trup a vlastne celé telo. A to vrátane chodidiel, ako sa stráca telesný tuk, môže sa nám dokonca zmenšiť veľkosť nôh a inak začnú sedieť aj topánky. Čo zrovna neuvítajú dámy majúce záľubu v lodičkách a topánkach na podpätku, pretože z tých nám môže začať vyskakovať päta.

Ideálne meranie nášho progresu v cvičení je oblečenie a ideálne zrkadlová skúška - od začiatku cvičenia si každý mesiac robte fotografiu sami seba v zrkadle. Ideálne v rovnakom oblečení a za rovnakých svetelných podmienok. A uvidíte!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku