Zobraziť přihlasovací formulár

Pitný režim našich detí

  • Publikované:
Pitný režim našich detí

Bez vody nefunguje správne žiadne telo, ani to detské. Lenže zatiaľ čo my sa vieme k dodržiavaniu pitného režimu donútiť (viac menej), deti nebudú piť, pretože je to potrebné, ale len keď majú smäd. A to zďaleka nestačí. Pitný režim treba dopĺňať kontinuálne celý deň a priznajme si, aj keď by ho mala tvoriť prevažne neperlivá stolová voda, komu by stačila. A zvlášť deti majú sklon preferovať „niečo sladké“. Ako teda na to, aby pitný režim dopĺňali? A zvlášť teraz, keď je leto za dverami?

Potreba vody je síce stabilná, ale to, koľko jej potrebujeme, sa mení. V závislosti na ročnom období, respektíve na vonkajšej teplote, na aktivite, ktorú máme, na našom veku i na našej hmotnosti. Už príjem aktívnych detí okolo štyroch rokov veku by sa mal pohybovať okolo jedného a pol litra vody denne! A s rastúcim vekom a pribúdaním svalov aj ďalších tkanív sa potreba vody len zvyšuje. Okolo puberty sa pomer láme vo všetko dobre definujúci pomer - 1l vody na každých 20 kg hmotnosti (25 kg, ak je naša aktivita minimálna).

Takže ako do tých našich drobčekov dostať čo najviac (dostatok) tekutín?

  • Keď hovoríme o pitnom režime, hovoríme o príjme čistej vody. Niektoré nápoje obsahujú prímesi, ktoré môžu telo naopak dehydrovať (napríklad kofeín). Ďalším problémom je cukor, ktorý je prítomný v mnohých obľúbených nápojoch. Ten môže spôsobiť kolísanie hladiny energie, čo spôsobuje často zlú náladu. Navyše cukor rozpustený v tekutine sa do tela dostane veľmi rýchlo, pretože ho nie je potrebné dlho metabolizovať.

Voda a iné nápoje

V ideálnom svete by sme všetci pili len čistú pramenitú vodu. Teda tú stolnú. Ani minerálne by sme nepotrebovali, pretože v tom istom ideálnom svete by sme ich mali dosť zo zdravej stravy. Pochopiteľne je stolová voda najlepším možným spôsobom hydratácie. S minerálnymi vodami by sme mali u detí opatrne. Ich zloženie je vhodné väčšinou skôr pre osoby so zvýšenou záťažou, navyše zmena pomeru minerálov v tele by mohla viesť k mnohým zdravotným nešvárom.

A keď už sme sa zmienili o cukre. Sladké nápoje nevadia, ak nie sú dosladzované - napríklad stopercentné ovocné džúsy áno, ale lepšie nariedené a nie moc často. Špeciálne by sme si mali dať pozor na citrusové džúsy, pretože sú pomerne agresívne nielen na zubnú sklovinu, ale aj na žalúdok. A špeciálne pozor na grepfruity! Ak používame ovocné sirupy, tiež by sme to s nimi nemali preháňať - zase kvôli cukru.

  • Určite by sme sa mali vyvarovať tomu, aby sme deťom dávali silný čaj alebo dokonca kávu. A termínom „deti“ myslíme aj adolescentov. Takéto nápoje jednak pôsobia diureticky, ale tiež si zahrávajú s energiou, ktorá rýchlo stúpne, ale aj rýchlo opadne a efekt na organizmus má podobný ako cukor.

Športové nápoje, iónové alebo inak určené pre športovcov, nie sú pre fyzicky aktívne deti vyložene zle. Len je treba mať na pamäti, že obsahujú umelé sladidlá, často tiež veľa farbív a iných, nie práve zdravých látok. Rozhodne by ale nemali tvoriť podstatnú súčasť pitného režimu, určite nie v čase, keď naše dieťa nemá špeciálne náročnú fyzickú aktivitu.

Čo je však rozhodne jedno veľké nie, sú energetické nápoje. Keď opomenieme ich sporné benefity na naše zdravie, obsahujú mnohokrát stovky percent odporúčanej dennej dávky rôznych látok (často vitamínu B), ktoré môžu v našom tele podporiť rôzne negatívne procesy. O množstvo cukrov, kofeínu a iných stimulačných látkach škoda hovoriť.

  • Mlieko sa do kategórie nápojov nepočíta. Hoci tekutina, obsahuje také množstvo živín, že ho vo valnej väčšine považujeme skôr za „jedlo“ než za „pitie“.

Voda je ale aj inde

Zvlášť v lete máme skvelú príležitosť „prepašovať“ tekutiny k deťom aj inak. Vynikajúcim zdrojom vody je čerstvé ovocie a zelenina. Asi nás ako prvé napadne vodný melón, ktorý je vynikajúci tak ako „nápoj“, tak ako zásobáreň iných prospešných látok. Všetko o výhodách vodného melónu si môžete prečítať v jednom z našich predošlých článkov. Mimochodom, vedeli ste, že sa dajú krásne zužitkovať aj melónové šupky? O nich sme zase písali tu.

Veľa vody v sebe ale majú napríklad šalátové uhorky, paradajky, paprika, reďkovky alebo mrkva, z ovocia potom ananás, maliny, broskyne, marhule alebo maliny. Veľa vody obsahuje tiež napríklad hroznové víno, ale to je zase nebezpečné v extrémne vysokom obsahu cukru.

Vynikajúcim zdrojom tekutín sú pochopiteľne tiež polievky, na leto ideálne tie konzumované za studena. Určite vyskúšajte vynikajúce španielske gazpacho napríklad podľa receptov našich užívateliek!

  • Určite by sme nemali zabúdať na to, že čím sú deti menšie, tým viac tekutín v pomere k svojej telesnej hmotnosti potrebujú. Vo veku od štyroch do siedmich rokov to je v priemere 1,5 l vody, desaťročné deti potrebujú už skoro dva a štvrť litra vody a okolo pätnástich potreba vzrastá na zhruba 2,7 l vody denne!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku