Zobraziť přihlasovací formulár

Ako sa vek prejavuje na našej tvári - a ako si s tým poradiť

  • Publikované:
Ako sa vek prejavuje na našej tvári - a ako si s tým poradiť

Keď sa na našom tele začínajú prejavovať známky starnutia, mnohí z nás spanikária a vidia ich oveľa intenzívnejšie, než ich vníma okolie. A tak si často robíme starosti s niečím, čo si nikto iný ani nevšimne. Kde sa ale vek prejavuje naozaj? A paradoxne to nie sú vrásky, ktoré sa začínajú objavovať, ale iné veci - ktorým by sme nevenovali toľko pozornosti. Čo si teda všímať a čo nám pomôže?

Starostlivosť o vzhľad je tak nejako prirodzene daná skoro každej žene a hociktorému mužovi. Na veku nie je nič, čo by sme mali skrývať, pre náš vlastný dobrý pocit sa ale často snažíme zvrátiť tento proces, ako je len v našich silách. Sila mysle je ale neuveriteľná - to, ako sa cítime, je to, ako nás vnímajú ostatní. A preto často neriešime viditeľné prejavy starnutia, ale tie, ktoré si všímame sami na sebe. Kde na tvári je dobré sa poobzerať, ak naozaj chceme vyzerať mladšie?

Očné viečka. Koža na očných viečkach je maximálne tenká, preto je najviac náchylná na prejavy straty kolagénu - čo sa s pribúdajúcim vekom deje. Elasticita sa vytráca a viečka padajú, ak používame očné tiene, tvoria sa nám farebné ryhy a tak ďalej. Rovnako tak nám ochabuje svalstvo, takže môžeme mať problémy úplne otvoriť oči. Ako na to? Najlepšia je prevencia predčasného starnutia pleti, teda krémy s ochranným faktorom a nosenie slnečných okuliarov. Rovnako tak nám pomôžu prípravky s retinolom, derivátom vitamínu A, ktorý stimuluje produkciu kolagénu. A keď už dôjde na radikálne riešenie, redukcia poklesu očných viečok je pre súčasnú plastickú chirurgiu veľmi bežným zákrokom.

Rednutie obočia. A tiež jeho zosvetlenie. Nedostatok vitamínov, s ktorým sa telo potýka, a tiež prirodzené slabnutie korienkov (a v neposlednom rade tiež roky vytrhávania, prípadne farbenia a iných úprav) vedie k rednutiu obočia a tým tiež strate prirodzených kontúr tváre. Ako na to? Úpravu obočia by sme mali nechať na profesionáloch. Oplatí sa tiež investovať do doplnkov stravy s vitamínmi a minerálmi (biotín, železo), poprípade do sér na podporu rastu (mnohým z nás však pomohol na obnovu rastu obočia aj obyčajný ricínový olej).

Zdrsnená koža. Úbytok kolagénu, drobné vrásky, jazvičky po akné... a k tomu všetkému suchšia a papyrusu podobná textúra pokožky. To je neklamným znakom rokov, ale nie len tak hocijakých. Predovšetkým rokov, počas ktorých sme sa nechránili pred slnečným žiarením! Ako na to? Asi vás neprekvapí, že najlepšia je prevencia - a na tú nie je nikdy neskoro. Používať krém s ochranným faktorom má cenu kedykoľvek, takže si nesmieme hovoriť, že „už je to jedno“. Ochranný faktor nám pomôže nielen k lepšej kvalite pleti, ale tiež zamedzí vzniku pigmentových škvŕn (nezabúdajte ho tak nanášať na dlane, paže, dekolt i krk).

Tmavé kruhy pod očami. Príde doba, kedy už nebudú znamenať nedostatok spánku po bujarej noci. Koža pod očami je veľmi tenká a ako stráca na svojej pevnosti, stáva sa „transparentnejšia“, teda pod ňou prúdiaca krv je oveľa viditeľnejšia. Ako na to? O tom, ako sa zbaviť kruhov pod očami, sme vám písali hneď v niekoľkých článkoch. V tom prvom sa zameriame na klasické spôsoby, ako s nimi zatočiť, v druhom dostanete pár užitočných tipov a v treťom sa dozviete aj o netradičných metódach.

Dvojitá brada. Tu hrá veľkú úlohu genetika, čím viac tuku sa nám ukladá pod bradou, tým je koža menej elastická a svaly krku ju začnú sťahovať dolu. Ako na to? Pretože úlohu hrá tuk, cvičenie a diéta nám môžu pomôcť nielen k figúre, ale aj k redukcii podbradku. Rovnako tak krémy a séra podporujúce tvorbu kolagénu, prípadne podobne pôsobiace oleje. A podobne ako u očných viečok, aj u podbradku je chirurgické alebo alternatívne estetické riešenie pomerne častým výkonom.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku