Zobraziť přihlasovací formulár

Vlasový styling a štyridsiatka

  • Publikované:
Vlasový styling a štyridsiatka

Ako sa blížime k magickému štyridsiatemu roku nášho života, začíname si všímať to, čím tridsiatka zatiaľ iba strašila. Okrem zmeny nášho tela, pokožky tváre, metabolizmu a ďalších vecí, sa budeme musieť zmieriť s tým, že aj naše vlasy budú potrebovať trošku intenzívnejšiu a dosť inú starostlivosť, než akú sme im venovali doteraz. Ako sa to má s našimi vlasmi okolo štyridsiatky? S čím prestať, s čím začať?

Vlasové folikuly sa s postupujúcim vekom zmenšujú, takže z nich rastú tenšie a krehkejšie vlasy, predovšetkým na temene hlavy. Telo spomaľuje produkciu prirodzených olejov, pokožka a s ňou aj vlasy sa vysušujú, tým pádom sú ešte náchylnejšie na lámanie. Produkty, ktoré sme doteraz používali, môžu problémy s vlasmi ešte trochu podporiť. Treba preto urobiť malé, ale chytré zmeny.

Amoniak. Aj keď je to látka obsiahnutá vo farbách na vlasy stále menej a menej, u mnohých kaderníčok a kaderníkov (a ešte vo viacerých farbách, ktoré si sami kupujeme v obchodoch) je amoniak, čiže čpavok prítomný. Farby sú efektívnejšie, kryjú šediny, ale tak, že z vlasu vytiahnu jeho vlastný pigment a nahradia ho novým - pomerne drasticky. Vlasy tak schnú, krehnú, lámu sa a strácajú lesk a celkovú kvalitu. Amoniak je celkom nezameniteľne cítiť, ale nikdy nezaškodí sa opýtať, či je zvolená farba pre vlasy šetrnejšia.

Tuhé“ účesy. Asi viete, o čom hovoríme. Natupírovať, nalakovať, natupírovať, nalakovať, nalakovať, nalakovať. Vlasy bez pohybu sú vlasy bez života. A navyše zbavovať vlasy nánosov laku, tužidiel a ostatných produktov je nešetrné a rozhodne sa nehodiace. Vlas obalený lakom je tiež oveľa náchylnejší na zlomenie, pretože má na sebe lepivú a na povrchu tvrdú „krustu“, ktorá nie je tak poddajná ako samotný vlas. Hľadajte laky na vlasy, ktoré účes udržia a nevezmú mu život. Tiež by sme mali prestať používať ostré sponky, pinetky a vôbec by sme sa mali vyvarovať zlomom v účese.

Gél. Ak používate pri stylingu gél v tom najpôvodnejšom slova zmysle, ťažký a mokrý, tiež by ste mali zvážiť zmenu. Vlasy nám totiž stratia na hustote i váhe, a tiež je na ne gél moc ťažký. Vlasy spľasnú a budú vyzerať redšie. Naviac zaťažením ešte viac namáhame korienky, takže majú vlasy väčší sklon vypadávať. Ideálne stylingové prípravky sú tak vo formách peny.

Ultra čistiace šampóny. Aj keď sa zdá ako dobrý nápad používať raz za čas hĺbkovo čistiace šampóny, ak nepoužívame moc stylingových prostriedkov, môžeme si spôsobiť viac problémov ako úžitku. Aj ten najšetrnejší šampón môže zmyť spolu s nečistotami tiež prirodzenú mastnotu, teda výživu vlasu, a tým ho nechať nechránený pred vonkajšími vplyvmi. Namiesto agresívnych čistiacich kúr radšej vyskúšajte šetrnú starostlivosť - napríklad oplachovať vlasy každý deň čistou vodou a nechávať ich voľne preschnúť. Kozmetiku voľte čo najprírodnejšiu a s obsahom vlasom vlastných olejov, ktoré ich budú chrániť.

Vlasy zasluhujú starostlivosť každý deň v každom veku. Sú odrazom toho, čo sa deje v našom tele. Čo potrebujeme pre ich správnu výživu, sa môžete dočítať napríklad tu.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku