Zobraziť přihlasovací formulár

PMS versus rané tehotenstvo

  • Publikované:
PMS versus rané tehotenstvo

Hoci v našich telách prebiehajú principiálne rovnaké procesy, každý z nás ich vníma inak. Každý náš zážitok, či už fyzický alebo emocionálny, je jedinečný, neopakovateľný a nevyjadriteľný. Takže často neexistujú žiadne univerzálne pravidlá, ktorými sa riadiť. Aj keď by sa mohla doba, po ktorú môžeme počiatočné tehotenstvo zamieňať za predmenštruačný syndróm, zdať neuveriteľne krátka, každá žena, ktorá sa snažila otehotnieť, vie, že presne tieto dni sú jedny z najdlhších v živote.

V ideálnom svete žena sama od seba menštruuje pravidelne, každých 28 dní s istotou na deň a niekedy aj na hodinu vie povedať, kedy „to“ príde. V polovici cyklu ovuluje, spozná na sebe plodné dni (podľa bolesti podbruška, ovulačného krvácania, hustoty hlienu alebo napríklad tvrdosti a polohy maternice), a keď sa rozhodne, tak práve v tieto plodné dni otehotnie. Chvíľu po očakávanom príchode menštruácie si urobí tehotenský test, ten vyjde pozitívny, a všetko hrá, ako má.

Ale koľko z nás má telá, ktoré fungujú presne podľa príručky? Nepravidelná menštruácia, dlhší alebo kolísajúci menštruačný cyklus, nejasné príznaky blížiacej sa menštruácie, hormonálne zmeny závisiace na okolitých faktoroch, ako sú napríklad stres, strava alebo čokoľvek iné, chýbajúce ovulácie alebo ovulácie v neočakávanej fáze cyklu... každá máme svoju jedinečnosť, ktorá tvorí onú povestnú výnimku z pravidiel, ktoré sme pozmenili zásahmi do vlastného zdravia vplyvom zmeny životného prostredia, štýlu i chémie, ktorá sa nám do tiel dostáva.

A tak - ak sa snažíme otehotnieť, môžu niektoré príznaky ranného tehotenstva byť zamieňané s premenštruačným syndrómom. A naopak. O aké príznaky ide?

Na túto otázku sa dá veľmi šalamúnsky odpovedať - buď je inak, všetko, len niečo, alebo je všetko pri starom.

Existencia PMS. Pred začiatkom menštruácie skoro každá žena cíti nejaké príznaky. Či už ide o bolestivé a citlivé prsia alebo bradavky, zmeny nálad ku hnevu alebo plačlivosti, bolesti podbrušku, hlavy, nevoľnosti, hnačky, zápchy... no proste hormóny dokážu s našimi telami robiť kadejaké psie kusy.

Skorý príchod menštruácie spoznám tak, že ma zhruba týždeň pred jej štartom začnú bolieť vlasy. Ja viem, znie to divne, ale sebamenšie zaťahanie za ne, každý rozčesaný uzlík alebo priľahnutý prameň bolí ako čert.“

Jana 31

V tom týždni, kedy si hovoríte, že už by ste mali každým okamihom dostať menštruáciu, môžete zažívať úplne bežné stavy vlastného PMS, tie najtypickejšie príznaky, ako sú bolesti podbruška, pŕs, hlavy alebo zmeny nálad sú rovnako tak možnými príznaky raného tehotenstva. Takže nech už otehotnieť chcete, alebo nie, PMS nemusí nutne znamenať úľavu/sklamanie.

Bolesť podbruška. Tú zažíva asi najviac žien v rámci predzvesti prichádzajúcej menštruácie. Lenže. V ranom štádiu tehotenstva sa začína rozpínať maternica, napínajú sa väzy, mení sa napätie a tým je spôsobovaná aj bolesť.

Bolesť a zvýšená citlivosť pŕs a bradaviek. Ďalší z typických symptómov PMS. Ale tiež prvých týždňov tehotenstva. Bradavky aj prsia môžu bolieť, prsia môžu byť citlivé až precitlivené na dotyk, začínajú nabiehať a môžeme na nich pozorovať viditeľné žilky.

Špinenie. Začína u vás menštruácia najskôr ľahkým špinením? Ani v tom prípade nemusí byť jasno. Pretože rovnako tak je slabé špinenie relatívne bežným sprievodným javom začínajúceho tehotenstva, a to zhruba v pätine prípadov.

Zmeny vyprázdňovania. Nie je neobvyklé, že ženy pred menštruáciou trpia zápchou alebo naopak hnačkou. A rovnako tak je tomu predovšetkým na začiatku tehotenstva, aj keď to sa väčšinou ak, tak prejavuje skôr hnačkou. Na zápchu sa potom môžete tešiť v neskorších štádiách tehotenstva.

Bolesť hlavy, závraty. Tiež relatívne bežná súčasť PMS. A tiež relatívne bežný sprievodný znak raného tehotenstva. Bolesti hlavy, ak ich žena v tehotenstve zažíva, bývajú predovšetkým na samom začiatku.

Akné a zmeny pleti. Ak trpíte problematickou pleťou, potom sa vám asi stáva, že pred menštruáciou dochádza k jej relatívne výraznému zhoršeniu. Ale ani to nemusí byť záruka jej príchodu. Pretože rovnako tak sa môže stať v dôsledku hormonálnych zmien v tehotenstve. Ale ak sa pleť znenazdania, neočakávane a netypicky „zlepší“, je tehotenstvo predsa len o trochu pravdepodobnejšie.

  • Ak máte pocit, že by ste tehotná byť mohla, ale zažívate typický PMS, ešte nie je nič isté. Okrem urobenia si tehotenského testu a návštevy lekára venujte pozornosť citlivosti na pachy a vône, chutí do jedla, nádche a upchatému nosu bez zjavného prechladnutia, kovovej chuti v ústach, častému močeniu, nadúvaniu, únave, nespavosti, prípadným bolestiam chrbta v bedrovej oblasti... a vôbec všetkým zmenám, ktoré ste schopné zaregistrovať. Pretože potom si ich dáte dokopy a zistíte, že ste sa vlastne asi naozaj cítili tak trošku „inak“.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku