Zobraziť přihlasovací formulár

Na ktorom boku spať a prečo?

  • Publikované:
Na ktorom boku spať a prečo?

Odpoveď, na ktorom boku spať, vám dáme hneď - na ľavom. Vďaka rozloženiu našich orgánov existuje veľký rozdiel v prínosoch alebo naopak hrozbách, ktoré prináša naša spánková poloha. Pretože, priznajme si, aj keby sme sa v noci párkrát zavrteli, predsa len je to poloha, v ktorej strávime niekoľko hodín. A celkom stojí za to vziať do úvahy, čo sa počas týchto hodín s telom deje.

Hoci každý máme svoju obľúbenú spánkovú polohu inú, v podstate existujú obmeny spánku na chrbte, na pravom a ľavom boku a na bruchu. Každá z týchto polôh má svoje pre a proti.

  • Na chrbte. Spanie na chrbte je vynikajúce na našu chrbticu a celé telo. Ale iba za predpokladu, že rešpektujeme prirodzený tvar chrbtice, teda keď si na kvalitnej matraci ľahko vypodložíme kolená a krk.

  • Na bruchu. V tejto polohe je všetko zle. Od krčnej chrbtice po utláčanie orgánov. Jej najväčšou „výhodou“ je, že boh vie prečo je pre mnoho ľudí asi tá najpohodlnejšia.

  • Na pravom boku. Hneď po spaní na bruchu je spanie na pravom boku pre nás vlastne najhoršie. A to najmä pre našu tráviacu sústavu.

Prečo spať na ľavom boku?

Keď premýšľame o polohe nášho tela v spánku, musíme vziať do úvahy orgány, krvný obeh a chrbticu. Ľavý bok je síce o trošku menej komfortný pre chrbticu než spanie na chrbte, ale vďaka svojim efektom na zdravie by sme mali túto polohu začať trénovať - a to najmä v prípade, že sa chystáme otehotnieť.

Lymfatický obeh. Podľa tradičnej ajurvédy stimuluje spanie na ľavom boku lymfatický obeh, čo je v každom prípade žiaduce. Ovplyvňuje všetko od hormonálnej hladiny po celulitídu. Čistí nám telo, podporuje našu imunitu a mnoho ďalších vecí.

Podporuje trávenie. Prostá gravitácia môže mať na naše trávenie veľký vplyv. Vďaka rozloženiu orgánov má spanie na ľavom boku za následok napríklad zníženie problémov s pálením záhy, prirodzený priechod odpadových látok našimi črevami a teda aj zvýšenú pravdepodobnosť pravidelného vyprázdňovania, lepšie prostredie na funkciu pankreasu a teda aj tvorbu dôležitých enzýmov, a tak ďalej.

  • Jedným z najväčších prínosov spania na ľavom boku je zlepšenie pálenia záhy a gastroezofageálneho refluxu.

Ideálne pre tehotné. Môžeme začať tým, že spanie na ľavom boku priaznivo ovplyvňuje prúdenie krvi, čo je dôležité ako pre plod, tak pre nastávajúcu mamičku. Ďalej na ľavom boku oveľa menej utláčame pečeň, lepšie zásobujeme obličky (čo bude mať za následok oveľa menej problémov s opuchmi končatín) a uľavíme chrbtici.

Prospešné na chrbát. Aj keď to bude chcieť trošku energie - spanie na boku uľavuje chrbtici od tlaku, ale nesmieme ju nechať nesprávne podloženú. Pri spaní na boku by sme mali mať vypodložený krk a hlavu, ale tiež ideálne veľký vankúš medzi kolenami - to nám zrovná panvu do prirodzenej polohy a na chrbticu nebude pôsobiť neprirodzený ťah.

  • Ak na spanie na ľavom boku nie ste zvyknutí, môže byť trošku ťažké s tým začať. Vylepšiť pozíciu, v ktorej trávime pravdepodobne najdlhšiu časť dvadsaťštyrihodinového cyklu, to naozaj stojí za zváženie. Na novom zvyku treba pracovať, na začiatok si môžete zaobstarať veľký celotelový vankúš, ktorý vám zabráni v tom, aby ste sa v spaní pretáčali do inej pozície, skúsiť spať na posteli opačne... Dôležitá je tiež vhodná matrac a vankúše. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, „investovať“ do spania sa nám môže nebývalo vyplatiť na zdraví.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

bosorka Adriana 20. 6. 2018, 18:57
:-DHAHAHA 8-| skopírovaný nezmyselný článok +o( z rôznych "zdravých" portálov (N) ...1.odvolávať sa na spanie na ĽAVOM boku ako prospešnejšie pre "menšie utláčanie pečene!" a podporu lymfatického systému je NEZMYSEL,pretože práve na ľavom boku je slezina=orgán zodpovedný za krvotvorbu a čistenie lymfy...takže utláčate práve ŠÉFA lymfy +o(! 2. 8o| ani jeden orgán (žalúdok) nemajú dvaja ľudia rovnakého tvaru :´( a teda tvrdiť,že znížime prekyslenie a žáhu polohou na boku je blbina (6),pretože by to platili len u hákovito ohnutého žalúdka....a ten nemá každý (tudledudle)! 3.Jediný pravdivý fakt v článku je,že spanie na bruchu je fyziologicky nevhodé :-S...pre chrbticu aj vnútorné orgány 8-|.Takže milý admin,za článok 5- !!! (nejdeto)