Zobraziť přihlasovací formulár

Single rodič a jeho dieťa

  • Publikované:
Single rodič a jeho dieťa

Nie vždy má dieťa oboch rodičov. Môže sa tak stať náhodou, ale aj cestou, na ktorej sa vyskytnú väčšie prekážky, než aké je manželstvo alebo partnerstvo schopné uniesť. Na situáciu, keď zostaneme na dieťa sami, nie je pripravený snáď nikto. A keď už nastane, je veľmi ťažké sa s ňou vyrovnať, či už máme času „na prípravu“, koľko len chceme. S čím všetkým sa musíme vyrovnať?

Sem tam musíme opomenúť našu psychickú bolesť a nechať ju až na dobu, kedy si ju budeme môcť dovoliť. Na začiatku je potrebné zariadiť si všetko, čo nám zaistí bezproblémový chod domácnosti. A prijať fakt, že sa bez pomoci možno nezaobídeme.

Zistiť si možné štátne príspevky. Veľmi záleží na životnej situácii, na mieste bydliska a tak ďalej, ale v problematických životných situáciách nás náš štát nenechá nikdy úplne na holičkách. Môžete dosiahnuť na prídavky na dieťa, na bývanie, nehovoríme o materskej a rodičovskej dovolenke. Dokonca aj v zamestnaní máte nárok na ústupky zo strany zamestnávateľa (plánovanie zmien atď.). A to zabúdame na prípadnú vyživovaciu povinnosť bývalého partnera. Doplatky môžete čerpať na živobytie, v hmotnej núdzi, pre okamžitú pomoc, ošetrovné... Nebojte sa obrátiť na miestnu správu sociálnej poisťovne alebo sa obráťte na špecializované sociálne služby.

Zistite si možné úpravy starostlivosti o dieťa. Dieťa nie je zbierka CD, aby sme si ju po rozchode mohli rozdeliť napoly. Aké sú rozdiely vo výhradnej starostlivosti, striedavej starostlivosti a aké sú možné aranžmá? A ak máme možnosť si vybrať, čo pre nás a naše dieťa bude najlepšie? Poradia vám právnici, sociálni pracovníci, ale začať môžete dohováraním sa so svojím (bývalým) partnerom.

Bydlisko blízko vlastnej rodiny. Ako slobodnému rodičovi sa nám môžu stať rôzne veci, kedy bude treba dieťa postrážiť, vyzdvihnúť, dať spať... a je potrebné myslieť na to, kto by vám mohol pomôcť, keď už u partnera pomoc nie je. Väčšinou padne voľba na rodinu a najbližších priateľov. A aj keby to znamenalo sťahovanie, stojí za to bývať blízko.

Poriadok vo financiách. Ak nikdy nebola tá správna doba na to začať myslieť hospodárne, teraz je. A zďaleka nie len na úspory a finančný chod domácnosti, ale tiež trebárs na správne poistenie. Skúsiť sa pozrieť na výdavky a príjmy nielen z mesiaca na mesiac, ale aj z roka na rok, odhadnúť, čo všetko bude treba zaobstarať, kto a ako sa bude finančne podieľať, či môžeme plánovať dovolenku a akú, a tak ďalej.

Mamy a otcovia kamaráti. Aj keď môže byť ťažké nájsť si nových priateľov, môžete zapátrať napríklad aj po tých starých, s ktorými ste stratili kontakt. A slobodná alebo vydatá, mama zostane vždy mamou a bude rozumieť vašim problémom a potrebám viac než ktokoľvek iný. Je dôležité mať sa s kým porozprávať a mať adekvátnu spätnú väzbu, ideálne konštruktívnu.

Naučte sa komunikovať s bývalým partnerom. Vzťahy vedia byť rovnako krásne ako škaredé. A ich konce obzvlášť. Nič sa nedá robiť, otec alebo matka vášho dieťaťa z vášho života nikdy nezmizne, sú jeho súčasťou a komunikovať bude treba vždy. Je preto dobré, keď plameň zášti zhasne čo najskôr, a aj keď vrelosť nie je nutná, konštruktivita a slušnosť áno. Pre to, aby ste sa naučili komunikovať so svojím partnerom, keď už to naozaj nejde, môže slúžiť tiež veľa služieb od sociálnej po tú mediačnú. Ani na toto nemusíte byť sami.

Vysporiadať sa s bolesťou. Ako slobodný rodič máte veľa možností, kam upierať svoju pozornosť, takže sa ľahko bolesť potláča. Ona sa ale objaví. Nepopierajte ju, snažte sa s ňou vysporiadať. Ak negatívne pocity potlačíme, objavia sa inokedy, ale s väčšou intenzitou. Aj keď nie je najvhodnejšie pustiť záchvat plaču na detskom ihrisku, neodkladajte to a doprajte si zrútenie pokojne ešte ten istý deň. Píšte si denník, hovorte do diktafónu, kričte v aute, hovorte s priateľmi, nájdite si terapeuta. Stres, smútok a úzkosti sú veci, ktoré potrebujú ventiláciu aj vhodnú liečbu.

Vyrovnajte sa s vinou. Že ste svojmu dieťaťu zničili domov? Vzali šancu na šťastné detstvo? Že sa kvôli vám trápi? Tieto a mnohé ďalšie otázky na vás budú pravdepodobne dopadať s obrovskou drvivou silou. Sebaobviňovanie aj obviňovanie partnera je normálne, ale je dôležité si uvedomiť jednu zásadnú vec. Život v neharmonickom domove plného zanedbávania, nešťastia a trebárs aj násilia (či už fyzického alebo psychického) formuje dieťa vždy zlým smerom. Aj keď je súčasné nové aranžmá domácnosti ťažké, nikde nie je napísané, že je horšie. Navyše máte toho vo svojich rukách naozaj veľa... len to bude vyžadovať odvahu a silu.

Buďte príkladom. Vzťahy, s akými sa dieťa stretáva, formujú prístup k vzťahom, ktorý bude mať v budúcnosti. Ono by bolo pekné vyjsť z domova, kde sa rodičia milujú, rešpektujú, vždy sa dohodnú a podporia, ale mnoho z nás vychádza z domovov, kde je krik, hádky, podvádzanie, klamstvá a nešťastie na dennom poriadku. Aj ako slobodný rodič môžete ísť príkladom. Môžete svojmu dieťaťu vysvetliť a ukázať, že to bola voľba, ktorá je najlepšia ako pre vás, tak pre neho, že budete radšej šťastní sami než nešťastní v dvoch. Aj to je dobrý model - dieťa sa naučí postaviť sa samo za seba a nenechať okolnosti, aby prevalcovali jeho osobné šťastie.

Čo poviem deťom? Pre mnoho z nás je úplne nepredstaviteľná situácia, kedy budeme musieť deťom vzniknutú situáciu vysvetľovať. Ale nemali by sme sa báť - myslenie detí je o mnoho jednoduchšie ako to naše. S pribúdajúcim vekom budú samozrejme pribúdať tiež otázky, dieťa by malo vedieť, že mu na ne odpovieme (adekvátne ich veku). Úplne na začiatku stačí byť veľmi obecní a odkázať na fakt, že každá rodina je iná. Niekedy sú mama a otec, niekedy si nerozumejú, a tak je pre všetkých najlepšie, keď žijú oddelene. A niekedy deti žijú s babičkou, niekedy s novými rodičmi. Nič nie je zle, každá situácia je najlepšia, aká za daných okolností môže byť.

Rovnováha medzi prácou, rodinou a novým osobným životom. Je toho veľa, s čím sa slobodný rodič musí potýkať. Dvakrát ubudlo času, ale dvakrát pribudlo vecí, ktoré treba do neho vtesnať. A pre jedno by sme nemali zabúdať na druhé.

Komunikovať so školou. Alebo škôlkou alebo inými inštitúciami, ktoré naše dieťa navštevuje. Pedagogickí profesionáli majú svoje metódy, ako sa vysporiadať s problémami detí, ale musia o nich vedieť. Akonáhle nastane nová rodinná situácia (alebo v momente, kedy k nej neodvratne všetko smeruje) je dobré zájsť za učiteľmi, vychovávateľmi a ďalšími kompetentnými osobami, a o novej situácii ich upovedomiť. Tak zabezpečíme, že naše dieťa nebude vystavené v škole (a inde) stresu z karhania, že jeho správanie (a deti z rozpadajúcich sa rodín často majú správanie abnormálne - hnevajú, sú plačlivé, zhoršia sa im známky...) sa nestretne so zlou odozvou.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku