Zobraziť přihlasovací formulár

I. U niekoho áno, u niekoho nie - alebo prečo nie je diéta ako diéta

  • Publikované:
I. U niekoho áno, u niekoho nie - alebo prečo nie je diéta ako diéta

Je prekvapujúce, ako sa môžu skúsenosti s úplne rovnakým spôsobom stravovania líšiť. Každý z nás určite neraz podľahol pokušeniam zaručených receptov, noviniek, konečne prevratného spôsobu, ako zhodiť pár kíl. A že ich nájdeme požehnane. Ako je možné, že to, čo na jedného z nás funguje ako kúzlo, na druhého ani omylom? A ako je možné, že nenávidený jojo-efekt sa u niekoho proste neobjaví? Existuje vôbec univerzálny postup, keď príde na chudnutie?

 

Zásady správneho chudnutia

Sú tri. A áno, principiálne pre každého rovnaké, aj keď konkrétne parametre sa môžu líšiť. Zdravé chudnutie je totiž spojené so zdravým životným štýlom, iným spôsobom jojo-efektu nezabránime. A tvoria ho nasledujúce tri piliere:

  • Strava (+ pitný režim)

  • Pohyb

  • Spánok

 

Medzi ďalšie faktory patria samozrejme genetické dispozície - aj keď tie určujú predovšetkým miesta, kam sa tuk ukladá, teda tvar postavy, nie jej veľkosť. Nasleduje najhoršia choroba dnešnej doby, stres, ktorý sa zahráva s hladinou našich hormónov a všeobecne chemickou rovnováhou tela. Stres by sme mohli zahrnúť do kategórie vplyvy prostredia, medzi ktoré ďalej patria napríklad pracovná doba, ovzdušie (resp. vystavovanie sa škodlivým vplyvom) a tak ďalej.
Pohyb a spánok necháme stranou, aj keď nám pre pochopenie efektu „dietovanie“ pomôžu.

  • Existuje názor, že obezita ako taká nie je podmienená geneticky, ale že po rodičoch dedíme spôsob stravovania; ide o tzv. socio-kultúrny návyk.

 

Kalórie versus živiny

Urobme si jasno raz na vždy - aby sme boli zdraví, nepotrebujeme len kalórie, potrebujeme hlavne správne živiny. Správny pomer cukrov, tukov, bielkovín, mastných kyselín a dostatok vitamínov a minerálov. To by mala byť vždy naša priorita.

 

Je to asi desať rokov, čo som schudla relatívne drastickým spôsobom. Pretože som nepoznala nič iné, nutričné hodnoty mi nič nehovorili a za svoj zámer schudnúť som sa vlastne trochu hanbila (a tak som to s nikým neprebrala), tak som si stanovila príjem 1000 kcal denne. Myslela som, že to musí klapnúť, a taktiež že áno. Lenže ono 1000 kcal mohla byť tiež tabuľka čokolády a päť rožkov. Keď sa na to pozerám spätne, bola som fakt hlúpa. Kilá mizli ako na bežiacom páse a ja som bola tak nadšená, že som si akosi nevšimla to, že mi začali padať vlasy viac než normálne, že mi začala vynechávať menštruácia a tak ďalej. Až potom raz, keď sme sa rozhodla k svojmu super stravovaniu pridať aj fyzickú záťaž, mi v posilňovni ruplo v chrbte a ja prestala chodiť. Našťastie len dočasne, ale záťažou a podvýživou som si spôsobila defekt chrbtice, ktorého následky si nesiem dodnes. Našťastie všetko dopadlo na pomery relatívne dobre a ja som sa začala výžive, fitness a všeobecne ľudskej fyziológii venovať podrobnejšie a nakoniec i profesionálne. Myslím, že lepšie ponaučenie, sa mi nemohlo dostať - ak to chce človek zobrať za správny koniec, treba na to ísť oboznámene, chytro, počúvať a hlavne poznať vlastné telo a zabudnúť na to, že to pôjde rýchlo.“

Barbora, 30

 

A tak každá zmena stravovania, pre ktorú sa rozhodneme, by mala byť poučená. Aj úplnému začiatočníkovi trvá len chvíľu, než sa zorientuje v tom, čo ktoré potraviny obsahujú, a koľko čoho vlastne potrebujeme.

 

Bez práce nie sú koláče

Je to na zlosť, ale bez budovania svalovej hmoty si zarábame na výdatný jojo-efekt, v niektorých prípadoch aj pri správnom budovaní svalov. Ako to? Ak je totiž zmena stravovania u nás dočasná a nehodláme sa jej držať po zvyšok života, až začneme „hrešiť“, budeme potrebovať rýchlejší metabolizmus. A metabolizmus permanentne zrýchľuje iba množstvo svalovej, teda aktívnej, telesnej hmotnosti. Svaly na svoju prevádzku spotrebúvajú kalórie, tuk iba leží, ten je pasívny. Strednodobo metabolizmus zrýchli tiež pravidelné stravovanie, krátkodobo (v rádoch hodín) napríklad kofeín, teín alebo iné látky.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku