Zobraziť přihlasovací formulár

Ako naplánovať dovolenku snov?

  • Publikované:
Ako naplánovať dovolenku snov?

Všimli ste si, že obdobia dovoleniek (a Vianoc), ktoré by mali byť tie najpohodovejšie, sú skoro vždy v znamení stresu, hádok, nezhôd a nesplnených očakávaní? Od pomoci v domácnosti, balenia alebo otázku financií. Nenechajte sa dovolenkou otráviť, skúste plánovať a predchádzať veciam, ktoré by vám aj celej vašej rodine mohli vytúžené chvíle odpočinku prekaziť.

Destinácie

Výber miesta, kam sa vlastne pôjde, je samozrejme začiatkom každého plánovania dovolenky. Či už sú vaše preferencie akékoľvek, mali by ste zohľadniť tieto veci:

  • Rozpočet. Ako ďaleko a na ako dlho môžete odísť, sa bez debát odvíja od toho, koľko vás ide a koľko môžete/chcete investovať. Ak zvažujete, že si budete na dovolenku požičiavať, dá sa povedať len toľko - finančná zodpovednosť je vždy na prvom mieste.

  • Počasie. Ak chcete vyraziť do nejakej exotickejšej destinácie, uistite sa, že v plánovanom termíne nehrozí prípadne obdobie dažďov alebo riziko živelných pohrôm. Ale nemusíme byť tak tragickí, stačí si zistiť, či tam má byť pekne.

  • Jazyková bariéra. Ovládate miestny jazyk? Ovládate nejaký svetový jazyk? Je na mieste k dispozícii slovenský delegát, v blízkosti ambasáda a podobne? Nejde len o komfort pri cestovaní, ale predovšetkým o riešenie potenciálnych problémov. A určite neuškodí, keď sa pred cestou naučíte najpoužívanejšie frázy v miestnom jazyku.

Zabaľte si rozumne

Čím menej si toho zabalíte, tým menej toho ponesiete/môžete stratiť/môžu vám ukradnúť. Zvážte, čo je naozaj potrebné, baľte podľa miestneho počasia a veci, ktoré sa vám môžu hodiť v prípade núdze, ako sú napríklad náhradné batérie do mobilného telefónu a podobne. Od veci nie je mať so sebou lekárničku, ktorú prispôsobíte miestnym hrozbám - od chorôb po potenciálne úrazy. Ak máte so sebou člena výpravy aspoň trošku vzdelaného v odbore, vezmite si aj antibiotiká a prípadné lieky na predpis, o ktorých presne viete, kedy a ako ich nasadiť. Zdravotná starostlivosť v zahraničí sa môže veľmi predražiť.

Poistite sa

Cestovné poistenie má samozrejme rôzny rozsah krytia, ale jedna vec je istá - riešiť zdravotné problémy v zahraničí môže byť veľmi, veľmi drahé. Nechceme nič privolávať, ale stať sa môže naozaj čokoľvek. Dobré je tiež pripraviť sa na to, že v niektorých krajinách od vás budú chcieť zaplatiť liečebné náklady aj v prípade, že ste poistení, a vy musíte následne čiastku dopytovať po poisťovni u nás. Takže je dobré mať so sebou tiež dostatočnú finančnú rezervu, kreditnú kartu alebo na telefóne spoľahlivého človeka, ktorý v prípade potreby vloží na váš účet dostatočnú sumu. Peniaze späť dostanete, ale môže to trvať.

Ako zabaviť deti

Pre niektorých rodičov je dovolenka vlastne jedinou príležitosťou, ako stráviť s deťmi celé dni. Žiadna škola, práca, škôlka ani povinnosti (teoreticky). A tak stojíte v hotelovej izbe, v bungalove, stane alebo na cestách, a zrazu si uvedomíte, že vaša dovolenka je vlastne predovšetkým o dohľade nad deťmi. Tomu treba predísť - nejdete na dovolenku len tak pre nič za nič, mali by ste si tiež oddýchnuť. A k tomu patrí čas na seba. Skúste si dopredu naplánovať, ako budete môcť deti na chvíľu zabaviť, či sú k dispozícii animačné programy, či to deti bude baviť a podobne. Dobrá vec je samozrejme ísť na dovolenku s priateľmi či známymi, kedy sa dohľad nad deťmi môže striedať a vy si pokojne doprajete kompletnú relaxáciu buď sami, s partnerom alebo priateľmi.

Odpojte sa. Naozaj

Na dovolenke máte šancu naozaj sa odpútať od každodenného života, jeho povinností, ale aj udalostí. Odpočinok by mal obsahovať aj určitú psychohygienu, ktorá zahŕňa aj informačný útlm. Najlepšie na desaťdňovom detoxe je to, že zistíte, že sa počas vašej neprítomnosti vlastne zas až tak nič zásadné nestalo. Nechcete premeškať narodeniny priateľov? Skontrolujte si ich dopredu, napíšte si ich do notesa a poprajte esemeskou. A kedykoľvek ucítite potrebu zverejniť fotku z pláže, skontrolovať emaily alebo len tak prezerať, spomeňte si, prečo ste vlastne na dovolenku vôbec išli. A skúste ísť príkladom aj svojim deťom. Kedy inokedy budete mať zase príležitosť proste len byť spolu?

Definujte si očakávanie cieľa

Znie vám to ako položka do byznysplánu? Áno, máte pravdu, ale niekedy nie je zlé vedieť, čo od dovolenky očakávajú všetci, ktorí sa jej zúčastňujú. Spýtajte sa detí, čo by na dovolenke chceli robiť, partnera, priateľov. A povedzte si to navzájom ešte predtým, než sa vydáte na cestu. A možno ešte predtým, než vyberiete destináciu. A snažte sa vymyslieť program tak, aby z dovolenky prišli všetci naplnení, nie sklamaní.

Všetko prekontrolujte. Aspoň dvakrát!

S akoukoľvek dovolenkou je veľa „papierovania“, aj keď ju vybavujete online. A všetci poznáme problémy s vybavovaním rôznych náležitostí na domácej pôde - v zahraničí niečo také jednoducho riešiť nechceme. Čo sa hodí kontrolovať neustále a stále dookola?

  • Pasy, občianske preukazy, kartičky poisťovne, víza a všetky doklady. Urobte si ich kópie a tie si schovajte na iné miesto než originály. V koľkých kópiách len uznáte za vhodné.

  • Nie je od veci ešte pred cestou zavolať do cieľového miesta a skontrolovať, či naozaj majú a počítajú s vašou rezerváciou.

  • Nechajte doma ľuďom, ktorým veríte, budú sa vám starať o byt, strážiť domáceho maznáčika, rodine a napríklad i priateľom itinerár vašej cesty, čísla letov, časy príchodov, adresy hotelov, kempov alebo iného ubytovania, údaje o vašom aute (ak ním idete) - pokojne skopírujte osvedčenie o technickom stave vozidla, telefónne kontakty na vás a recepcie a podobne. Znie to možno trošku paranoidne, ale lepšie byť pripravený ako prekvapený!



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku