Zobraziť přihlasovací formulár

Čo s prezretým ovocím?

  • Publikované:
Čo s prezretým ovocím?

Všetci vieme, ako to je. Buď je zber väčší, než dokážeme spracovať, alebo oči v obchode maškrtnejšie než ako sa neskôr ukáže náš jazyk. Tak ako tak - proste sa sem tam doma vyskytne ovocie, o ktorom si hovoríte, že už ho jesť naozaj nebudete, ale zhnité ešte tiež úplne nie je. Takže máme dve možnosti, buď počkáme, až bude ovocie v takom stave, že budeme cítiť ospravedlnenie ho vyhodiť, alebo ho využijeme tak, ako je (aj keď to nie je na prvý pohľad nič moc). Existuje totiž niekoľko spôsobov, ako s prezretým ovocím naložiť.

  • Čím je ovocie zrelšie, tým je sladšie, to je stará známa vec. Preto je výborné, že už ho nemusíme nijako dosládzať!

 

Do mikrovlnky s ním. Môžete si tak pripraviť taký koláč bez cesta. Napríklad, keď roztlačíte dva banány a tri hrušky dohromady, premiešajte ich so škoricou a zahrejete, získate pochúťku, ako by ste práve vytiahli koláč z rúry.

Zmraziť ho. Mrazom v ovocí zachováte všetky vitamíny - ak máte viac druhov, ktoré sa blížia svojmu konzumačnému zenitu, rozmixujte ich dohromady a zamrazte vo formičkách na ľad. Takýto „ľad“ potom môžete pridávať do limonád, koktailov, smoothies alebo napríklad ovsenej kaše.

 

Keď príde na kiwi. Prezreté kivi sa skvele hodí na marinovanie mäsa. Ako? Kiwi obsahuje enzým aktinidín, ktorý rozkladá proteíny v mäse, a skracuje tak marinovací čas minimálne o polovicu. A čím je zrelšie kiwi, tým viac aktinidínu.

Urobte lievance. Banány, jablká alebo napríklad bobule môžeme rozmixovať do cesta na lievance alebo palacinky, a už ich nemusíme nijako dosládzať, budú mať vynikajúcu chuť.

Avokádo. Avokádo je jedna z najzradnejších plodín, keď príde na zrenie a prezrievanie. Môžete kúpiť avokádo „ready to eat“, a keď ho neskonzumujete do druhého dňa, je neskoro. Pritom prezreté avokádo môžeme využiť na čokoládovú polevu. Rozmixujte jedno avokádo s rozpustenou tabuľkou čokolády... a je to. Avokádo dodá jemnosť a ľahko orieškovú chuť.

 

Pridajte ho do pečenia. Asi už ste počuli o banánovom chlebe. Ale rovnakým spôsobom môžete využiť marhule, jahody, broskyne... Proste z nich urobíte buchtu. Každá len trochu skúsená gazdinka má svoj recept na univerzálny koláč, buchtu alebo bábovku, nie je nič jednoduchšie, než doň pridať prezreté ovocie a ubrať cukor.

Čo s paradajkami? Akonáhle začnú mať vaše paradajky v chladničke „vrásky“ a už sa vám nebude chcieť ich jesť čerstvé, nakrájajte ich na menšie kúsky, rozložte na papier na pečenie a 12 hodín sušte v rúre na čo najmiernejšej teplote. A máte domáce sušené paradajky, bez oleja a také, ako si ich sami ochutíte.

 

Banány a diéta. Určite už ste počuli o recepte na úžasné lievance - na jeden zrelý banán dve vajcia, a toť všetko. Zmes buď rozmixujte, alebo roztlačte vidličkou, a smažte na kokosovom oleji. Ak chcete ubrať na kalóriách, použite len bielky.

Smoothie. Vyššiu cukornatosť prezretého ovocia môžeme využiť pri príprave smoothies z ingrediencií, ktoré samy o sebe sladké nie sú. Vďaka prezretému ovociu tak môžeme svoje smoothie naládovať listovým šalátom, špenátom, kelom kučeravým, petržlenom... a tak ďalej.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku