Zobraziť přihlasovací formulár

Bolesti v podbrušku, ktoré nemajú čo robiť s menštruáciou

  • Publikované:
Bolesti v podbrušku, ktoré nemajú čo robiť s menštruáciou

Väčšina bolestí v podbrušku, ktoré ženy pociťujú, nejako súvisí s menštruačným cyklom. Ale zďaleka nie s takou prevahou, s akou by sme sa mohli domnievať. Niekedy totiž podbruško bolí ako čert, aj keď je menštruácia ďaleko pred nami. Aké iné bežné stavy môžu za túto nepríjemnú bolesť? Pretrvávajúca bolesť, pichanie a kŕče, ktoré nám sem tam nedovolia sa ani poriadne nadýchnuť, zďaleka nemusia byť len radosti sprevádzajúce našu periódu.

 

V podbrušku zďaleka nesídlia len naše reprodukčné orgány, mnoho bolestí podbruška má čo do činenia s črevami. Ak je bolesť lokalizovaná na oboch stranách rovnako, väčšinou ide o systémovú poruchu, ako je nadúvanie alebo nejaká diétna chyba.

 

  • Syndróm dráždivého čreva (IBS). Táto choroba sa vyskytuje častejšie u žien, najčastejšie v období dospievania a mladšej dospelosti. Môže za ňu často stres, napätie, úzkosť, hormonálne zmeny, ale tiež rôzne stravovacie návyky alebo lieky. Ide o chronický problém s vyprázdňovaním hrubého čreva, ktorý má aj iné príznaky (môžete sa cítiť vyčerpane, vyprázdnenie je bolestivé, máte zápchu alebo hnačku). Veľmi často je táto porucha spôsobená hormonálnymi zmenami v dôsledku stresu, na ktorý telo odpovedá zvýšenou svalovou aktivitou (ktorá sa prejavuje práve buď zápchou, alebo hnačkou).

  • Divertikulóza. Ide o zápal čreva, ktorý je sprevádzaný chronickou zápchou. Divertikulóza môže byť spôsobená hlavne civilizačnými faktormi (nedostatok pohybu, nevhodná strava s nízkym obsahom vlákniny atď.). Ide vlastne o formu kýly, kedy na hrubom čreve vznikajú výdute (ktoré sa časom objavia každému z nás) a zvlášť tuhá stolica potom môže spôsobovať problémy. Najväčšia hrozba spočíva v tom, že sa niektorá výduť prederaví a obsah čreva sa dostane do brušnej dutiny. Ak vás bolí brucho a krvácate pri stolici, okamžite vyhľadajte lekára. Pri divertikulóze dočasne uľavujú studené obklady na brucho, ale systémové riešenie je nutné.

  • Zápcha. Tá nás môže pekne potrápiť, aj keď nejde o nič závažné (kým nie je chronická príp. zapríčinená vyššie uvedenými chorobami). Väčšinou je spôsobená stravovaním, ale často tiež stresom alebo cestovaním. Vyriešiť sa dá zvýšeným príjmom vlákniny, dostatočným pitným režimom, alebo jednorazovým podaním medikamentov.

  • Plyny. Kŕče v podbrušku, ktoré majú asi najjednoduchšie riešenie. Nadúvanie môže zo začiatku vyzerať ako intenzívne bodanie v podbrušku, ale časom vám dôjde, že to asi nebolo blížiacou sa menštruáciou. K nadúvaniu vedie stres, prekotná konzumácia jedla a všeobecne sýtené nápoje, ale tiež napríklad tieto potraviny.

     

A ďalšie dôvody

Natiahnutý sval. Mohlo sa to stať náhodou pri jednom nezvyklom a náhlom pohybe, alebo to proste len preháňate s cvičením a svaly sa nestíhajú regenerovať. Pomôže dostatočná hydratácia, horčík a chvíľa pokoja.

Ovulácia. Pri ovulácii produkujeme hormóny, ktoré majú okrem iného za následok ľahké stiahnutie svalov okolo maternice a čriev. Preto mnohé ženy zažívajú kŕče v črevách a napríklad hnačku pri menštruácii. Bolestivá ovulácia nie je nič vzácne, dokonca sa dá brať pozitívne - aspoň o nej viete (môže sa objaviť aj ľahké krvácanie). Ak sú ovulačné a menštruačné kŕče moc veľké, väčšinou pomôže antikoncepcia (alebo jednorázovo lieky na bolesť). Opäť, na uvoľnenie svalového kŕča je ideálny dostatočný príjem horčíka.

 

Problém s driekovou chrbticou. Niektoré bolesti podbruška sú spôsobené utlačením nervov v driekovej chrbtici. Môže za to dislokovaná platnička, stavec, ale tiež napríklad nedostatočná svalová opora driekovej chrbtice. Skúste sa pretiahnuť, pretiahnuť tiež bedrá a začať sa venovať posilňovaniu chrbtového svalstva a svalov stredu tela. Na tzv. core je jeden z najlepších cvikov doska čiže plank. Chcete o ňom vedieť viac?

 

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku