Zobraziť přihlasovací formulár

Trpíte lupinami len v zime?

  • Publikované:
Trpíte lupinami len v zime?

Lupiny sú nepríjemný problém, ktorý mnoho z nás chápe len v estetickej rovine. Je to však často tiež kožné ochorenie, ktoré spôsobuje kvasinka rodu malassezia furfur alebo pityrosporum oválne, lupiny sú teda dermatomykóza - kvasinkové ochorenie kože. Ale často nás problém so šupinkami kože vo vlasoch a na ramenách postihuje len v zime. Prečo? A ako sa (nielen) zimných lupín zbaviť?

Pityrosporum oválne je gurmánska kvasinka, ktorá sa živí ľudským mazom. Pokožka hlavy, ktorá je zároveň podráždená látkami, ktoré kvasinky produkujú, svrbí a páli, sa preto rýchlejšie obnovuje (resp. vrchná vrstva). Pokožka teda viac rohovatie, odlupuje sa a tvorí ony dobre známe šupinky.

Prečo v zime?

Je jasné, že tento typ kvasinky si pre svoje bydlisko vyberá miesta s väčšou produkciou mazu - a toho je na hlave viac než dosť. Pokožka hlavy v zime veľmi trpí, takže sa potrebuje chrániť a produkuje teda viac mazu než napríklad v lete. Zdá sa vám to nelogické? Nemýľte si pot s mazom - maz chráni pokožku proti vysychaniu, ktoré jej v zime hrozí viac než za tepla. Striedanie teplôt, pokrývky hlavy a nedostatok slnka - tým všetkým vlasy trpia. V zime je menej svetla, častejšie sme produktívnejší v práci... alebo v nej aspoň trávime viac času. A tým sme náchylnejší na stres a sezónne depresie. Stres prispieva k zhoršeniu stavu pokožky hlavy, a tým tiež lupinám. Tiež máme v zime tendenciu stravovať sa menej zdravo, nášmu jedálničku kraľujú tuky a cukry, zatiaľ čo vitamíny a minerály sú na čas zabudnuté. A to sa na kvalite vlasov prejaví tiež.

Tip Mimibazara: UV žiarenie má protizápalové účinky. A v zime mu vlastne pokožku hlavy nevystavujeme skoro vôbec. Buď slniečko nesvieti, alebo nosíme čiapky. Ak je to možné, skúste hrejivé čelenky, a keď sa pohybujete vonku, nechajte pokožku hlavy dýchať a vystavte ju slniečku!

Dva druhy lupín

Lupiny delíme na mastné a suché. Doslova - buď sa nám objavujú suché šupinky kože (často u ľudí, ktorí lupinami netrpia inokedy než v zime - vlastne môže ísť „len“ o suchú pokožku), alebo mastné. Tie sú žltkasté a môžu viesť až k zápalu pokožky a strate väčšieho množstva vlasov. Tak ako tak nie je dobré lupiny ignorovať a starostlivosť o pokožku hlavy zanedbávať.

Ako na lupiny

Lupiny môžeme odstraňovať alebo liečiť. Konzervatívnym spôsobom sú kozmetické alebo zdravotné šampóny, ktoré pri umývaní lupiny odstraňujú a môžu pokožku hlavy tiež čiastočne upokojovať a liečiť. Ideálnymi opatreniami sú tie preventívne. Teda bojovať proti zimným nešvárom, ktoré sme uviedli na začiatku. Tráviť čas na slnku, dobre sa stravovať, zamedziť častým a prudkým zmenám teplôt, po zložení čiapky si vlasy studeným vzduchom vysušiť, nepoužívať moc stylingovej kozmetiky a vlasy si umývať vlažnou, nie teplou vodou. A potom tu máme liečbu prírodnú.

Budete potrebovať:

  • Šampón proti lupinám

  • Jedlú sódu

  • Citrón

  • Soľ

  • (Kondicionér)

Umyte si vlasy približne tretinovým množstvom šampónu, než bežne. Zamerajte sa na pokožku hlavy, nečistoty z vlasov zmyjete jednoducho pri oplachu, to úplne stačí. Nechajte šampón na hlave pôsobiť aspoň päť minút, aby bol jeho účinok čo najväčší.

Opláchnite a vezmite si 3 - 4 lyžičky jedlej sódy. Vmasírujte toto množstvo do pokožky hlavy, jemne, ale dôrazne. Je dôležitý ako účinok jedlej sódy, tak mechanicky pohyb. Opláchnite vlažnou vodou.

Vezmite si dve lyžičky šťavy z citróna a rovnako, ako jedlú sódu, aj tú vmasírujte do pokožky hlavy. Opláchnite, následne vezmite hrnček vlažnej vody a lyžičku citrónovej šťavy. Zmiešajte ich dohromady a týmto roztokom opláchnete hlavu a vlasy. Už neoplachujte.

Ako posledný krok budete potrebovať soľ, ktorá bude pôsobiť ako peeling (pozor, nie cukor! Cukor je pre baktérie, kvasinky obzvlášť, živnou pôdou). Jednou až dvoma lyžičkami soli premasírujte hlavu, to vám pomôže zbaviť sa posledných odumretých buniek.

Potom si umyte hlavu ďalším tretinovým množstvom šampónu. A upravte, ako obvykle. Toto opakujte aspoň raz týždenne, ale ideálne čo druhé umývanie.

A ďalšie...

Z prírodných ingrediencií, ktoré na pokožku hlavy pôsobia pri lupinách extrémne blahodárne, sú to napríklad:

  • Biely jogurt (nanesieme do suchých vlasov k hlave a necháme aspoň hodinu pôsobiť)

  • Jablčný ocot (pol litra vody a dve lyžice jablčného octu vytvorí roztok, ktorým by sme si mali na záver umývania opláchnuť pokožku hlavy)

  • Oleje (olivový, kokosový a mandľový - zmiešajte tri lyžičky každého v zahriatom hrnci, nech sa rozpustia a spoja. Túto zmes naneste na pokožku hlavy a nechajte pôsobiť čo najdlhšie - pokojne cez noc)

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku