Zobraziť přihlasovací formulár

Desať krokov k plochému brušku

  • Publikované:
Desať krokov k plochému brušku

Nesústredíme sa tentoraz na žiadnu cielenú diétu ani cvičenie, ale na účinné a zdravé kroky nato, aby sme netrpeli nadúvaním a pocitom plného brucha. Pretože veľmi často môžu za naše „vypuklé“ brušká vnútorné faktory, nie ani tak ukladanie tukov. Nadmerná produkcia plynov pri trávení, nesprávna činnosť čriev alebo podráždenie zažívacieho traktu môžu byť príčinami, prečo sa cítime oveľa viac nafúknutí, než by nám bolo milé. Takže - ako sa tomu vyhnúť?

Jednoducho povedané - nadúvanie a nemiznúci pocit plného brucha spôsobuje prebytok pevných látok, tekutín a plynov v zažívacom trakte. Toho všetkého sa potrebujeme účinnejšie zbavovať, ideálne ale vôbec predchádzať vzniku tohto stavu. Na čo by sme sa teda mali zamerať.

Nejedzte moc jedla naraz. Áno, niekedy je naše brucho nafúknuté, pretože v ňom máme jednoducho moc jedla. Tomuto stavu by sme sa mali snažiť predchádzať úpravou veľkosti porcie, pokojne môžeme pridať do denného harmonogramu ďalšie jedlo. Ak budeme často jesť veľa naraz, náš žalúdok sa roztiahne a my pocítime sýtosť oveľa neskôr, než by tomu bolo za „normálneho stavu“.

Vyvarujte sa nadbytočného vzduchu. Plyn sa v tráviacej sústave objavuje dvoma spôsobmi. Tým prvým je prirodzený produkt baktérií pri trávení potravy, tým druhým je vzduch, ktorý prehltneme. To sa deje, keď hltáme (jeme v zhone alebo keď máme veľký hlad), žujeme žuvačku, pijeme cez slamku alebo, a to v hlavnom percente prípadov, pijeme veľa perlivých a sýtených nápojov.

Vylúčte alergiu na jedlo. Alergia alebo intolerancia k niektorým potravinám patrí k veľmi častým príčinám vzniku plynov v tráviacom trakte. Väčšinou sú prítomné aj ďalšie symptómy, ale nadúvanie patrí k tým najčastejším. Veľmi často spôsobujú ťažkosti laktóza, fruktóza, vajíčka alebo lepok. Ak vyskúšate sa vždy jednej z týchto látok vyhnúť a zistíte, že bez nej je vám oveľa lepšie, rozhodne navštívte lekára.

Nejedzte jedlá, ktoré vás nadúvajú. A ktoré nemajú nič spoločné s akoukoľvek intoleranciou alebo alergiou. Tieto jedlá máme každý iné, ale všeobecne ide o potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ako sú strukoviny, prípadne čerstvé „šupky“ napríklad paprík alebo paradajok, problémy tiež často spôsobuje hlúbová zelenina. Nadúvanie tiež sprevádza trávenie príliš mastných jedál (vyprážaných).

Dráždivý tračník. Alebo tiež syndróm dráždivého čreva (IBS) je veľmi nepríjemná zdravotná komplikácia, ktorá postihuje veľké percento populácie. Ide o zlú alebo nedostatočnú funkciu čriev a sprievodnými javmi sú hnačky alebo zápchy (i striedanie), pocit nedostatočného vyprázdnenia, bolesť žalúdka a chrbta alebo napríklad bolesť pri vyprázdňovaní (pozor, toto sú príznaky aj mnohých iných ochorení, pre diagnostiku IBS je potrebné vylúčiť tie ostatné!). Ako efektívna sa ukázala diéta, pri ktorej pri diagnostikovanom IBS obmedzíte pšenicu, cibuľu, cesnak, brokolicu, kapustu, strukoviny, banány, jablká alebo napríklad melóny.

Opatrne s umelými sladidlami. V „sugar-free“ potravinách nájdeme látky, ktoré naše tráviaca sústava len zriedka toleruje. Sú to predovšetkým xylitol, sorbitol a manitol, prípadne lepšie znášaný erytritol. Najviac ich je predovšetkým v žuvačkách a nápojoch.

Pozor na zápchu. Tá, celkom logicky, sprevádza problémy s nadúvaním a pocitom plného brucha, resp. tieto problémy sprevádzajú zápchu. S tou je potrebné bojovať z mnohých dôvodov, ideálne je zaradiť do dennej rutiny pohyb, prijímať dostatok horčíka a vlákniny (aj keď tá je zradná, pretože môže síce pomôcť so zápchou, ale zhoršiť nadúvanie samo o sebe).

Zaraďte probiotiká. Baktérie v črevách sú naši kamaráti. Keď je ich ale veľmi, málo alebo sú zlého typu, môžeme mať s trávením docela ťažkosti. O črevnú mikroflóru sa treba starať, okrem trávenia nám zabezpečuje aj obranyschopnosť organizmu a tak ďalej. Ak si rozhádžeme črevnú mikroflóru, môže byť nadúvanie jedným z varovných signálov - a preto môžeme vyskúšať zaradiť probiotiká. Ako vo forme suplementov, tak v tej prírodnej - napríklad jogurt alebo kefír sú vítanými zdrojmi.

Pepermintový olej. Mätový olej nám pomôže, ak je naše nadúvanie spôsobené svalovým kŕčom, respektíve spazmom. Zovretie svalov tráviaceho traktu môže spôsobiť nedostatočnú funkciu čriev a je potrebné tieto svaly relaxovať. Mäta všeobecne upokojuje žalúdok, mätový olej je koncentrovaný variant týchto účinkov. Môžeme užívať vnútorne i zvonku k masážam.

Navštívte lekára. Ak máte svedomie čisté a nadúvanie nespôsobuje nič z vyššie uvedeného a ešte k tomu pretrváva, na nič nečakajte a vyhľadajte lekára. Často sú potrebné len tzv. systémové opatrenia (zmena stravy, pohyb atď.), prípadná diagnóza alergie alebo intolerancie, ale aj vylúčenie ochorení vážnejších.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku