Zobraziť přihlasovací formulár

Artičok, bájny bodliak plný zdravia

  • Publikované:
Artičok, bájny bodliak plný zdravia

Možno už ste v obchodoch prechádzali okolo prapodivných ružíc zelenofialovej farby, o ktorých naozaj málokto z nás vie, ako sa vlastne pripravujú na jedlo. Nie je to jednoduché, nie je to časovo úsporné, ale odmenou vám bude vynikajúci gastronomický zážitok. Artičoky sú plné zdravých látok, sú prospešné diabetikom a vedia znižovať cholesterol. A ich sezóna pomaly vrcholí.

Artičok je zvláštna zelenina, u ktorej vlastne konzumujeme kvety. Svojím vzhľadom pripomína bodliak, darí sa mu predovšetkým v teplých krajoch, ale s trochou úsilia ho možno pestovať aj u nás. Jeho prirodzeným domovom je oblasť Stredozemného mora (Francúzsko, Španielsko, Taliansko), ale jeho kúzlo objavili na Sicílii, odkiaľ sa v staroveku rozšíril do celého sveta.

Legenda hovorí, že pôvodne je do artičokov zakliata nymfa, do ktorej sa zamiloval sám Zeus. Pretože na ňu žiarlil, zariadil všetko tak, aby na ňu nemohol nikto siahnuť - čo je tak trošku pravda, na spracovanie artičoku nie je od veci si vziať rukavice, pretože koža v kontakte s ním černie. Tvrdé brnenie chráni mäkké srdce bájnej nymfy, v prenesenom slova zmysle to, čo na artičoku vlastne máme radi.

Rast, zber a spracovanie

Existuje veľa druhov artičokov, od tých okrasných až po také, u ktorých sa konzumujú aj stonky a listy. Ten klasický, ktorý zoženieme aj u nás, má sezónu dvakrát ročne, na jar a na jeseň - a to až do novembra. Plody, ktoré sa k nám dostávajú, by sme mali vyberať starostlivo, stonky by nemali byť zdrevnatené a listy hnedasté. Práve jesenný zber plodí odolnejších zástupcov, takže je väčšia pravdepodobnosť, že aj z našich pultov vyberiete dobre.

Spracovanie artičokov nie je tak úplne prechádzka ružovým sadom. Ružice je potrebné zhruba v dvoch tretinách odkrojiť a zvyšok dobre očistiť až na mäkké srdiečko. Odporúčame krájať ostrým nožom a po tenkých vrstvách, aby nám z artičokov zostalo čo najviac (aj tak bude ale odpadu viac než použiteľného materiálu). Ak chcete artičoky skladovať, je potrebné ich zvariť (ideálne v osolenej vode s octom a cesnakom) - také vám potom v chladničke vydržia dlhšiu dobu a môžete ich aj zamraziť.

Artičoky sa pripravujú na niekoľkoraké spôsoby, môžete ich variť, ale tiež grilovať alebo piecť. Majú ľahučko horkú chuť pripomínajúcu zeler a so sterilizovanou podobou tejto zeleniny sa môžete pomerne často stretnúť napríklad na pizzi.

Čo všetko obsahujú?

Artičoky nadobudli svoju popularitu nielen vďaka chuti a efektnému vzhľadu, ale predovšetkým pre svoje skvelé účinky na zdravie. Čo obsahujú a s čím nám pomôžu?

  • Vláknina

  • Vitamíny A, B a C

  • Inulín - cukor znášaný diabetikmi

  • Bioflavonoidy

  • Kyselinu listovú

  • Minerály železo, vápnik, zinok a horčík

Pre ich relatívne unikátne zloženie sa z artičokov vyrábajú extrakty, ktoré sú používané ako doplnky stravy. A to predovšetkým za účelom upokojenia tráviacej sústavy, pomoc s plynatosťou a upravením hladiny tukov. Artičoky držia na uzde cholesterol, detoxikujú organizmus a vďaka antioxidačným látkam omladzujú bunky.

Tip Mimibazara: Artičoky sú pomerne náročné na prípravu, ale ako proces, tak výsledok stojí za to. Budú pre vás kulinárskym zážitkom! Skvele sa k nim hodí cesnak, citrón a z byliniek napríklad tymián, môžete ich použiť do cestovín, k rybám, ale aj čisto ich dochutiť ako hlavnú surovinu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku