Zobraziť přihlasovací formulár

Je meditácia aj pre nás?

  • Publikované:
Je meditácia aj pre nás?

Tiež si predstavujete meditáciu ako vec príslušnú budhistickým mníchom a nie nám, ktorí žijeme v uponáhľanom svete a naozaj nemáme čas hodiny sedieť, dýchať a rezonovať? Vo svojej podstate máte pravdu, ale je to rovnaké, ako so všetkým - aj malá zmena sa počíta. Meditácia sú všetky techniky, ktoré nám prehlbujú sústredenie a umožňujú sústrediť sa len sami na seba. A na mnohé takéto techniky nám stačí len pár minút. Prečo je meditácia vlastne „len“ čas na seba? A ako sa jej môžeme venovať, bez toho aby sme si pripadali nepatrične?

Keď sa povie „meditovať“

Asi si predstavíme sedieť so skríženými nohami, vydávať znelé „ohmmmmm“ a stratiť sa vo vyšších svetoch. Povedzme, že toto je meditácia pre pokročilých. Nám úplne stačí objaviť spôsob, ako byť chvíľu zavretí s vlastnou hlavou a nemať z toho traumu, naopak, považovať to za veľmi príjemný zážitok. Meditáciou tak môžeme nazvať podstatnú súčasť psychohygieny, upokojenie mysle.

Techniky meditácie pre moderného človeka - začiatočníka

Možno sem tam zatúžime mať chvíľu na seba. Lenže si pod tým skôr predstavíme zájsť si na manikúru, na kávu, do kina alebo zašportovať. To možno je odpočinok, ale nijako to nerozvíja náš psychicky pokoj. Čo by sme teda mohli vyskúšať?

Omaľovánky. Určite ste si všimli, že s omaľovánkami pre dospelých sa doslova roztrhlo vrece. A ono to má svoj dôvod - vyfarbovanie obrázkov totiž neskutočne upokojuje. Na jednej strane je to činnosť dostatočne kreatívna, aby nás bavila, ale zároveň nenáročná, takže nám nespôsobuje stres z toho, že nič poriadne nevymyslíme. Stačí sa nechať viesť linkami a vyfarbovať. Omaľovánky ale nie sú nič nové, napríklad slávny Freudov žiak Carl Gustav Jung používal vyfarbovanie mandál ako súčasť psychoterapie, ako oslobodenie podvedomia.

Šteniatka a mačiatka. Klišé? Áno. Ale funguje? Tiež áno. Všimli ste si, ako sa v poslednej dobe rozmáha trend mačacích kaviarní a podnikov podobného typu? Trávenie času so zvieratami, ktoré sú schopné reagovať na naše podnety, je pre našu psychiku doslova balzam. A uvidíte, že nebudete mať ani čas, ani chuť sa v hlave zaoberať ničím iným. Vyplavia sa nám endorfíny, svaly sa automaticky zrelaxujú a stres sa zmierni. Rovnaký účinok má ale tiež aj sledovanie rybiek v akváriu, záleží, ako veľmi ste taktilný typ.

Meditácia pri chôdzi. Alebo Choďte do prírody. Meditácia nemusí zďaleka prebiehať sediac so zavretými očami. Naopak. Keď vyjdete von do prírody, budete sa pomaly prechádzať a snažiť sa čo najviacej zmyslami čo najviac vnímať, sústredíte sa na dych a na vnemy zo všetkého, čo je okolo vás, urobí to s vašou mysľou zázraky. Nemusíte ale hneď vyrážať na túry do hôr. Stačí, keď si vyskúšate prejsť si aj známu trasu po meste, ale s čo najvyšším možným uvedomením. Každý krok, závan vetra, vône, farby, svetlo, zvuk.

Dýchanie. Vždy, keď máte chvíľočku, sústreďte sa na dýchanie. Na červenej v aute, v rade na pošte, pri akomkoľvek čakaní. Dýchajte zhlboka do brucha, zo začiatku si pokojne počítajte doby nádychu a výdychu, proste sa ponorte do seba a sústreďte sa výhradne na svoje dýchanie. Aj minúta je dobrá.

Skúste to bez gravitácie. Rada, nech sa vydáte na wellness je náhodou veľmi fajn. Ale nechať sa nadnášať vodou je tiež skvele relaxačné nielen pre naše svaly, ale aj myseľ. Úplne ideálne na cielenú meditáciu sú zariadenia, ktoré môžeme nájsť pod mnohými názvami - izolačný tank, deprivačná nádrž, ale aj anglický floating tank. Sú to nádrže podobné vaniam, do ktorých sa ponoríte a budete izolovaní od akýchkoľvek vonkajších podnetov. Voda má teplotu ľudského tela, dovnútra nejde svetlo, zvuk ani žiadna vôňa. V nie toľko drastickej miere využívame tieto nádrže dnes na cielenú meditáciu.

Skúste technológie. Meditovať nás dneska učia aj niektoré aplikácie v mobilných telefónoch. Vedia nás previesť krok za krokom niekoľkominútovým cvičením. Ďalší z variantov sú tzv. binaural beats, zvuky, ktoré stimulujú alfa vlny v mozgu a doslova vás donútia sa upokojiť. Tieto zvuky si môžete pustiť online alebo stiahnuť, ale nie sú vhodné napríklad pre malé deti alebo epileptikov.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku