Zobraziť přihlasovací formulár

Čo robiť so zvyšným vianočným pečivom?

  • Publikované:
Čo robiť so zvyšným vianočným pečivom?

Asi sa tomu nikto nikdy nevyhneme. Vianoce sú sviatky všetkého možného, ale veľmi často tiež nadbytku jedla. A vianočného pečiva obzvlášť. Robíme to všetci - pečieme aj pečivo, ktoré nie je až tak populárne, pretože chceme mať čo najviac druhov. Nakúpime moc surovín, tak čo už s nimi - upečieme ďalšie. Vždy chceme vyskúšať nejaký nový recept, na ktorý sme narazili na internete, v časopise alebo nám o ňom rozprávala kamarátka. A výsledkom sú často hromady pečiva, ktoré od konca sviatkov už nikto nechce ani vidieť. Čo s tým?

Ako hovorí klasický vtip: Pred Vianocami máme obdobie „Nejedzte to!“, ktoré je vzápätí vystriedané obdobím „Prečo to nejete ?!“. Aj keď sa snažíme veľa vianočného pečiva rozdať, ostatní nám to oplácajú - tety, babičky, kamarátky aj susedia často prinesú krabičku svojho vianočného pečiva „na ochutnanie“, a tak sme na tom ešte horšie ako predtým. Ak patríte k tým šťastlivcom, ktorí sa s nadbytkom vianočného pečiva nepotýkají, gratulujeme. My ostatní často s ťažkým srdcom zvažujeme, či vyhodiť, alebo... alebo čo vlastne?

Aj keď priebežne, takže to tak nebolelo, investovali sme veľa peňazí a času. Aj na to najjednoduchšie vianočné pečivo nie sú suroviny zrovna najlacnejšie, navyše keby sme mali spočítať čas, ktorý sme strávili nákupmi a samotným pečením a zdobením, asi by sa nám pretočili panenky. Aj keď má pečenie vianočného pečiva dlhú tradíciu
, nie vždy sa nám ho podarí ukočírovať. Čo teda so zvyškami, o ktorých vieme, že už ich naozaj nikto jesť nebude?

Prvá voľba - mraznička.

Ale pozor. Ak už ste niekedy skúšali vianočné pečivo zamraziť, je možné, že po rozmrazení nebolo tak úplne dobré. A rozhodne to nebolo tým, že ste si naň spomenuli až v auguste na poslednej grilovačke. Keďže ide o pečivo, je potrebné zabrániť, aby nasiaklo pachmi a chuťami ostatných vecí v mrazničke, poťažmo ostatného vianočného pečiva. Ak sa tak stane, tak bude všetko pečivo chutiť tak nejako prapodivne rovnako (a rozhodne nie dobre), alebo ako vedľa sa mraziaci losos. Ani jedno naozaj nechceme.

Preto je dobré zaobstarať si špeciálne škatuľky určené do mrazničky, ideálne na každý druh pečiva zvlášť. Ak takými nedisponujeme, môžeme si poradiť aj podomácky. Či už pečivo uložíme do akejkoľvek škatuľky, musíme zamedziť prieniku vzduchu a vlhkosti. Preto škáry na škatuľke prelepíme napríklad izolepou a celú škatuľku ešte zabalíme do novín (izolačná vrstva od pachov, pôsobí vlastne ako filter. Pokrčené noviny v chladničke vedia, rovnako ako sóda, vytiahnuť nežiaduci zápach!) a aj v novinách ju ešte buď obalíme potravinovou fóliou, alebo aspoň ju vložíme do vrecka. Až potom budeme mať istotu, že keď pečivo rozmrazíme, bude zase ako čerstvo upečené.

Pečieme z upečeného

Pečivo je však tiež vhodné ako základ na ďalšie pečenie. Keď rozdrvíme rožteky, linecké, zázvorovníky, perníčky... vznikne nám skvelý základ na pečenie buchiet, vynikajúca náhrada strúhanky alebo rozdrvených piškót do závinov; pečivo sa tak dá skvele recyklovať.

Tip Mimibazara: Pomleté alebo rozdrvené perníčky budú úžasným základom alebo doplnením chuti pre všetko, do čoho dáme lekvár alebo sušené slivky.

Máte radi žemľovku? Klasickú žemľovku väčšinou pripravujeme z rožkov alebo sendviča, ale taká žemľovka z vianočky, to je celkom iná pesnička. Kto neskúsil, nepochopí!

Trošku problém nám môže urobiť nepečené vianočné pečivo, ktorého zúžitkovanie pri následnom ďalšom pečení nie je až tak jednoduché. Ale skúsená kuchárka si poradí - v dobrom robote môžeme kadejaké nepečené pečivo použiť na dochutenie krémov, môžeme ho pridávať do pudingov a ryžových káš alebo nákypu, kreativite sa medze nekladú!

A rozhodne potom nemusíme mať zlý pocit z toho, že naše úsilie prišlo navnivoč a my ho vyhodili do koša.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku