Zobraziť přihlasovací formulár

Ako ne/nosiť parfum

  • Publikované:
Ako ne/nosiť parfum

Či už investujeme do drahých parfumov, ich lacnejších variantov alebo nám jednoducho najviac vonia obyčajná toaletka, vždy chceme, aby na nás vôňa vydržala čo najdlhšie. A aby sme jej nemuseli použiť veľa, aby voňala ani nie málo, ani nie veľa, aby vydržala celý deň... no proste kladieme na svoje parfumy veľké nároky. Ako zariadiť, aby sme vône mohli použiť čo najmenej s čo najväčším účinkom?

Už sme vám priniesli veľký prehľad
 o tom, ako vyberať, nosiť, skladovať a čiastočne aplikovať vône. V tomto komplexnom článku ste sa mohli dozvedieť veľa užitočných informácií, ale je potrebné ich ešte doplniť o najrôznejšie tipy. Pretože veľmi často aplikujeme moc vône na nesprávnu časť tela len preto, že máme pocit, že dosť nevonia. Ako ráno neomámiť polovicu električky alebo autobusu a zároveň večer nemusieť dopoužiť druhú polovicu fľaštičky?

Nos klame

Vedľa hmatu je čuch najadaptabilnejší zmysel. Takže nebojte sa, to, čo vám ráno krásne zavonia, väčšinou zostáva po celý deň, aj keď vy už to necítite. Hoci je u ľudí čuch jedným z najzakrslejších zmyslov, stále sú jeho podnety veľmi intenzívne. Vedeli ste napríklad, že čuch je najlepší vyvolávač pamäti?

Sila osobnosti

Celkový účel nosenia vône je ten, urobiť dobrý prvý dojem - teda v momente, keď vojdete do miestnosti, okolo niekoho prejdete a tak ďalej, netreba útočiť na čuchové bunky konštantne. Ďalší z hlavných funkcií parfumu je zvýrazňovať vlastnú osobitosť vôňou, ktorú ucítia tí, ktorí sú vám najbližšie. Fyzicky.

Každý človek má svoju vlastnú špecifickú vôňu a tú, ktorú na seba nanášame dodatočne, neradno podceňovať. Mala by byť kompatibilná s nami, s tým, ako sa cítime. Parfum ako darček je jedna z najchúlostivejších vecí vôbec. Nielen, že čo vonia v obchode, nemusí voňať na našej koži, ale môžeme tiež dostať vôňu, o ktorej budeme vedieť, že to jednoducho nie sme my.

Výberu tej správnej vône je preto potrebné venovať nejaký ten čas a pripraviť sa, že sa môžeme aj sklamať. Keď si v parfumérii vyberieme ten pravý parfum, ktorý nám na testovacom papieriku extrémne vonia, ešte len prichádza skúška ohňom. Musíme ho aplikovať na kožu a nechať aspoň hodinu rozvinúť. Až potom môžeme zhodnotiť, či finálny stav vône je alebo nie je podľa našich predstáv.

Kam a kedy aplikovať?

Samozrejme, ak máte v toaletnej skrinke skutočný parfum (s podielom vonných látok kľudne aj 40%), rozhodne vám bude stačiť aplikácia malého množstva len na niektoré ďalej uvedené miesta. To už musíte zvážiť podľa situácie a potenciálu dňa.

  • Parfum vždy aplikujeme na telo, na kožu. Na oblečení totiž s ničím nereaguje (respektíve áno - s pracím práškom a avivážou) a môže robiť škvrny, ktoré rozhodne nie sú z tých ľahko vyprateľných.

  • K aplikácii by malo dochádzať po sprche na hydratovanú pokožku, teda na kožu natretú telovým mliekom, maslom, olejom...

Ale existujú výnimky. Ideálnym miestom, kam parfum aplikovať, sú vlasy. Štruktúra vlákna a prípravky, ktoré používame na ich umývanie a úpravu, držia vôňu o trochu lepšie než koža. Ale ani to nie je len tak. Alkohol v parfumoch obsiahnutý vlasy vysušuje, preto ho aplikujte tak, že ho nastriekate najskôr na plochú kefu (ideálne so štetinami), a tou potom vlasy prečešete.

Ak chcete, aby vám oblečenie voňalo po vašom parfumu, najskôr by ste mali vynechať aviváž. Nastriekajte z väčšej diaľky parfum priamo do skrine, žiadnym konkrétnym smerom, a rýchlo ju zatvorte. Tak sa parfum rovnomerne rozleží. Keď už chcete naniesť parfum na konkrétny kus oblečenia, najvhodnejšie sú šály, šatky a pašmíny.

Na tele by sme mali vôňou pokrývať nielen pulzujúce body, ale aj členité miesta, kde je veľká plocha na priľnutie parfumu, alebo miesta, s ktorými veľa pohybujeme. Aké to sú?

  • Za ušami

  • Na kľúčnych kostiach (kvôli členitej ploche)

  • Vnútorná strana lakťov

  • Zápästie

  • Pupok (Tiež vám príde pupok ako zvláštne miesto na aplikáciu parfumu? Je to ale doslova nádoba pre vôňu. Vďaka parfumu v pupku budete krásne voňať veľmi dlho a jemne - pupok je krytý tričkom, preto aplikácia do neho nie je tak agresívna.)

  • Zadná strana kolien

  • Členky

     

Aplikácia sa bude samozrejme líšiť podľa ročných období a oblečenia, ktoré máte na sebe. Je zbytočné aplikovať vôňu na kolená a členky, a potom si vziať džínsy a čižmy. Ak ale má parfum na koži priestor sa pohybom rozvíriť, neváhajte.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku