Zobraziť přihlasovací formulár

Čo neočakávať od zdravého vzťahu

  • Publikované:
Čo neočakávať od zdravého vzťahu

Je úplne v poriadku a vo väčšine prípadov tiež žiaduce partnerský vzťah mať alebo ho chcieť. Veľa ľudí má však nereálne očakávania od toho, čo im partnerský vzťah má prinášať. Aké sú najčastejšie motivácie, ktoré nás vženú do vzťahu, ktorý je vlastne vopred odsúdený na neúspech? Aké nároky vznikajú v dlhodobých partnerských vzťahoch a otravujú ovzdušie, ktoré domovom vládne?

Áno, partnerský život má ten náš zlepšovať, obohacovať. Ale neslúži ako náhrada na osobnú vyzretosť. Od svojej drahej polovičky môžeme a mali by sme dostávať do života veľa dobrého, sú však veci, ktoré zostávajú na nás. Pretože akonáhle sú definované partnerským vzťahom, ak o neho prídeme, stratíme kus seba, ktorý má byť našou neoddeliteľnou súčasťou.

Nechcite od vzťahu...

...sebavedomie. Náš partner by nás mal milovať pre to, kto a čo sme zač. Kým to sami nebudeme vedieť, nebudeme si vedieť stáť za svojím a vyargumentovať svoje názory a požiadavky, je možné, že sa v každom vzťahu budeme cítiť osamelí. Kým nepoznáme a nerešpektujeme sami seba, nespoznáme ani toho správneho partnera. Partner nás totiž nedefinuje, ale prijíma.

...finančnú stabilitu. Samozrejme nehovoríme o dobách, ktoré sú pre rodinný život kľúčové, ako je materská a rodičovská dovolenka, prípadne doba choroby. Akonáhle však žijeme s polovičkou ako partneri, je finančná nezávislosť dôležitým bodom vyváženia rovnoprávnosti vo vzťahu. Nikdy bohužiaľ nevieme, či, kedy a na čo môže partner našu prípadnú finančnú závislosť využiť ako argument. Aspoň dostačujúca finančná stabilita nám tiež dáva silu zavrieť za sebou dvere, ak je treba.

...nonstop psychickú podporu. Ľudovo povedané, nemali by sme partnera chcieť a potrebovať preto, aby sme sa mali na koho emocionálne „zavesiť“. Ani ten najtrpezlivejší a najviac milujúci partner nedokáže poskytovať psychickú podporu 24 hodín denne 7 dní v týždni. Naviac... on ju bude niekedy možno potrebovať tiež.

...priateľov. Ak má váš partner skvelý okruh priateľov, berte to len ako bonus, nie ako jednu z jeho vlastností. Nezanedbávajte ani nezabúdajte na svojich vlastných priateľov, hoci sa zdá trávenie času s novými, inými ľuďmi ako zábavnejšie. Máte spoločné zážitky, prežili ste si kus života, mali vás radi pred partnerom, budú mať aj po ňom.

...bezpodmienečné prijatie. Jedna z najlepších vecí na vzťahu je, že môžeme byť sami sebou, a milujúci partner nás prijíma takých, akí sme. Napriek chybám, napriek nedostatkom. To však neznamená, že je partner povinný súhlasiť s každým naším názorom, s každou vecou, ktorú urobíme, s každým spôsobom, ako sa vyrovnávame so situáciami. Naopak - ak je to tak, väčšinou to nie je znamením bezmedzného obdivu, ale nedostatku pozornosti a záujmu.

Čo si zapamätať o zdravom vzťahu

  • Nie sme bezchybní.

  • ...ale to ani náš partner.

  • Vzťah nie je len tak, vyžaduje prácu, rešpekt a sebakritiku.

  • Partnerský vzťah je o dávaní a prijímaní, ale nikdy to nie je presne 50:50. S tým sa treba zmieriť.

  • Komunikácia je kľúč, myšlienky nečíta nikto. Nevypovedané predpoklady a očakávania spôsobujú akurát tak frustráciu.

  • Hádky boli, sú a budú. Ak nie sú, pravdepodobne ani jeden z partnerov neinvestuje do vzťahu dosť na to, aby sa ho snažil udržať.

  • Ak premýšľate o ukončení vzťahu, je šanca, že partner tiež.

  • To, čo partnerovi nepovieme, mu môže ublížiť. A ublíži (pretože veci sa proste prevalujú).

  • Porovnávanie partnera s ostatnými zabíja vzťah. Ten je totiž unikátny.

  • Dospelí ľudia sú hotoví a snažiť sa ich meniť je nielen takmer nemožné, ale tiež nefér. Vyhodnocovanie kompatibility by malo prebiehať za súčasného stavu, nie za toho potenciálneho.

  • Nezmenia sa ani takí partneri, ktorí vás zneužívajú. Pravdepodobne nikdy.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

kikia77 11. 1. 2017, 10:30
(Y)