Zobraziť přihlasovací formulár

Zdraviu nebezpečné hračky do vane: 5 spôsobov, ako ich zbaviť plesní a baktérií

  • Publikované:
Zdraviu nebezpečné hračky do vane: 5 spôsobov, ako ich zbaviť plesní a baktérií

Čľapkanie vo vode milujú snáď všetky malé deti. Bez každodenného večerného rituálu sa väčšina z nich nezaobíde. A chýbať pri ňom nesmú ani hračky, ktoré kúpanie vo vani spríjemnia a urobia z neho zábavu. Lenže práve tie sú pre deti často potenciálne škodlivé. Neuveríte, čo všetko sa na ich povrchu a niekedy aj vo vnútri nachádza. Preto pre vás máme pár tipov, ako ich ľahko a rýchlo vyčistiť.

Zrejme už ste túto informáciu niekedy počuli, možno ste jej ale nevenovali príliš veľkú pozornosť. To by ste ale mali. Ide totiž o zdravie vášho dieťaťa či dokonca detí. Štúdia uskutočnená v roku 2018 totiž preukázala, že práve hračky do kúpeľa, bez ohľadu na to, koľko mydla na nich každý večer skončí, sú viac ako náchylné na množenie baktérií, vírusov a ďalších nežiaducich organizmov. Rovnaký výskum zistil, že každá testovaná hračka do vody bola pozitívne testovaná na prítomnosť plesní a ďalších „biofilmov“, vrátane fekálnych látok.

Živnou pôdou pre plesne a baktérie sa môže stať skutočne každá hračka do vane, vzhľadom na povahu jej použitia. Zamyslite sa nad tým: každý deň alebo každý druhý sa aj niekoľko desiatok minút máča v teplej vode a potom zostáva do ďalšieho kúpania ležať v teplej a vlhkej kúpeľni, bez toho aby ste ju akokoľvek vysušili. Často dokonca aj s vodou natečenou dovnútra. To je doslova pozvánka pre rad choroboplodných zárodkov. Sú ale škodlivé?

„Väčšina detských imunitných systémov by mala byť schopná bojovať proti patogénom nájdeným v hračkách do kúpeľa,“ hovorí Jennifer Foersterlingová, pediatrička z Washingtonskej univerzity. „V prípade, že ide ale o dojčatá, deti so zníženou imunitou alebo alergiou na plesne, môžu byť dôsledky kontaktu s takými hračkami fatálne. Plesne a baktérie totiž môžu u týchto zraniteľných skupín spôsobiť vážne respiračné ochorenia, ako je astma a pľúcne infekcie.“

Našťastie môžete urobiť dve jednoduché veci. Po prvé vylepšiť svoj režim čistenia hračiek. A za druhé, môžete povedať zbohom niektorým z tých najhorších hračiek, ako sú gumová kačička a ďalšie pískacie hračky, a nahradiť ich hračkami do vody, ktoré tak ľahko nepriťahujú plesne.

5 spôsobov, ako vyčistiť hračky do vody

Použite Savo

Možno ste sa teraz zdesili, ale práve tento dezinfekčný prostriedok a bielidlo sa pri starostlivosti o čistotu a hygienu v našich domácnostiach používa už desiatky rokov. Spoľahlivo likviduje baktérie, vírusy, riasy a nižšie huby, dokonale vybieli bielizeň. A na dezinfekciu hračiek aj pre tých najmenších je priamo určené, rovnako ako napríklad pre úpravu vody na pitnú. Nemusíte tak mať z jeho použitia obavy. Dôležité je len použiť predpísané riedenie a hračky ešte 30 minút po umytí opláchnuť čistou pitnou vodou. Ak je to možné, nalejte dezinfekčný roztok do všetkých miest, kam pri kúpaní vniká voda. Nezabudnite ho potom ale vypustiť a hračky vnútri dôkladne vypláchnuť, aby ste zabránili tomu, že sa zvyšky roztoku dostanú pri nasledujúcom kúpaní dieťaťu do úst. Ideálne je nechať hračku úplne vyschnúť.

Stavte na „obyčajný“ ocot

Nie ste fanúšikom dezinfekčného prostriedku nemile voňajúceho chlórom? Siahnite do špajze po octe. Je lacný, ľahko dostupný, neuvoľňuje zdraviu škodlivé chemikálie, je netoxický, biologicky odbúrateľný a na dezinfekciu sa používa už celé stáročia. Je vedecky dokázané, že po pol hodine pôsobenia dokáže zabiť celý rad patogénov, ako sú napríklad chrípkové vírusy. Nezáleží na tom, či siahnete po tom kvasnom liehovom, jablčnom alebo vínnom octe, čím silnejší ale bude, tým lepšie. Zriediť ho môžete vodou v pomere 1: 1, nebojte sa ale použiť ho bez riedenia. Hračky v ňom nechajte namočené aspoň pol hodiny a potom ich opláchnite čistou vodou.

Využite umývačku

Ak je váš deň tak nabitý, ako ten náš, budete možno hľadať rýchlejšie a jednoduchšie riešenie tohto debaklu s hračkami na kúpanie. V takom prípade ich jednoducho položte do horného koša umývačky a zapnite ju na cyklus s najvyššou teplotou. Voila - po cca dvoch až dvoch a pol hodinách máte čisté hračky! Odporúčame vám ale pred použitím tejto metódy skontrolovať odporúčanie výrobcu, pretože niektoré hračky určené do vody nie sú kompatibilné s umývačkou.

Povarte ich v horúcej vode

Ďalšou metódou, ako vyčistiť hračky na kúpanie od plesní a podobne, je povariť ich vo vriacej vode, čím sa sterilizujú. To skvele funguje na hračky z tvrdého plastu, rovnako ako na penové zvieratká, písmená a číslice. Jednoducho nalejte vodu do väčšieho hrnca, priveďte ju k varu a potom do nej pomocou kuchynských klieští vložte hračky. Nechajte ich vo vriacej vode niekoľko minút máčať, potom ich zase opatrne vyberte a položte na uterák alebo utierku, aby úplne vyschli.

Kúpte si dezinfekčné obrúsky

Celý rad hračiek do vane sa dá ľahko utrieť jednorazovými vlhčenými antibakteriálnymi obrúskami, ktoré zoženiete už aj vo väčšine supermarketov. Obsahujú látky, ktoré účinne pôsobia proti baktériám, vírusom a plesniam. Na internete sa dajú zohnať aj dezinfekčné jednorazové vlhčené utierky na báze stabilných oxidov, určené priamo na utieranie postieľok, hračiek a ďalších predmetov, a to aj takých, ktoré môže dieťa olizovať, ako je napríklad cumlík.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku