Zobraziť přihlasovací formulár

Prírodný elixír proti kašľu (a nielen to)

  • Publikované:
Prírodný elixír proti kašľu (a nielen to)

Obdobie prechladnutí je tu, a to v plnom prúde. Smrkáme, kašleme, sme unavení, máme teploty, niekedy ľahneme s chrípkou. Čo je ale hneď po prevencii najlepšia zbraň na prechladnutie? Zaraziť ho už v zárodku. A ideálne nie len jeden symptóm, ale posilniť telo celkovo, aby malo dosť energie a prostriedkov zbaviť sa každého nevítaného bacila raz na vždy (alebo teda aspoň do ďalšej zimy).

Ingrediencie domáceho sirupu proti kašľu, respektíve naprostej bomby pre našu imunitu, máme pravdepodobne doma v špajze. A už sme určite počuli o tom, že majú neskutočne prospešné zdravotné účinky samy o sebe. Takže teraz je len treba ich spojiť.

Niečo málo o ingredienciách

Med. Čo najkvalitnejší, samozrejme (ako ho vybrať? To sa dočítate tu.). Zo štúdií i zo skúseností našich prababičiek vyplýva, že med má upokojujúce účinky keď dôjde na kašeľ. Ale to zďaleka nie je všetko. Je antibakteriálny, protizápalový, zabíja vírusy aj plesne, podporuje naše biele krvinky a tým pádom celú našu imunitu. Len je potrebné, aby sme med nikdy poriadne nezahrievali, pretože tak stráca svoje vlastnosti. Aj preto by sme sa mali poohliadnuť ideálne po lokálnej produkcii v raw kvalite.

Kokosový olej. Ten obsahuje kyselinu laurovú, ktorá ničí baktérie, vírusy a plesne (a tiež zrýchľuje metabolizmus). Takže nám pomáha bojovať s infekciami a zápalmi, a ešte k tomu podporuje naše trávenie a vstrebávanie látok do organizmu.

Kurkuma. Kurkuma je skoro nad zlato. A rozhodne, keď ide o naše zdravie. Je to prírodný liek na veľké množstvo neduhov, čistí krv, posilňuje imunitu, pôsobí antibakteriálne, antisepticky, je skvelá na poranenia aj problémy s pokožkou, balansuje naše hormóny, rozpúšťa hlien a pôsobí priaznivo na dýchacie ústrojenstvo. A vôbec, viac o nej sa dočítate tu. A ako ju zaradiť inak do jedálnička? O tom sme zase písali tu.

Citrón. Jednou vetou - príjem vitamínu C.

Škorica. Aj tá si vyslúžila samostatný článok. Pretože je toho veľa, čo sme o nej možno nevedeli. Ide nám ale predovšetkým o jej antibakteriálne účinky, jej schopnosť bojovať s vírusmi i plesňami. Čo ešte vie? Dozviete sa tu.

Viac z týchto ingrediencií „nakopáva“ metabolizmus. Čo je pri prechladnutí veľmi pozitívna informácia, pretože potrebujeme, aby telo pracovalo rýchlejšie, aj keď sa mu nechce. S podporeným metabolizmom lepšie vstrebávame účinné látky a máme aj viac chuti do jedla, takže do seba dostaneme viac prospešných látok a živín.

Postup

  • 3 lyžičky raw medu
  • 2 lyžičky rozpusteného kokosového oleja
  • Šťava z jedného citróna
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička kurkumy

Všetky ingrediencie zmiešajte dohromady - ale nezahrievajte (predovšetkým kvôli medu). Majte ich izbovej teploty, to by malo stačiť. Užívajte jednu až dve lyžičky tri až päťkrát denne, od prvých príznakov prechladnutia a kašľa.Pozor! Tento sirup nedávajte deťom do jedného roku veku, predovšetkým kvôli kojeneckému botulizmu, za ktorý môžu v mede sa náhodne vyskytujúce spóry C. botulinum. (zdroj)

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku