Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo sa nám ukladá tuk na bruchu a ako sa ho zbavi

  • Publikované:
Prečo sa nám ukladá tuk na bruchu a ako sa ho zbavi

Ukladanie tuku je vysoko individuálna záležitosť. Líši sa ako u mužov a žien vo všeobecnosti, tak u každého z nás zvlášť. Samozrejme má vplyv genetika, ale aj (a to niekedy predovšetkým) naše hladiny hormónov. Pretože akonáhle si s nimi zamiešame, telo sa začne správať inak. A preto ak sa vám začalo zrazu zväčšovať bruško, nezastavíte to „len“ cvičením. Bude potrebné sa na to pozrieť o trošku viac komplexne.

Tuku máme po tele viacero druhov. Poznáme predovšetkým ten podkožný, ale keď začneme priberať v oblasti pásu, jedná sa o tuk viscerálny, teda útrobový. Je inej štruktúry než tuk podkožný, je viac gélový, a v našom tele sa vyskytuje prirodzene preto, aby chránil naše orgány (predovšetkým pred otrasmi a chladom).

Viscerálny tuk je nebezpečnejší než ten podkožný. Je totiž metabolicky aktívny, teda mení fungovanie nášho tela. Stimuluje produkciu stresových hormónov (v tomto prípade sa dostávame do začarovaného kruhu, pretože stres je jeden z faktorov, ktoré ukladanie tuku v oblasti brucha spôsobujú), zápalových látok cytokínov; tie zase ovplyvňujú produkciu inzulínu. Výsledkom je teda ohrozenie nášho zdravia, nie len „obyčajná“ estetická nadváha. Riskujeme napríklad diabetes druhého typu, vysoký krvný tlak, zvýšený cholesterol, kardiovaskulárne ochorenia, mŕtvicu, zvýšené riziko vzniku niektorých druhov rakoviny a dokonca aj demencie. Mimo to môže mať takýto zásah do nášho zdravia vplyv na našu psychiku (hrozí rozvoj depresie), sexuálny apetít, chuť do jedla a všeobecne náladu. Ak už sme sa dostali do štádia, kedy sa náš viscerálny tuk rozmnožil viac, než je zdravé, hrozí nám tiež väčší sklon k zápalom všetkého možného typu, ale tiež sa nám bude horšie chudnúť - pretože viscerálny tuk sa chová skoro ako samostatný orgán, ktorý ovplyvňuje naše hormonálne hladiny a chute na sladké - poprípade na rafinované (procesované) sacharidy, ako sú napríklad biele pečivo, ryža, cestoviny a tak ďalej.

Keď už sme si dostatočne pohrozili nebezpečenstvom viscerálneho tuku, mali by sme si tiež povedať, ako proti nemu bojovať. Do úvahy potom musíme vziať nielen pohyb a výživu, ale aj ďalšie veci, ktoré ovplyvňujú naše hormóny.

Hýbať sa naozaj každý deň. Kardio cvičenie prispieva k spaľovaniu nielen toho brušného tuku. Nejakej forme pohybu by sme sa mali venovať každý deň po dobu 45 minút až jednej hodiny. Ideálny je beh, chôdza, plávanie, čokoľvek nám vyhovuje. Zabúdať by sme nemali na silové cvičenie, ktoré podporuje metabolizmus dlhodobo, nie len jednorázovo (ako kardio).

Jablčný ocot. Skúste osemtýždňovú kúru, ktorá nepozostáva z ničoho iného, než z drobnej zmeny - pridanie jednej lyžičky jablčného octu do ranného pohára s vodou. Jablčný ocot obsahuje enzýmy a kyseliny, ktoré podporujú produkciu látok, ktoré v našom tele spaľujú tuk. Jablčný ocot toho ale zmôže o dosť viac. Čo napríklad? To sa dozviete v našom špeciálnom článku.

Zdravé tuky. To asi tiež nebude žiadne prekvapenie. Omega 3 a 6 nenasýtené mastné kyseliny totiž nie sú len nečinné tuky, priaznivo ale ovplyvňujú aj náš mozog a produkciu dôležitých látok v tele. Takže tučné morské ryby, orechy, avokádo, semienka... to všetko nám drží na uzde nielen cholesterol, ale tiež napríklad chute na sladké.

Proteínu čo najviac. Pretože viscerálny tuk hýbe s hladinou nášho cukru v krvi, potrebujeme (a to veľmi nutne) posilňovať citlivosť nášho tela na inzulín, teda bojovať proti inzulínovej rezistencii. A to docielime predovšetkým tak, že znížime príjem cukrov a zvýšime príjem bielkovín. Kreatívnych spôsobov, ako stravu obohatiť o proteíny, je veľa. Môžeme pridávať proteínový prášok do cereálií, smoothies, zaradiť do jedálnička napríklad tvaroh, ale samozrejme tiež mäso alebo strukoviny.

Do postele, ale rýchlo. Spánok je jednoducho najlepší lekár, to vieme už zo starých prísloví. A je to pravda. Spánok je pre naše telo (i myseľ) absolútne kľúčový, rovnako tak pre reguláciu hladiny našich hormónov. Jeho dostatok a pravidelnosť je jedným z faktorov, ako si naše telo poradí s ukladaním tukov aj metabolizmom všetkých ostatných látok. Ak budeme trpieť spánkovou depriváciou, cez deň (alebo v čase, keď nespíme) budeme náchylnejší na maškrtenie.

  • Ale nevyspávat cez víkendy. Ako už bolo povedané vyššie, nielen dostatok, ale aj pravidelnosť spánku je podstatná. Chaotický denný cyklus mätie naše telo rovnako, ako nepravidelné stravovanie. A môže tak viesť k zvyšovaniu hladiny stresového hormónu kortizolu, a teda aj k ukladaniu tukov. Začali ste nevysvetliteľne priberať? Pozrite sa, čo by za tým mohlo byť. A ak sa v tomto článku nenájdete, máme pre vás ešte jeden - o prevažne psychických príčinách a vonkajších vplyvoch priberania. Ten si môžete prečítať tu.

Jóga. A tu už sme sa dostali k radám, ktoré by nás pri pomyslení na tuk na bruchu asi nenapadli. Jóga je upokojujúce, v mnohých prípadoch ale aj intenzívne posilňovacie aj kardio cvičenie. Nás bude zaujímať predovšetkým tento jej prvý atribút - jej vplyv na našu psychiku. Jóga harmonizuje našu psychiku, znižuje stres a učí nás praktiky, ako ho zvládať (napríklad dýchaním). Ak si nájdete typ jogy, ktorý vám vyhovuje, preukážete tak veľkú službu svojmu telu, a to v mnohých rovinách vrátane tej hormonálnej (napríklad sa zníži hladina kortizolu).

Vláknina. Aj keď to s ňou môže byť trošku ošemetné a bez dostatočného pitného režimu si zvýšeným príjmom vlákniny môžeme spôsobiť pekné tráviace ťažkosti (viac si môžete prečítať tu), keď vybalansujeme jej príjem a príjem vody, urobíme pre svoje bruško doslova zázrak. Zlepšíme vylučovanie, podporíme imunitu a začneme sa oveľa lepšie zbavovať tuku.

Zelený čaj. Katechíny obsiahnuté v zelenom čaji prispievajú (spoločne s cvičením, žiaľ, len na pitie čaju spoliehať nemôžeme) k spaľovaniu viscerálneho tuku. Ale to nie je jediný benefit pitia zeleného čaju - o tých ostatných sa môžete dozvedieť tu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku