Zobraziť přihlasovací formulár

Ako chudnúť a veľmi sa nenadrieť

  • Publikované:
Ako chudnúť a veľmi sa nenadrieť

Veľa z nás sa nechá toľko propagovaným zdravým životným štýlom proste a jednoducho zastrašiť. Bojíme sa, že nemáme dostatočne pevnú vôľu a zmysel pre disciplínu na to, aby sme zmenili od základov svoj život, chodili každý deň cvičiť, vyhýbali sa nezdravému jedlu a zamilovali sa do potu a šalátu. Lenže... ono každé zlepšenie sa počíta. A aj malinká zmena je veľký krok. A nebojte sa. Nebudeme vás nútiť cvičiť.

Môžete totiž chudnúť aj bez toho aby ste boli na diéte, dokonca aj bez toho, aby ste sa nejako extra hýbali. Znie vám to nezdravo? A tak nejako... nevhodne? Samozrejme, pretože zo „zdravého“ tela sa urobil svätý grál našich životov, ale nikto zatiaľ veľa nepoukázal na to, že obrovským úspechom je aj len „zdravšie“ telo. Takže. Aké maličkosti môžeme urobiť pre to, aby sme nejaké to kilo zhodili?

Jedzte pomaly a žujte dlho. To už sme počúvali od našich mamičiek a babičiek, proste čím pomalšie budeme jesť a poctivejšie žuť, tým menej toho zjeme, než si naše telo uvedomí, že je sýte. A nielen to, dokonca eliminujeme tiež také tie „ujedania“ medzi jedlami, ktoré si myslíme, že sa nepočítajú, ale často nám pár stoviek kalórií denne nahor hodia. Ale ono žuvanie je celá veda. O tom, čo všetko môže byť dobré alebo naopak zlé, sme písali v špeciálnom článku.

Naložte si na menší tanier. Aj vrchovato naložený malý tanier obsahuje menej jedla než priemerne naložený veľký (ak teda nie sme extrémne zdatní vo vrstvení, skladaní a rovnováhe). Je to taká ilúzia, habaďúra, ktorú ušijeme sami na seba, ale aj tak to funguje. Náš mozog totiž bude dostávať vizuálne signály, že máme naložené vrchovato.

Voda, voda, voda. Pohár vody pred jedlom bude znamenať menej miesta v žalúdku a skorší pocit sýtosti. A ešte k tomu skvalitníme pitný režim, čo je pre správne fungovanie tela a tým pádom aj pre správne spaľovanie nevyhnutné. A aké panujú mýty o hydratácii? To si môžete prečítať tu. A trebárs si aj málinko poupraviť názor na pohár vody pred jedlom.

Vymaľujte steny. Žltá a červená a ich odtiene sú farby, ktoré nám môžu ovplyvniť apetít a prinútiť nás jesť rýchlejšie (a teraz si v hlave prejdite farebné kombinácie interiérov a log známych fast foodov). Opačne na nás údajne pôsobí farba modrá. Ale nemusíme rovno maľovať, navyše väčšinou aj tak nejeme na jednom mieste. Ale čo napríklad modré taniere...?

Osvetlenie. Keď už sme pri tej zmene interiérov. V mäkkom, teplom a miernom svetle majú ľudia tendenciu jesť kalorickejšie jedlá, menej zdravé, jesť ich viac a siahať po dezertoch a „niečom na zobanie“. Kým poriadne osvetlené priestory nás podvedome povzbudzujú k zdravším voľbám. A väčšinou nielen v jedle.

Denníček. Je to podobné, ako keď si vediete denníček s informáciami, koľko peňazí a za čo ste minuli. Na konci dňa sa môžete celkom diviť a na konci mesiaca i napríklad spadnúť zo stoličky. S jedlom sa to má podobne. Pretože tam nezabudnete napísať tú sladkú tyčinku ku káve, dve šišky po ceste z práce domov a tak ďalej. No a potom máme pred sebou jedálniček ako maľovaný. A napríklad začneme šetriť.

Vždy sa poriadne vyspite. Je to absolútne nevyhnutné pre správnu hladinu našich hormónov. A hormóny riadia v našom tele všetko, vrátane metabolizmu. O tom, ako spoznáme, že málo alebo zle spíme, sa môžete dočítať tu. No a tu sme pre vás pripravili ďalšie nezvyčajné príčiny priberania. Napríklad aj to, že ste single.

Zíde z očí, zíde z mysle. Ak máme tú čokoládu po ruke, tak ju jednoducho zjeme. Že áno. Takže je dobré jednoducho dať všetky nezdravé, ale o to viac lákavé pochutiny niekam, kde ich nevidíme. Nemusíme ich nutne vyhadzovať, aby sme neboli v nebezpečenstve, že náhla túžba po niečom na zub nebude môcť byť ukojená, ale nech nás to nenapadá častejšie, než by bolo nutné. Často totiž po nejakej tej mňamke siahneme len preto, že sa tak trošku nudíme.

  • Zoznam ďalších extrémne jednoduchých tipov na chudnutie nájdete tu. Dozviete sa, ako nám chudnutie sabotujú veľké kabelky alebo prečo potrebujeme rúž a neplatiť kartou.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku