Zobraziť přihlasovací formulár

Čo môže za strie a ako na ne

  • Publikované:
Čo môže za strie a ako na ne

Strie by nemali byť žiadne tabu, máme ich totiž skoro všetci. Iba tí naozaj šťastní jedinci sa im vyhnú. Samozrejme sa týkajú viac žien ako mužov, ale ani páni sa im často nevyhnú, zvlášť ak tiež trochu experimentujú so svojou váhou a veľkosťou - či už vo fast foodu alebo vo fitku. Najlepší spôsob, ako so striami bojovať, je im predchádzať. Ale aj keď už sa objavia, nič nie je úplne stratené.

Strie sa objavia, ak sme prešli „intenzívnym rastom“ a elasticita našej pokožky jednoducho nebola dostatočná. To sa týka rastu do výšky, ale aj do šírky. Väčšinou strie na kolenách a bokoch znamenajú, že sme rýchlo vyrástli do výšky, prsia, bruško, zadok, vnútorné stehná alebo tricepsy zase ukazujú skôr na tú šírku, respektíve objem. A samozrejme nesmieme opomenúť najčastejší stav, pri ktorom strie vznikajú - tehotenstvo. Väčšine žien koža na tehotenskom brušku tak náhlu zmenu jednoducho nezvládne a trošku povolí, popraská.

Objavia sa fialové jazvičky, ktoré síce vyblednú, ale na našej pokožke budú vidieť pravdepodobne do istej miery nadosmrti.

  • Dobrou metódou zbavovania sa strií je intenzívny a dlhodobý peeling. Akonáhle budeme na mieste „zoškrabovať“ starú kožu a nútiť novú sa tvoriť, viditeľnosť strií sa časom zmierni.

Čo všetko za strie môže? Ďalšie faktory, ktoré môžu ovplyvniť vznik strií, ktoré môžu súvisieť ako s rastom, tak s vplyvom na kvalitu kože, sú napríklad:

  • Dlhodobé užívanie steroidov
  • Genetika (predispozícia ku kvalite kože)
  • Hormonálna nerovnováha
  • Estetické operácie – voperovávanie implantátov
  • Dlhodobé užívanie kortikosteroidov
  • Niektoré chronické ochorenia
  • Obezita
  • ...a ďalšie.

Dôležité ale je si uvedomiť, že strie samy o sebe nie sú nič, čo by bolo spájané s akoukoľvek chorobou. Je to prejavom zmien tela a kvality kože, nie niečo, čo by indikovalo zlý zdravotný stav.

Ako striám predchádzať? Nebezpečenstvo strií spočíva v tom, že sa jednoducho objavia zo dňa na deň. Takže, akonáhle si uvedomíme, že také nebezpečenstvo hrozí, musíme vedome pracovať na tom, aby sme obmedzili rizikové faktory.

  • Obmedziť jojo efekt. Koži moc dobrú službu nepreukazujeme, keď ju napíname čo chvíľu rôznou intenzitou. Ak striedavo chudneme a priberáme, naša koža to jednoducho po chvíli vzdá (a s vekom taktiež na elasticite nenadobúda) a popraská.
  • Zdravá strava a cvičenie. Zďaleka nie len kvôli koži, to je jasné. Ak však telo zachovávame v plus mínus rovnakom tvare, nemá nikde nič dôvod praskať.
  • Zdravé tuky. Ryby, orechy, avokádo, semienka... však to poznáme. Zdravé tuky potrebujeme nielen na správne fungovanie nervovej sústavy (a tak ďalej), ale aj pre kvalitu kože.
  • Hydratácia. Bez vody to nejde. Nič. Koža vodu potrebuje, ale nielen sama o sebe. Dostatočná hydratácia zaisťuje tiež správne fungovanie tráviacej sústavy, teda sa nám v tele neukladajú toxíny tak dlho, lepšie vstrebávame živiny a máme lepšiu imunitu. To všetko sa prejaví aj na pleti.

Najlepšie zbrane. Ak sa chcete vyhnúť invazívnemu riešeniu alebo nákladnému odstraňovaniu, tu nájdete jedny z najlepších receptov na domácu prírodnú starostlivosť proti striám. Nikdy nič nepokazíte (naopak), keď budete pleti dodávať vitamín E tak, že kapsule s tekutým vitamínom rozrežete a pridáte do domácej starostlivosti. Vitamín E je veľmi dôležitý antioxidant, ktorý kožu chráni a prispieva k jej regenerácii.

K menej tradičným metódam patrí napríklad tetovanie. Môžete si strie nechať jednoducho prekryť, ale existuje aj spôsob, kedy tatér (a musí byť veľmi, veľmi dobrý) namieša farbu čo najpodobnejšiu vašej koži a strie, respektíve areál, kde sa vyskytujú, jednoducho pretetuje.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku