Zobraziť přihlasovací formulár

Máme zlé stravovacie návyky?

  • Publikované:
Máme zlé stravovacie návyky?

Asi nás ako prvé napadnú sladkosti, to, že nie vždy raňajkujeme, alebo napríklad obľuba bieleho pečiva. Bohužiaľ, to zďaleka nie sú jediné stravovacie návyky, ktoré môžu boriť naše plány. Ale nielen ich, v skutočnosti môžu negatívne ovplyvňovať naše zdravie, metabolizmus, spánok alebo imunitu. Ako najčastejšie hrešíme, keď ide o stravovanie?

Aj keď sa pravidelne vážime, chodíme pravidelne cvičiť a ládujeme do seba mrkvu a listovú zeleninu po kilách, zďaleka to neznamená, že sa správne stravujeme. Takže sa na to poďme pozrieť podrobnejšie.

Solíme skôr, než ochutnáme. Všetci niekoho takého poznáme. Proste nech jedlo chutí seba lepšie proste je vždy potrebné ho dosoliť. Lenže soľ, respektíve sodík, síce potrebujeme, ale keď je ho veľa, je to pre telo problém. Je to nápor na obličky, zadržujeme vodu. Jedna kávová lyžička soli obsahuje zhruba dvojnásobok jej odporúčanej dennej dávky. A to je celkom prekvapenie, že? Naviac soľ je prítomná v jedlách, ktoré bežne konzumujeme, takže zďaleka nejde len o tú, ktorú si do jedál pridávame. A kde jej nájdeme naozaj veľa? Aj tam, kde by sme ju nečakali. Viac sa dozviete tu.

Pohárik na dobrú noc. Alebo dva. Alkohol je nepriateľ, aj keď sa niekedy prezlečie za najlepšieho kamaráta. Ak sme zvyknutí dať si na večer jeden dva poháre vína, mali by sme vedieť, že do seba dostávame nielen veľa kalórií a cukru, ale aj alkoholu, ktorý nabúra kvalitu nášho spánku, čo môže spustiť reťazec ďalších nežiaducich udalostí.

Moc toho nevypijeme. Čistá voda alebo nesladený čaj, minerálna voda alebo voda s ovocím. Všetko ostatné je na náš metabolizmus celkom nápor, takže sa to ako hydratácia zas až tak veľmi nepočíta (aj keď samozrejme technicky áno). Bez dostatku vody trpíme únavou, suchou pokožkou, zápchou... a vôbec nič nefunguje tak, ako by malo. Takže nezabudnite - zhruba jeden liter vody na každých dvadsať (dvadsaťpäť) kilogramov našej hmotnosti! A áno, aj v zime.

Používame umelé sladidlá. Veľa z nás napadne, že umelé sladidlá nemusia nahradiť cukor iba v káve. A tak ich používame napríklad do kaší, vločiek poprípade kamkoľvek sa nám to hodí. Lenže umelé sladidlá (a tým nemyslíme prírodné náhrady cukru, ako trebárs agávový sirup alebo stéviu) majú na naše zdravie dosť neblahý vplyv. Spôsobujú paradoxne záchvaty chutí na sladké, sú dávané do súvislosti s obezitou a cukrovkou. Takže... možno cez to všetko nie sú zas až tak dobrý nápad.

Vynechávame jedlá, keď vieme, že nás čaká oslava. Alebo ideme večer na výbornú večeru, ideme ráno ku svokre na návštevu, proste čokoľvek, čo obnáša zvýšenú pravdepodobnosť požitia veľkého množstva kalórií. Tak to bohužiaľ nefunguje. Keď vynecháme raňajky, neznamená to, že si môžeme dať obrovský obed a dva zákusky. Navyše si zahrávame s hladinou krvného cukru, takže kto vie, ako budeme tie neovládateľné chute a prípadné zmeny nálad znášať.

Neplánujeme si jedlá. Pekne v nedeľu by sme si mali urobiť aspoň v obrysoch predstavu o tom, čo budeme celý týždeň jesť - kedy budeme mať čas sa poriadne najesť, kedy budeme viac v zhone a mali by sme si pripraviť jedlo so sebou. Realisticky, zdravo, s myšlienkou na všetky živiny, ktoré potrebujeme.

Multitasking pri jedle. Akonáhle odvádzame od jedla svoju pozornosť, nielen, že si ho nevychutnáme, ale tiež ho zjeme viac, ako by sme mali/mohli. A to platí predovšetkým pre „zobanie“ a „maškrtenie“. Akonáhle si ideme do kuchyne pre niečo dobré pod zub, nemali by sme sa rozptyľovať pri príprave trebárs televíziou. A siahnuť radšej po jogurte než pudingu, po ovocí než sladkostiach a po mrkve než chipsoch. Ale to je asi jasné.

Víkend je na hrešenie. Cez týždeň máme pravidelný režim, cez víkend ale spíme dlho, doprajeme si nezdravé jedlá, alkohol a tak ďalej. A sabotuje si tak všetko svoje úsilie. Pretože zdravý životný štýl nie je o tom, ako veľmi sa vieme obmedziť, ale o tom, ako sme schopní zmeniť svoje návyky.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku