Zobraziť přihlasovací formulár

Kvety do chladničky? A čo ešte ďalšie?

  • Publikované:
Kvety do chladničky? A čo ešte ďalšie?

Veľmi často nevyužívame potenciál výdobytkov modernej doby úplne naplno. Vieme, že do chladničky patrí mäso, mliečne výrobky a množstvo ďalších vecí, potom ale existujú (zďaleka nielen) potraviny, ktoré často skladujeme mimo nej a nerobí im to dobre. Alebo si nezámerne skracujeme dobu ich možnej konzumácie alebo použitia. Čo by sme teda mali dávať do chladničky radšej než do špajze?

Sušené ovocie. Samozrejme sušené ovocie má oveľa dlhšiu trvanlivosť samo o sebe než to čerstvé. Na sušených plodoch sa ale často rozmáhajú plesne, ktoré nemusia byť zo začiatku ani vidieť, ani cítiť, ani chutiť. Skladovaním suchých plodov v chladničke môžeme ich trvanlivosť predĺžiť až na pol roka.

Červené víno. Všetci sme počuli poučku, že červené víno by malo podávať pri izbovej teplote. Lenže, ak ste to už niekedy skúsili, červené vína chutia za teploty okolo 15 stupňov. Čo dnešná izbová teplota rozhodne nie je. Toto pravidlo vzniklo za čias, kedy „izba“ znamenala kamenná, studená a tmavá hradná komnata, kedy 15 stupňov bývala „izbová teplota“ aj v lete. Záleží na type vína a jeho kvalite, avšak teplota červených vín by sa mala pohybovať v rozmedzí od 13 do 19 stupňov, čím je víno staršie, tým ho pijeme teplejšie. A tiež lepšie chutí v prípade, že ho otvoríme aspoň hodinu pred servírovaním.

Jablká. Aj keď jablká nepatria k ovociu, ktoré sa čoskoro skazí, ak nakupujeme v bio kvalite alebo pestujeme, asi vieme, že pár dní a už začínajú nahnívať. Skladovať jablká v chladničke je teda dobrý nápad - ich trvanlivosť môžeme bez straty šťavnatosti a čerstvosti predĺžiť až o dva týždne!

Čerstvý zázvor. Ak ho neolúpeme, zabalíme do papierovej utierky a zavrieme do krabičky, aby nenasal pachy z chladničky, vydrží nám takýto zázvor čerstvý v chladničke až mesiac. A môžeme ho bez obáv používať. Papierovou utierkou ho omotávame preto, aby nasávala vlhkosť, ktorá by mohla viesť k množeniu baktérií a plesní.

Rezané kvety. Ak máme v chladničke miesto, môžeme rezané kvety (spoločné s vázou) na noc schovávať do nej. Významne tak oddialime ich vädnutie.

Kečup. Kečupy obsahujú veľa kyselín, ktoré zabraňujú množeniu baktérií, takže je v poriadku uchovávať ich mimo chladničku. Chlad ale zamedzí vyprchaniu chuti, ku ktorému mimo chladničku zákonite dôjde. Ak budeme skladovať kečup v chladničke, predĺžime jeho nielen trvanlivosť, ale aj chuť, až na pol roka.

Laky na nechty. Chlad im pomôže zachovávať konzistenciu, farbu i stálofarebnosť. Ak teda vlastníte lakov na nechty veľa a/alebo ich tak často nepoužívate, je dobré skladovať ich v chladničke. Nestuhnú a dlhšie vydržia.

Avokádo. Avokáda sú zákerné potvory. Ich čerstvosť a zrelosť je ťažké odhadnúť, ale tak ako tak by sme ich aj celé mali skladovať v chladničke, ideálne na čo najchladnejšom mieste. Môžu nám tak vydržať až o dva týždne dlhšie. Ak už avokádo rozkrojíme, zabránime jeho hnednutiu tak, že potrieme plochu vystavenú vzduchu troškou citrónovej šťavy. Avokáda ale môžeme aj zmraziť! A aké ďalšie prekvapivé potraviny môžeme bez obáv strčiť do mrazničky? Dozviete sa v tomto článku.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku