Zobraziť přihlasovací formulár

Leto zhoršuje akné. Ako s tým bojovať?

  • Publikované:
Leto zhoršuje akné. Ako s tým bojovať?

Ako by nestačilo, že nám v mladosti klamali - akné nevymizlo ani v dospelosti. Áno, rozhodne je lepšie, vieme s ním lepšie pracovať, ale je stále tu. Potom prichádza leto a nám sa akné zhorší, napriek tomu, že slniečko by ho predsa malo vypáliť a aspoň na nejakú dobu zahnať preč. Toto všetko sú mýty, ktorým sme verili do doby, než sme sami prišli na to, čo je vlastne pravda. Prečo sa akné v lete objavuje častejšie? A ako sa proti tomu brániť?

O akné, akné a vráskach alebo akné v dospelosti, jeho príčinách a liečbe sme toho napísali už veľa. Ako rozcestník môže slúžiť napríklad tento článok. Dnes sa pozrieme na problém, ktorý je čím ďalej aktuálnejší. Cez zimu sme pozabudli, že v lete sa nám veľmi často akné, ak sme k nemu náchylní, významne zhorší.

Aby sme pochopili, prečo to tak je, je dobré vedieť niečo o tom, ako akné, respektíve jeden taký pupienok, vzniká. Väčšinou ide o pór upchatý nejakou nečistotou. Ten sa potom zapáli a výsledkom je nám dobre známa eruptívna činnosť.

  • V lete sa viac potíme, okolie má vyššiu vlhkosť. Mŕtve bunky, ktoré často póry upchávajú, sú oveľa viac „nalepené“ na našej koži, ktorá viac produkuje ochranné oleje, preto sa póry oveľa ľahšie upchajú. A toto prostredie bez prístupu vzduchu tvorí ideálne podmienky na množenie baktérie Propionibacterium acnes, ktorá sa živí mazom a ktorej populácia spôsobuje možnosť vzniku akné.

  • Ak v lete nosíme make-up, akože pravdepodobne áno, situáciu vlastne ešte zhoršujeme. Zvnútra sa nám koža potí, zvonku je zabetónovaná make-upom. Výsledok? Upchaté póry. A to mnohí z nás si make-up neodpustia ani na kúpalisku alebo pri mori.

Najväčším nepriateľom v lete je mastnota. V nej totiž žijú spomínané baktérie, ktoré vznik akné umožňujú. Preto by sme mali byť opatrní, aké produkty používame, ako sa o pleť staráme, ako zabezpečujeme jej regeneráciu a ako ju čistíme.

Krémy na opaľovanie. Mnoho - až väčšina - krémov na opaľovanie je na olejovej báze. Čo pleť na jednu stranu chráni a vyživuje, na druhú stranu, ak je naša pleť náchylná na akné, to môže spôsobovať vznik pupienkov aj na miestach, kde to normálne nie je toľko bežné. Ide predovšetkým o ramená, dekolt, ale tiež trebárs zadok. Ak je to váš prípad, môžete sa skúsiť poobzerať po opaľovacích krémoch na báze minerálnych filtrov.

Strava. Áno, aj to, čo jeme a pijeme, má veľký vplyv na to, ako naša pokožka produkuje maz alias sébum. Ide predovšetkým o potraviny a nápoje s vysokým obsahom cukru, ktoré sa zahrávajú s hladinou inzulínu tak, že telo produkuje viac mazu. A leto je pre tieto potraviny priamo ideálne - od koktailov, po limonády, rôzne snacky na kúpaliskách a pri vode (ktoré bývajú väčšinou vyprážané) alebo napríklad väčšiu konzumáciu alkoholu.

  • Tento typ stravovania tiež často vedie k zápche. A ak nemáme „čisté črevá“, akné sa začne prejavovať oveľa intenzívnejšie.

Vyživujte. Aj keď si myslíte, že vaša pleť produkuje dosť mazu na to, aby sme na nej mohli v lete usmažiť volské oko, nikdy, nikdy, nikdy nevynechávajte vyživujúce a hydratačné krémy. Maz pokožka produkuje ako svoju vlastnú obranu, preto čím lepšie ju budeme vyživovať, tým menej sa bude musieť brániť. Rovnako tak opatrne s jej drastickým čistením. Prejsť by sme rozhodne mali na produkty, ktoré nás mazu úplne nezbavia a sú k pleti šetrné. Ak budeme pleť vysušovať, bude sa tým viac mastiť a my sa dostaneme do začarovaného kruhu. Nájsť správnu letnú starostlivosť o pleť môže byť trošku oriešok, ale oplatí sa tomu venovať čas a pokojne si nechať poradiť.

  • Rovnako tak na letné akné rozhodne nepomôže, ak budeme nechávať chlór (ktorý vysušuje) pôsobiť na našu pokožku veľmi dlho - sprcha po bazéne je určite na mieste. Rovnako tak by sme mali voliť ľahké prírodné materiály, do ktorých sa budeme obliekať, namiesto syntetických, ktoré nie sú toľko priedušné.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku