Zobraziť přihlasovací formulár

Aký je ideálny vekový rozdiel medzi deťmi? Neexistuje!

  • Publikované:
Aký je ideálny vekový rozdiel medzi deťmi? Neexistuje!

Každý človek, ktorý má alebo chce mať viac detí, nutne narazí na otázku, aký je ideálny vekový rozdiel medzi nimi. A zistí, že ani rodičia, ani odborníci sa nezhodnú. Niekto bude prisahať na rozdiel maximálne dvojročný, inde vám vychvália odstup piatich, alebo dokonca desiatich rokov. Osobne odporúčam do toho, ktorý vyšiel práve vám, nevkladať prehnané očakávania, a keď už, tak sa nechať príjemne prekvapiť.

Zatiaľ čo niektorí ľudia skutočne rodia potomkov vo vekovom rozostupe, aký si naplánovali, iní, ktorí majú problémy s počatím, sú vďační za to, že deti vôbec majú. A úprimne povedané, že je nezmysel, aby sa trápili tým, že namiesto vytúžených dvoch rokov sú od seba súrodenci trebárs štyri.

Neplatí totiž, že čím menší vekový rozdiel, tým skôr si spolu deti navzájom vyhrajú a starostlivosť o ne bude jednoduchšia. Môže to vyjsť, ale môžete mať súrodencov len rok od seba s úplne neladiacimi povahami a záujmami a pokojnú spoločnú hru u nich nezažijete. Napríklad preto, že jedno dieťa bude divoch milujúci autíčka a vláčiky a hrajúci sa jedine na reálne situácie, kdežto druhý pokojný fanúšik dinosaurov a rytierov s hlavou v oblakoch.

Tri roky ako ideál? Možno kedysi

Nestor českej detskej psychológie Zdeněk Matějček kedysi celkom odporúčal čoby ideálny trojročný vekový rozdiel, ktorý podľa neho do veľkej miery vychádzal z prírody. Ak matka dlho kojila, často ani skôr ako po dvoch rokoch neotehotnela. Malo by jej to okrem iného umožniť regeneráciu po pôrode a starostlivosti o bábätko.

Ale úprimne povedané, je zase tak veľmi o čo stáť? Pretože trojročný vekový rozdiel okrem iného znamená, že sotva vypipláte jedno dieťa, idete do toho znovu od začiatku. A tiež to, že doma máte bábätko zrovna v čase, keď by si staršie dieťa malo zvykať na škôlku, alebo že prvé dieťa ide do školy a mladšie do škôlky v rovnakú dobu, pričom ani jedno nemusí prebiehať úplne hladko. Tiež prejavy žiarlivosti starších súrodencov na nového člena rodiny bývajú v tomto veku najsilnejšie.

Existujú odvážni šťastlivci, ktorí majú deti so zhruba ročným, alebo dokonca menším vekovým odstupom. Niekedy, pravda, neplánovane. „Prvé dva roky boli bez diskusie strašné, skoro sme sa rozviedli, príčin k hádkam bolo toľko, únava, málo peňazí, večne choré deti, čokoľvek. Ale keď mladší syn oslávil prvé narodeniny a krátko potom staršia dcéra druhé, zrazu sa to valom začalo zlepšovať,“ hovorí Karolína z Kutnej Hory, ktorej deťom je dneska šesť a sedem rokov. A ona tvrdí, že by do takého vekového rozdielu išla znova. Ale zároveň priznáva, že mali šťastie v tom, že hoci sú deti opačného pohlavia, vždy boli partia.

Sama má sestru mladšiu o štyri a pol roka a vždy jej to pripadalo ako nič moc vekový rozdiel - trebárs pretože hlavne mama sa k dievčatám snažila pristupovať ako k vekovo rovným, čo v praxi znamenalo rovnaké hračky, ale tiež napríklad rovnaké oblečenie alebo darčeky pod stromček . A pritom boli od začiatku odlišné povahy, nehľadiac na to, že keď Karolíne bolo dajme tomu štrnásť, už ju bavili iné veci ako dievčinu ani nie desaťročnú.

Záleží na organizácii rodiny

Každopádne odborníci sa napospol zhodujú na tom, že ideálny vekový rozdiel neexistuje. Psychológ Jakub Jura z webu psychologie.cz preto odporúča, keď už rodičia premýšľajú, aký odstup zvoliť, nech to naplánujú napríklad aj s ohľadom na to, čo pre nich bude organizačne jednoduchšie. „Pri vekovom rozdiele šesť a viac rokov už zvyčajne nevzniknú typické súrodenecké vzťahy, a ide tým pádom skôr o dvoch jedináčikov. Vecí vašich - rodičovských - sa týkajú napríklad také záležitosti ako plánovanie dĺžky rodičáku, škôlky, návratu do zamestnania,“ uviedol s tým , že čím menší je vekový rozdiel, tým skôr sa dieťa od svojho staršieho súrodenca môže prirodzene učiť napodobňovaním.

A mimochodom, psychológ Jura má ešte jeden postreh. „Ešte mi nikto nehovoril, že by zle zvolil vekový rozdiel detí, takže takmer určite bude aj vekový rozdiel vašich detí ideálny pretože pre ich spokojnosť budú oveľa dôležitejšie veci, než je vekový rozdiel.“ Na tom by mohlo niečo byť.

 

(red)

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku