Zobraziť přihlasovací formulár

Eukalyptus ako izbová rastlina? Jednoznačne áno!

  • Publikované:
Eukalyptus ako izbová rastlina? Jednoznačne áno!

Možno by vás eukalyptus ako izbová rastlina ani nenapadol, ale to by bola škoda. Jeho pestovanie je málinko náročnejšie, ale benefity, ktoré nám prináša mať ho doma v kvetináči, sú na nezaplatenie. Eukalyptus čiže blahovičník je ker alebo strom pôvodne z Austrálie, a jeho najvyššie odrody môžu mať až okolo sto metrov. My sa ale ukľudníme - pre naše potreby bude bohato stačiť kvetináč, nejaké to hnojivo a dostatok vody. A môže nás zbaviť ako upchatého nosa, tak pomôcť s relaxáciou.

Eukalyptov je veľké množstvo druhov, ten kráľovský je hneď po sekvoje druhý najvyšší listnatý strom na svete. My sa ale budeme baviť skôr o eukalyptu Gunniho (Eucalyptus gunnii) a eukalyptu citrónovom (eucalyptus citroidora). Tieto dva poddruhy sa hodia na pestovanie aj v prostrediach bytu (ideálne však so zasklenou lodžiou). Eukalypty sa pestujú buď ako letničky na záhrade, alebo ako takzvaná „prenosná zeleň“. Môžeme ho totiž nechať zazimovať v chránenom priestore, kde mu nebude cez zimu moc horúco, bude mať dosť svetla a my budeme mať pod dohľadom, ako moc má a potrebuje vody.

Eukalyptus vie byť pekne efektný na pohľad, rastú na ňom krásne, striebristé až modrasté listy, ktoré sú presne to, čo potrebujeme. Obsahujú totiž poklad - prírodné silice. A to vrchovato.

  • Podobne ako rýmovník, ktorý uvoľňuje dutiny, majú aj silice v eukalypte moc uvoľniť upchatý nos. Avšak jeho vôňa je veľmi prenikavá, a to až dokonca tak, že by mohla niekomu vadiť. Preto, ak ho budete pestovať doma, sú pre neho ideálnymi izbami napríklad obývačka alebo chodba, v spálni by citlivejším jedincom mohol vadiť pri zaspávaní.
  • Tip Mimibazara: Keďže prírodné silice všeobecne uvoľňujú napätie, pomôže vôňa eukalyptu napríklad proti bolestiam hlavy, svalovým kŕčom alebo úzkostiam a depresii. Ako jeho potenciál čo najviac rozvinúť? Eukalyptus rastie pomerne rýchlo, takže ho budeme musieť zastrihávať aj prestrihávať. Keď zväzok vetvičiek priviažeme k sprche, para z teplej sprchy eukalyptus zakaždým ešte „rozvoní“, teda uvoľní do vzduchu ešte viac esenciálnych olejov. Sprcha sa tak potom stane takým relaxom na druhú.

Eukalyptová vôňa (rozumejte práve silice) potom čistí vzduch po fajčiaroch, ničí baktérie, všeobecne prečisťuje vzduch v byte, uvoľňuje nos nielen pri nádche, ale aj astme, pomáha pri bolestiach hlavy a únave. A to stále hovoríme len o jeho vôňi!

  • Eukalyptus by sme mali naozaj užívať len zvonka, prípadne využívať iba jeho vôňu. Listy sú pre človeka jedovaté, rozhodne z nich teda nepripravujeme nič na konzumáciu.

Z eukalyptu môžeme samozrejme pripravovať vlastné tonikum alebo ho pridávať do domácich mastí, ktoré potom spoločne skvele pôsobia na svalové kŕče. Esenciálny eukalyptový olej má potom mnohé využitie ako na inhaláciu, tak napríklad aj na dezinfekciu rán.

Ak sa chcete doma pustiť do pestovania eukalyptu, zoženiete ho takmer všade. Pripravte si dostatočne veľký kvetináč, ak sa vášmu eukalyptu bude dariť, bude košatieť a rásť a zhruba čo dva roky ho bude potrebné presadiť, aby mali korene dosť miesta. Záleží na tom, ako zdatní ste záhradkári, využívať eukalyptus len sezónne je tiež možnosť - a stále hojnejšie využívaná.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku