Zobraziť přihlasovací formulár

Utečte od neho, ak...

  • Publikované:
Utečte od neho, ak...

V začiatkoch vzťahu máme všetci ten istý sklon - nevidieť, bagatelizovať a nevšímať si výstražné znamenia. A potom po rokoch, keď už nie je cesta späť (alebo je, ale je veľmi, veľmi ťažká), si povedať - mohla som to vedieť, veď to bolo tak jasné. Dúfať, že to, čo sa snažíme upratať do podvedomia, nie je tak dôležité, je možné to zmeniť a trebárs to nie je pravda, to je jedna z najzákernejších stránok lásky. Aká znamenia by sme ale naozaj nemali ignorovať? A keď už nie opustiť, tak sa aspoň mať na pozore?

Opomenieme zjavné výstražné signály, ako je napríklad drogová závislosť, nevyriešená minulosť, dlhy, nepracuje alebo iné objektívne veci, ktoré by nám mali naštartovať hlavu.

Ak nemá rešpekt k svojej vlastnej matke. O tom, že vzťah syna a matky (ale nakoniec aj dcéry a otca) sú istým archetypom, modelom pre budúce vzťahy, sa s väčším či menším úspechom vedú debaty už po stáročia. Či tomu veríme alebo nie, s najväčšou pravdepodobnosťou na tom niečo bude. Akonáhle má mamičku, ktorej hovorí mater, matka alebo horšie, nemá s ňou dobré vzťahy a nemieni nikdy oceniť, čo pre neho urobila, je dosť pravdepodobné, že si niečo podobné bude myslieť o všetkých ženách. Vrátane vás.

Opačný extrém. A snaha z vás mamičku urobiť. Tú jeho. Fenomén mamánkovstva snáď už ani nie je potrebné vysvetľovať. Nie je to ale len o tom, že muž doceňuje (a preceňuje) výhody mamahotelu. Je to aj o tom, čo od ženy vo svojom živote očakáva. Ak považuje za absolútnu automatiku pranie, žehlenie, upratovanie, varenie, staranie sa o deti a krájanie reďkoviek na desiatu, nečaká vás ľahký život. Obzvlášť, keď do toho všetkého očakáva, že budete prispievať do rodinného rozpočtu rovným dielom. To, že to tak zvládla a chcela jeho mamička, neznamená, že je to aj váš životný cieľ.

Nerešpektuje pracovníkov v službách. A proste ak mu niektorá profesia nevonia a chová sa nadradene. Čašníci, predavači, obsluha akéhokoľvek druhu, ale napríklad tiež sprievodca alebo policajti. Toto značí úplný nedostatok empatie, rešpektu k autorite človeka ako takého a povyšovanie sa nad ľuďmi len na základe jedného jediného faktora, ktorý je zjavný. Mali by sme sa zamyslieť, či chceme, aby takýto systém ne/hodnôt vštepoval aj našim potomkom.

Neprejavuje vám náklonnosť na verejnosti. Prejavy citov na verejnosti sú citlivé témy všeobecne. Každý k nim máme iný vzťah, ani nám samotným nemusia byť príjemné. Ale absolútne odmietanie bozkov, držanie sa za ruky alebo inej telesnej blízkosti neznačí nič dobré. Či už sú to zlé skúsenosti z minulosti alebo jednoducho len fakt, že má problémy s intimitou. Ani v jednom prípade nás asi nečaká nič dobré.

Nikomu o vás nepovedal. Všetky vaše kamarátky, rodičia a súrodenci vedia, že máte vzťah, pretože jednoducho cítite, že to nie je len tak hocijaký vzťah a nemusíte (a nechcete) ho tajiť. A on o vás nepovedal nikomu? Len si odpovedzte sami, čo vám to napovedá.

Keď sa pristihnete... vyhľadávaním odpovedí na otázky ako - čo je to zneužívanie, formy domáceho násilia alebo depresie a úzkosti spojené so vzťahom. Akonáhle nastúpime do vlaku, ktorý premáva zo stanice Prečo som nešťastná na konečnú Aj tak za to môžem ja, je na čase vystúpiť. Nemusí nutne ísť o domáce násilie, aj keď aj to má formy, o ktorých by sme nepremýšľali. Stačí to, že sa cítime zneužívaní, nenaplnení alebo inak nešťastní. O tom predsa vzťah byť nemá, alebo áno?

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku