Zobraziť přihlasovací formulár

Bolesť bedier alebo Prečo je sedieť ako fajčiť

  • Publikované:
Bolesť bedier alebo Prečo je sedieť ako fajčiť

Aj tí z nás, ktorí cvičia, dodržiavajú životosprávu a všeobecne by sa dalo povedať, že žijú zdravo, sem tam pociťujú bolesť chrbta v oblasti driekovej chrbtice. A čo potom tí, ktorí si na pravidelný pohyb moc nepotrpia. Bolesť bedier patrí k civilizačným chorobám nových generácií úplne neodmysliteľne. A zďaleka nie vždy za to môžu vyskočené platničky alebo dislokované stavce. Aj oveľa menšie zdravotné ťažkosti môžu spôsobiť nepríjemnú a obmedzujúcu bolesť.

Bolesť bedier nás môže vyhnať z postele, keď neležíme na kvalitnom matraci alebo ležíme moc dlho. Znepríjemní nám pohyb, chôdzu, kľud, obmedzí aktivity. Opomenieme teraz príčiny bolesti chrbta, ktoré sú v kompetencii neurológa a iných zdravotníckych odborností - platničky, nervy, stavce. A pôjdeme sa baviť o bolesti chrbta, ktorá sa vyvinie počas času tým, že si neuvedomujeme sami seba, svoje telo, záťaž, ktorú naň vyvíjame.

Aj cvičiť sa dá nesprávne

Či už zdvíhame váhy, robíme kardio alebo oboje kombinujeme, často si na začiatku cvičenia (väčšinou bez odborného dohľadu) vybudujeme zlé návyky, ktoré si potom máme tendencie držať. Ide predovšetkým o prehnutie chrbtice - nie nadarmo počúvame od trénerov, že máme spevniť zadok a brucho. Aj keď sa nám zdá, že v takom prípade podsadzujeme panvu, v skutočnosti držíme rovno chrbticu.

Veľmi často sa prehýbame v chrbte pri cvičení tak, že tlačíme zadok smerom dozadu a hrudník dopredu. Chrbtica sa tak v bedrách prehne síce v smere svojho prirodzeného zakrivenia, ale jednoducho moc. Vzniká tak neadekvátny ťah na stavce, platničky, nervy a svaly, ktoré sa môžu neprirodzenému pohybu so záťažou brániť trvalou zmenou svojej pozície, ktorá potom spôsobuje permanentnú bolesť.

  • Veľmi často k tomuto pohybu dochádza aj u tak obyčajného cviku, ako sú čím ďalej populárnejšie drepy. Ak cítite, že chrbticu prehýbate, skúste si nacvičiť pozíciu od pása hore pri drepovaní ležmo na zemi. Ako na to? Ľahnite si na chrbát a zdvihnite nohy do pozície pravého uhla v panve i kolenách (akoby drep ležmo na chrbte). V tejto pozícii sa snažte zatlačiť chrbticu dozadu tak, aby sa po celej dĺžke dotýkala zeme - spevnite zadok a brušné svaly, ktorými chrbticu zatlačíte do správnej pozície. Potom po jednej striedavo spúšťajte nohy k zemi so zachovaním chrbtice v novej pozícii. Akonáhle si natrénujete na zemi, môžete sa postaviť a začať skúšať naostro.

Najväčšie riziko? Sedavý spôsob života

Rovnako, ako sme predtým považovali za jedno z najväčších ohrození nášho zdravia fajčenie, môžeme smelo povedať, že neustále sedenie riziko fajčenia doťahuje. A zatiaľ čo proti fajčeniu celkom statočne bojujeme, uvedomujeme si, že je nezdravé a snažíme sa ho osobne aj plošne odbúravať, so sedením sa nám to toľko nedarí.

Svoj pracovný aj osobný život veľmi často trávime v pozícii v sede, ktorá tak zaberá väčšinu nášho bdelého času. Áno, sedieť môžeme aj relatívne zdravo, keď si postrážime uhly, vypodloženie chrbtice a zadku a všeobecne ergonómiu pracovného prostredia, ale úprimne - toto robí len zanedbateľné minimum ľudí. Zahrnúť do toho ale musíme tiež sedenie v autách, prostriedkoch MHD, doma na gauči a všade, kde sa o kvalitnej ergonómii snáď ani nedá hovoriť. Sedenie spôsobuje hneď niekoľko vecí.

  • Skracuje svaly, dochádza k disproporcionálnemu zaťaženiu svalov predných a zadných stehien, zadku a chrbta.
  • Spomaľuje krvný obeh.
  • Blokuje rozsah bedrových kĺbov, ktorých zlá mobilita často môže za bolesti bedrovej chrbtice.
  • Drží zlú pozíciu tela, vyvíja nadmerný tlak na bedrá, spôsobuje guľatenie chrbta a ochabovanie brušného svalstva (ktoré potrebujeme pevné na to, aby chrbtici pomohli s jej prácou držať telo).

Čo teda robiť?

Ak máme problémy s bolesťou v bedrách alebo sa „len“ snažíme im predísť, nezaobídeme sa bez dvoch základných vecí - posilňovania a preťahovania. A oboje by sme mali aspoň zo začiatku robiť pod dohľadom kvalifikovanej osoby, trénera, fyzioterapeuta prípadne lekára alebo chiropraktika.

Ak dlhodobo sedíme, mali by sme si aspoň čo hodinu urobiť pauzu a dve tri minúty sa prechádzať, preťahovať, rozprúdiť krv a rozpohybovať svaly a kĺby.

Treba si tiež uvedomiť, že chrbát bolí nie len kvôli chrbtu. Často za bolesti bedier môžu nedostatočne posilnené brušné svaly, ale tiež napríklad slabé a nepretiahnuté svaly na predných a zadných stehnách a zadku.

A čo majú spoločné bolesť driekovej časti chrbtice a bedrá? O tejto prekvapivej súvislosti si môžete prečítať v našom minulom článku.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku