Zobraziť přihlasovací formulár

Návaly tepla? Nie za všetky môžu hormóny

  • Publikované:
Návaly tepla? Nie za všetky môžu hormóny

Asi všetci poznáme návaly horúčavy, ktoré prídu proste len tak z ničoho nič. Ako by nám niekto pod kožu aplikoval hrejivý gél, rozpálime sa, spotíme, nával prejde a nám zostanú prepotené kruhy v podpazuší a zimnica. Návaly tepla si tradične spájame s hormonálnymi zmenami, predovšetkým s menopauzou. Ale čo keď na ňu ešte nemáme vek a tak nejako nám to vlastne vôbec nedáva zmysel? Za návaly horúčavy toho môže aj veľa iného, než hormonálne zmeny.

Týkajú sa nielen žien, ale aj mužov, môžu udrieť v ktorúkoľvek dennú alebo nočnú dobu, zdanlivo nemajú žiadne pravidlá, kedy a ako nás zasiahnu. Často si za ne vlastne môžeme sami, často ale tiež zďaleka neznamenajú nič vážne (aj keď niekedy môžu). Ak vás takéto návaly horúčavy trápia, bude treba odhaliť konkrétny dôvod, prečo. Než sa zveríte doktorovi, skúste si viesť niečo ako denníček návalov - v ktorú dennú alebo nočnú hodinu prišli, aké bolo prostredie (teplota, hodina, miesto), čo a kedy sme jedli, či sme nejako porušili svoju rutinu a ak nie, tak aká tá rutina je... atď. Všetky informácie môžu byť relevantné.

Lieky na predpis. Návaly tepla sú relatívne častým nežiaducim účinkom niektorých liekov na predpis. Patria medzi ne napríklad opiáty, niektoré antidepresíva alebo napríklad lieky na osteoporózu. Ak takéto lieky beriete alebo ste brať začali a začali sa objavovať návaly tepla, pravdepodobne ide o príčinu. Informujte o tomto stave svojho lekára, môže zvážiť zmenu medikácie.

Nadváha. Nadváha si všeobecne zahráva s naším metabolizmom, nie je výnimkou, že môže spôsobovať návaly horúčavy (aj keď zďaleka nie u všetkých). Riešenie je celkom naporúdzi, avšak návaly horúčavy by nemali byť jediný dôvod, prečo začať svoj boj s nadváhou. Zdravá strava a primeraný pohyb je niečo, čo by malo byť prirodzenou súčasťou nášho životného štýlu. Úprava metabolizmu a celkové zlepšenie kvality života (vrátane zbavenia sa otravných návalov horúčavy) sú výsledky, ktoré jednoducho chceme.

Alergia a intolerancia. A to konkrétne na nejakú potravinu alebo ich skupiny. Nie je nič zvláštne na tom, že zažívame návaly horúčavy po tom, čo si dáme silne korenené jedlo. Návaly tepla sa ale môžu dostaviť aj v prípade, že jeme potraviny, ku ktorým máme zníženú toleranciu (alebo priamo alergiu). Ďalšími spúšťačmi návalov sú samozrejme alkohol (a jeho odbúravanie), kofeín alebo siričitany. Ak trpíte návalmi tepla, skúste si všímať, čo konzumujete pred tým, než sa objavia. Možno objavíte svoju alergiu/intoleranciu a urobíte niečo pre svoje zdravie.

Úzkosti. Úzkosti sú neustále obavy, a kto s nimi žije, vie, že majú vplyv zďaleka nie len na našu psychiku, ale prejavujú sa významne tiež na tele. Od problémov so zažívaním, cez triašku, až po prípadné návaly horúčavy, silné a rýchle búšenie srdca. Nával horúčavy pravdepodobne nie je jedinou fyzickou nepríjemnosťou, ktorú zažívate, keď sa dostaví úzkosť. Akútne často pomáha stav „predýchať“, ale pri úzkostiach je často nutné systémové riešenie napríklad v podobe terapie. Osvedčené sú tiež aktivity ako meditácia alebo joga.

Zdravotný stav. Aj keď opomenieme menopauzu, niektoré zdravotné ťažkosti môžu mať ako svoj prejav návaly horúčavy. Často ide o hormonálne problémy spôsobené poruchami endokrinného systému, napríklad hyperfunkcia štítnej žľazy. Návaly tepla ale vedia spôsobiť aj „obyčajné“ vírusy alebo infekcie. Opäť, ak ide o zdravotnú príčinu, nebudú návaly horúčavy jediným symptómom. Aké sú ďalšie príznaky porúch štítnej žľazy, sa môžete dočítať v našom skoršom článku. Keď dôjde na iné problémy, často môžu byť v súvislosti návaly horúčavy a hnačka, čo môže znamenať nejakú formu infekcie - poraďte sa čo najskôr so svojím lekárom.

Spálňa. Mnoho z nás zažíva veľmi nepríjemné nočné potenie. To môže mať niekoľko dôvodov a prečítať si o nich môžete tu, ak ale zažívame návaly horúčavy v noci, často za to môže „len“ nevhodné prostredie. Napríklad vysoká teplota vzduchu v spálni, teplé pyžamo, moc teplá deka alebo obliečky, to isté môže platiť pre nevhodné materiály (predovšetkým syntetické) a tak ďalej. Mali by sme si nájsť ako vhodnú teplotu spálne, tak materiály a hrejivosť lôžkovín. A vedeli ste, že spať nahí má mnoho výhod? Akých? To si prečítajte tu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku