Zobraziť přihlasovací formulár

Radšej skončite vzťah s...

  • Publikované:
Radšej skončite vzťah s...

Varovné znamenia vidia všetci, okrem tých, ktorých sa najviac týkajú. Pre každé správanie našej drahej polovičky máme ospravedlnenie, vysvetlenie. A keď sa potom rozídeme, zrazu vidíme krištáľovo jasne všetko, čo sme dovtedy vidieť odmietali. Existuje ale pár univerzálnych rád, s akým človekom by sme nemali vzťah nadväzovať, udržiavať a už vôbec nie si ho brať alebo predstavovať rodine. Aké vlastnosti znamenajú veľkú červenú stopku?

Neznáša zvieratá. Môže mať alergie. Môže nechcieť domáceho maznáčika kvôli pohodliu. Dokonca môže nemať rád mačky, keď miluje psov, a naopak. Ale kto naozaj nemá rád zvieratá všeobecne? Snáď nikto. A poznáte staré príslovie, kto nemá rád zvieratá, nemá rád ľudí. Ak máte domáceho maznáčika a partner vám dá na vybratie, voľte maznáčika. Je rozdiel nemať vzťah a neznášať, pokiaľ mu sú jedno a chce ich preč, pretože „je to preboha len zviera“, nie je to dobré znamenie. Takýto nedostatok empatie nenasvedčuje o ničom dobrom.

Nectí pravidlá vzťahu. Povie vám, nech niečo nerobíte, ale vzápätí urobí to isté. On môže, vy nie. Každý vzťah má pravidlá, ktoré sa postupne utvárajú. Ale ak nie je schopný sa žiadnym z týchto pravidiel riadiť, nevypovedá to nič dobré o jeho rešpektu k vám.

Porušuje sľuby. Malé omyly, zábudlivosť, dokonca aj porušenie veľkého sľubu sa dá odpustiť, ak sa to nestáva často a je to vysvetliteľné. Ak je ale na dennom poriadku stav, keď partner niečo sľúbi a neurobí, ak začnete jeho slová brať s rezervou a skôr počítate s variantom nesplnenia... no povedzte sami, stojí to za to?

Liečba tichom. Tá môže mať sama o sebe devastujúce účinky na myseľ, vzťah i telo. A kto vám ju dáva, nemyslí to s vami úplne najlepšie. Ak máte pocit, že do vzťahu prispievate síce oba dohromady dvesto percentami, ale vy sto tridsiatimi, nie je to dlhodobo udržateľné.

Nepochybuje o sebe. Sebavedomie je dobrá vec. Každý by si mal byť istý svojimi rozhodnutiami, každý by si mal stáť za svojím slovom. Ale. Každý by mal tiež svoje slová aj skutky zvážiť, prípadne uznať chybu, keď sa niečo naozaj nepodarí. Kto sa nielen, že neučí zo svojich chýb, ale ani si neprizná, že nejaké má, od toho by sme sa mali držať ďalej.

Výhovorky, výhovorky. Akákoľvek výhovorka, hoci tá najlepšia, je inými slovami povedané: Prepáč, ale mal som iné veci na práci, a ty pre mňa nie si tak dôležitá/ý, ako si myslíš. Koniec príbehu. Výhovorka, ospravedlnenie, vysvetlenie, ktoré príde neskoro, je problém. Pretože (nalejme si čistého vína) sme partnerovi pravdepodobne nestáli za to, aby urobil všetko pre to, aby ju nebolo treba, poprípade aby nás zahrnul do rozhodovacieho procesu.

Otvára staré záležitosti. Pohádali ste sa, poučili, uzmierili, uzavreli. Ale možno nie obaja. Ak partner neustále vyťahuje na svetlo dávno v pokoji a mieri pochované záležitosti, svedčí to o jeho vlastných neistotách, o neschopnosti nájsť argument, o zámere ublížiť, nie sa dohodnúť.

Zabíja konverzáciu. Pozor, nie svoje vlastné prispenia do nej. Môže byť zábavný, ukecaný, vtipný a okúzľujúci. Ale začnete niečo rozprávať vy? Niečo zdieľať? Nemá problém nad tým mávnuť rukou, akoby o nič nešlo. Slúžite mu ako platforma pre seba prezentáciu, nie ako partner do diskusie.

Klame. Treba k tomu vôbec niečo hovoriť? Neexistuje nič ako malé, nevinné alebo ohľaduplné klamstvá. Aj keď sú drobučké, keď je ich veľa, rozkladajú vzťah zvnútra ako termity drevo. Nič nie je vidieť, ale keď sa potrebujete spoľahnúť na oporu, rozpadne sa na prach.

Visí na vás. Nepotrebujeme dieťa, ale partnera. Nie niekoho, kto potrebuje vašu pozornosť 24 hodín denne, a keď ju nemá, vyžaduje ju a nie práve dôstojným spôsobom. Či už si nie je istý vlastnou rolou vo vzťahu, neverí vám alebo čokoľvek iné, nie je to dobré znamenie. Dvaja nezávislí ľudia sú spolu z vlastnej voľby, nie preto, aby sa navzájom uisťovali o vlastnej hodnote.

Nevychádza s vlastnou rodinou. V rodinách sa dejú rôzne veci a nie všetky sú príjemné. Môže sa stať, že stratíme kontakty a nechceme ich obnovovať, môže pre to byť aj dobrý dôvod. Ale ruku na srdce, manželstvo a partnerstvo stále by malo viesť k založeniu rodiny novej. A naozaj tak chcete urobiť s človekom, ktorý vzišiel z podmienok, v ktorých sa nenaučil, čo rodina vlastne znamená?

Neudrží si žiadny vzťah. Pracovný ani priateľský. Zaobchádza s ľuďmi bez rešpektu a nemá problém ich odrezať, keď mu prestanú vyhovovať. Čo by mohlo znamenať, že až sa znepáčime, jednoducho odreže aj nás.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku