Zobraziť přihlasovací formulár

To najlepšie z tekvíc - semienka

  • Publikované:
To najlepšie z tekvíc - semienka

Jeseň je tradične vrcholom tekvicovej sezóny. A zatiaľ čo väčšina z nás sa venuje zaváraniu, pečeniu a vareniu pokrmov z tekvíc, čoraz častejšie sa naša pozornosť obracia ku „zvyškom“, ktoré by sme za normálnych okolností spoločne s odkrojenými kúskami vyhodili. Reč je o tekvicových semienkach, superpotravine, ktorá by nemala chýbať v jedálničku nikoho z nás. Čo všetko semienka obsahujú, prečo si ich dopriať a ako z nich získať to najlepšie?

Tekvice sú vynikajúcou potravinou a ľudstvo to vie snáď už od nepamäti - je to jedna z najstarších pestovaných plodín. Má vysoký obsah živín, od vitamínov po vlákninu, nízke kalorické hodnoty a veľmi tvárnu chuť, je možné ju pripravovať na sladko, na slano... Viac o tom, ako nám sú tekvice prospešné, sa môžete dočítať v špeciálnom článku.

  • Vedeli ste, že tekvica je ideálnou ingredienciou do domácich prípravkov na starostlivosť o telo? O tekvicových receptoch trošku inak, si môžete prečítať tu! A dozviete sa, ako pripraviť tekvicový peeling alebo masku na vlasy.

Tekvicové semienko

To najkoncentrovanejšie dobro z tekvice sa však ukrýva v ich semenách. Asi ich všetci poznáme z obchodov, nie je to nijako nedostatkový tovar - hoci často podceňujeme jeho účinky na naše zdravie. Tekvicové semienko je totiž zdrojom látok, ktoré prispievajú od zdravia našich kostí po našu dobrú náladu. Ako?

Najskôr musíme zaviesť reč na minerály, pretože tekvicové semená sú jedným z najlepších zdrojov zinku, ktorý v prírode nájdeme. Ten je nenahraditeľný pre našu imunitu, zdravie vlasov, nechtov, ale aj kostí. Ďalšou dominantou sú nenasýtené mastné kyseliny, teda zdravé tuky, ktoré chránia našu kardiovaskulárnu sústavu znižovaním cholesterolu a upravovaním tlaku. Ďalej je dobré spomenúť aj tryptofán, aminokyselinu, ktorá je dôležitá na tvorbu melatonínu a serotonínu, teda hormónov, ktoré nám pomáhajú spať a zaisťujú dobrú náladu. No a na nakoniec (ale zďaleka to nie je všetko) by sme mali vedieť, že tekvicové semienka sú vynikajúcim zdrojom jedného z najsilnejších antioxidantov - vitamínu E.

Ďalej semienka obsahujú vitamíny A, D, skupinu B, kyselinu listovú, fosfor, selén, mangán, meď, selén alebo vápnik. S čím všetkým teda tekvicové semienko pomôže?

  • Vynikajúce na pleť, vlasy aj nechty
  • Zlepšuje stav kardiovaskulárneho systému, pôsobí ako prevencia jeho ochorenia
  • Zlepšuje náladu, pomáha bojovať proti depresiám
  • Reguluje spánok
  • Pôsobí močopudne, stimuluje činnosť obličiek
  • Čistí tráviaci systém
  • A ďalšie...

Ak chceme tekvicové semienka pojedať „preventívne“, aby sme z nich do tela dostali ideálne zastúpenie látok, bude nám stačiť jedna polievková lyžica denne. Môžeme ich pridať do šalátov, do ranných smoothies, pojedať ich len tak alebo nimi posypať pečivo - ale pozor, prepečené semienka strácajú veľa zo svojich účinných látok.

  • Nezabudnite na tekvicový olej. Ten sa lisuje z tekvicových semienok zastudena, obsahuje teda takmer všetko, čo ony. A jeho použitie je rovnako tak pestré, môžete ho pridávať do šalátov, na cestoviny, ale tiež ho používať zvonka na pleť, vlasy, ranky, popáleniny alebo strie.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku