Zobraziť přihlasovací formulár

Angínovník - hviezda domácej lekárne

  • Publikované:
Angínovník - hviezda domácej lekárne

Všetci už vieme, že pri mnohých ochoreniach nemusíme hneď utekať do lekárne preto, aby sa nám dostalo účinnej pomoci. Veľa vecí zvládneme doma - len vedieť, ako na to. Jedným z nenahraditeľných pomocníkov pri liečbe kašľa, bolesti v krku, ale napríklad tiež reumatizmu alebo nadúvania. Objavte angínovník a nielen, že si vyzdobíte domov krásnou kvetinou, získate tiež veľkého spojenca pri boji s rôznymi zdravotnými neduhmi.

Iris domestica, belamcanda chinensis alebo angínovník čínsky je nenáročná trvalka, ktorú môžete pestovať ako na záhrade, tak doma v kvetináči. Dorastá do výšky cez 60 cm, má krásne žlté až oranžové kvety s „leopardím“ vzorom a naozaj sa oplatí mať ju po ruke. Pochádza z východnej Ázie, je súčasťou tradičnej čínskej medicíny a zaslúži si, aby sme jej venovali trochu viac pozornosti.

Ako a s čím pomáha

Angínovník obsahuje belamcadin a tectoridin, vysoko účinné glykozidy, ďalej potom triesloviny, silice (éterické oleje) a zásadité organické zlúčeniny alkaloidy, o ktorých pôsobení toho ešte veľa nevieme, čo ale vieme je, že v rastlinách plnia obrannú a detoxikačnú funkciu.

Tieto látky tak vedia dezinfikovať a hojiť sliznice, rozpúšťať hlieny, ozdravovať hlasivky, mierniť afty a všeobecne pôsobiť dobre na ústnu dutinu. Keď pripojíme ešte fakt, že môžeme pripraviť odvar z podzemku, získame pomocníka v boji proti zápche a nadúvaniu, reumatizmu. Odvar pôsobí močopudne, takže je ideálny, ak sa potrebujeme zbaviť infekcií močových ciest.

Spôsoby využitia

Tie sú v zásade dva. Využiť môžeme končeky mladých listov (cca 3 cm) a podzemky.

  • Listy - tie žujeme (neprehĺtame). Po dobu asi pol minúty žujeme mladý list, nie však častejšie ako zhruba päťkrát denne. Látky v angínovníku sú veľmi silné, preto môžeme byť na prvýkrát zaskočení intenzitou pálenia (toto sa týka predovšetkým fajčiarov). Listy žujeme vlastne kedykoľvek máme pocit, že by sme mohli ochorieť - angínovník je vynikajúca prevencia!
  • Podzemok - pripravíme odvar a popíjame pri vyššie uvedených ťažkostiach.
  • Tinktúra - podzemok alebo semená môžeme naložiť do alkoholu a vzniknutú tinktúru využívať ako kloktadlo, prípadne na mazanie boľavých kĺbov alebo natiahnutých svalov.

Varovanie

Látky v angínovníku majú intenzívny účinky. Preto by ho nemali užívať alergici, tehotné a dojčiace ženy, jedinci precitlivení na niektorú zo zložiek. Ak si nie ste istí, či je angínovník pre vás to pravé, môžete vyskúšať malinký kúsok listu (a pripraviť sa na pomerne silný zážitok postupne), alebo sa poradiť s lekárom.

  • Pamätáte si nádchovník a prečo ho mať v každej izbe? Ak doplníte domácu kvetináčovú lekáreň o angínovník, len tak nejaká choroba si na vás nepríde!

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku