Zobraziť přihlasovací formulár

Proti chrápaniu netradične

  • Publikované:
Proti chrápaniu netradične

Chrápanie je odvekým predmetom sporu medzi chrápajúcim a jeho spolunocľažníkmi - konflikt „nechaj ma“ a „ja za to nemôžem“ je žiaľ prítomný vo väčšine domácností. Keďže chrápanie málokto považuje za závažný problém, k doktorovi s ním prichádza minimum tých, ktorí ním trpia. Pritom sa na jeho odstránení dá pracovať. Či už schudnutím, alebo hrou na hudobný nástroj. A vôbec - aj inak a celkom netradične.

Chrápanie je problém spôsobený zúžením dýchacích ciest, k čomu vedie celý rad príčin. Dýchacie cesty sa zúžia v prípade, že sú svaly moc uvoľnené, v dýchacích cestách sú mechanické prekážky, máme zdurenú sliznicu alebo na ne tlačí tukové (alebo iné) tkanivo.

Čo všetko teda za chrápanie môže? Vek, kedy svaly prirodzene strácajú pevnosť, stavba nášho tela (niekto chrápe od mlada a bez zjavných príčin), polypy, alergie, alkohol alebo lieky (oboje môže spôsobovať uvoľnenie svalov), obezita a nadváha, kedy je na dýchacie cesty vyvíjaný väčší tlak, fajčenie (spôsobuje to, že naše pľúca majú menšiu kapacitu), prechladnutie, ale aj napríklad „len“ nevhodná poloha, v ktorej spíme. Ide väčšinou o polohu na chrbte, na boku sa väčšina nočných rušiteľov stíši.

Prvým krokom k odstráneniu chrápania je vziať do rúk to, čo môžeme sami zmeniť. Ide predovšetkým o zmenu životného štýlu, prestať konzumovať alkohol, fajčiť, ideálne aj schudnúť a začať sa učiť spať vo vhodnej polohe a s vhodným podložením hlavy tak, aby boli dýchacie cesty čo najpriechodnejšie. Keď si totiž zalomíme hlavu do neprirodzeného uhlu, nepreukazujeme tak dýchacím cestám najlepšiu službu.

  • Nebáť sa ísť k lekárovi. Pretože dnes už existuje veľa drobných i väčších pomocí, ako s chrápaním nadobro skoncovať. Od špeciálnych náustkov, cez vankúše po spánkové laboratórium. Jednou z príčin chrápania totiž môže byť tiež spánkové apnoe, kedy dochádza k opakovanému zastavovaniu dychu počas spánku (až na desať sekúnd niekoľkokrát za hodinu!). Nasledované je chrápaním a lapaním po dychu. Táto spánková porucha už nie je žiadna sranda a je vhodné ju prediskutovať s lekárom.
  • Pred návštevou lekára si pripravte zoznam liekov, ktoré užívate, spíšte symptómy, ktoré máte (i zdanlivo nesúvisiace). Spýtajte sa svojej partnerky alebo partnera, aké vaše chrápanie je - nepravidelné, s pauzami, zástavami dychu a podobne. Doktor sa vás bude s najväčšou pravdepodobnosťou pýtať na to, ako dlho chrápete, či sa v noci prebúdzate, či niečo, čo ste kedy urobili, chrápanie obmedzilo alebo zhoršilo (napríklad zmena váhy), v akej spíte pozícii, ako hlasné je vaša chrápanie, či ste nevyspatí a tak ďalej. Na všetky tieto otázky je dobré sa dopredu pripraviť.

Menej tradične

Keďže chrápanie je v podstate „svalový problém“ (aj keď zďaleka nie vždy), možno s ním pracovať „posilňovacím“ spôsobom. Rovnako ako iné svaly, aj tie okolo dýchacích ciest môžeme trénovať. Ako? Možno sa vám to bude zdať úsmevné, ale ideálny tréning je spev! A pekne rovno na plné obrátky. Takže sa nehanbiť a v kúpeľni, v aute alebo pri akejkoľvek príležitosti to poriadne rozbaliť. Dôležité je ale toto „cvičenie“ praktizovať každý deň. Pre posilnenie svalov sú ale ideálne slabiky la, fa, a ma, preto by ste do cvičebného repertoáru mali zaradiť práve ich.

Rovnako tak nám môže pomôcť hra na dychový hudobný nástroj. Potrebujeme ale vyvinúť pomerne veľkú silu, takže najideálnejšie je austrálské didgeridoo. Ale ak ste sa niekedy chceli naučiť hrať trebárs na saxofón, problémy s chrápaním by mohlo byť jednou z ďalších motivácií.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku