Zobraziť přihlasovací formulár

Vaječné škrupiny nevyhadzujte, budú sa hodiť

  • Publikované:
Vaječné škrupiny nevyhadzujte, budú sa hodiť

Vajíčka v hojnom množstve využíva snáď každá domácnosť. Je to univerzálna a veľmi zdravá potravina, o benefitoch obsahu bielkovín, tukov, minerálov a vitamínov máme povedomie tak nejako všetci. Čo ale málokto vie je, že vaječné škrupiny nám môžu byť tiež viac než na úžitok. Okrem toho, že nám môžu poslúžiť ako vynikajúci zdroj vápnika (áno, aj my ich môžeme jesť!), tak nám tiež dokážu odstrániť usadeniny z riadu, naostriť čepele alebo vybieliť bielizeň.

Zdroj vápnika. Extrémne koncentrovaný a dobre vstrebateľný doplnok stravy si môžete vyrobiť celkom jednoducho doma. Budete potrebovať očistené vaječné škrupiny, ideálne z bio chovu. Povarte ich niekoľko minút vo vriacej vode, aby sa z nich vyplavili prípadné škodlivé látky, potom vyskladajte na plech a pečte v rúre na 180 stupňov približne štvrť hodiny. Škrupiny skrehnú a všetky prípadné zvyšné baktérie zomrú. „Upečené“ škrupiny dajte do mixéra (alebo mažiara) a rozmixujte na jemný prášok. Len sa neľakajte, pri mixovaní škrupín môžete zacítiť pomerne nepríjemný zápach.

Vzniknutý prášok užívajte v malých dávkach (vyložene štipku) ideálne trikrát denne zhruba desať minút pred jedlom. Nalačno užívame preto, aby nás kombinácia s inými živinami nenadúvala, prípadne aby sme nevhodnou kombináciou s jedlom (s tukmi) nezabránili vstrebávaniu vápnika.

  • Do kávy. Kovbojská alebo kempingové káva, tak sa nazýva spôsob prípravy kávy, kedy k jej príprave používame tiež vaječné škrupiny. Ideálne sú do zrnkovej kávy - vaječné škrupiny ju zbavia príliš kyslej alebo horkej chuti, hodia sa teda pre tých, ktorí si radi užívajú kávu veľmi silnú. Možností prípravy je veľa, môžete použiť vaječný prášok, alebo jednoducho len nadrtené škrupiny pridať ku káve, zaliať vriacou vodou a nechať ich usadiť spoločne s usadeninou.

Naostria čepele. Ak váš stolový alebo tyčový mixér, smoothie maker alebo iné mixovacie prístroje nie sú čo sa ostrosti čepelí týka to čo bývali, môžete ich jednoducho naostriť vaječnými škrupinami. Proste ich dajte do nádoby a mixujte. Prirodzene abrazívny, tvrdý (ale nie príliš) povrch škrupín čepele znova naostrí.

Vyčistia pripálenú špinu. Panvice alebo hrnce jednoducho zbavíte pripálených nečistôt tak, že do nich nasypete nadrtené vaječné škrupiny a lyžicu soli. Prilejte trošku vriacej vody a vzniknutou zmesou mechanicky odstránite pripáleniny.

Skvelé hnojivo. Rozmixujte spoločne kávovú usadeninu, šupku od banánu a vaječné škrupiny. Vzniknutou zmesou môžete hnojiť izbové rastliny (ideálne kvitnúce), dodáva im všetko, čo potrebujú. A prírodne!

  • Pre zeleninu. Predovšetkým paradajkám sa hodí dodatočný zdroj vápnika. Preto predtým, než ich zasadíte, vložte do hliny pod ne nadrvené vaječné škrupiny. Úroda bude oveľa výdatnejšia.
  • Vhodné na sadenice. Vaječné škrupiny sú vhodné ako kalíšok na pestovanie sadeníc. Poskytujú pôde a teda pestovanej rastline prirodzenú zásobu živín.

Chytajú špinu z bielizne - vybielia ju! Vaječné škrupiny sú prirodzene porézne, zachytávajú teda nečistoty z okolia a držia ich v sebe. To sa dá využiť pri praní bielizne, ideálne bielej. Rozdrvte škrupiny a vložte ich do látkového vrecka, uistite sa, že je dobre zaviazané (rozhodne nechceme, aby sa škrupiny vysypali do práčky). Vrecúško pridajte do bubna práčky a perte spoločne s bielym prádlom. Škrupinky pochytajú odplavujúcu sa špinu a zbavia bielizeň zapraného vzhľadu.

Na svrbiacu pokožku. Domáca príprava octanu vápenatého je veľmi jednoduchá. Octan má chladivé účinky, zmierňuje začervenanie a svrbenie pokožky, ideálny na hmyzie uštipnutie. Nalejte do uzatvárateľnej sklenenej nádobky jablčný ocot a prisypte vyvarené vaječné škrupiny. Nechajte niekoľko dní uležať, škrupiny sa začnú rozpúšťať. Roztokom potierajte postihnuté miesta a uvidíte, ako sa vám uľaví.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku