Zobraziť přihlasovací formulár

Skryté výhody častého sexu

  • Publikované:
Skryté výhody častého sexu

Ak považujeme sex za párovú aktivitu, ktorá je zábavná a k tomu ešte utužuje vzťah, možno by sme sa mali zamyslieť aj nad tým, čo prináša nie páru, ale nám konkrétne. Sex má totiž, okrem nesporných pozitívnych vplyvov na lásku a cit, vplyv na našu fyzickú i psychickú stránku. Stres, nachladnutie a zlá imunita môžu s dostatkom sexu zmiznúť... možno nie úplne, ale rozhodne znateľne!

Čo robí sex dobré pre vzťah

Možno si sem tam povieme, že na niečom tak prízemnom, ako je sex, predsa vzťah dvoch ľudí nestojí. A samozrejme máme pravdu, aj keď len čiastočne. Ak ste si niekedy zažili dlhodobé „obdobie sucha“, kedy vám to s partnerom nie a nie vyjsť trebárs aj mesiace, viete, že vzťah trpí, aj keď to na prvý pohľad nedostatočným telesným aktivitám nepripisujeme.

Počas sexu sa obnovuje stará a tvorí nová väzba medzi partnermi. A to ako psychická, tak psychochemická. Vďaka vyplavovaniu oxytocínu vzniká silnejšia citová väzba, vďaka endorfínom ako zo sexu samotného, tak aj z fyzickej aktivity, máme dobrú náladu, ktorú si asociujeme s partnerom. Takže potiaľto všetko v poriadku. Ale čo sex robí čisto sebecky, len a len pre nás?

Redukuje stres. Môžeme si myslieť, čo chceme, o primitívnych riešeniach, ale vďaka chemickým reakciám, ktoré v tele pri a po sexe prebiehajú, stres pri a po sexe ustupuje do pozadia. Nielen, že si odpočinieme, ale povyrastie nám sebavedomie, vďaka ktorému môžeme o trošku lepšie zvládať stresové situácie.

Upravuje spánok. Ak partnera sem tam viníme z toho, že po sexe hneď zaspí, nemusí to byť rovno bezohľadnosť, len podľahnutie hormonálnej búrke. Po orgazme sa totiž uvoľní prolaktín, ktorý tlmí sexuálne vzrušenie a dáva telu signál, že treba spať. Alebo aspoň odpočívať. Čo môže byť výhoda, ak budeme sex využívať ako prostriedok „na dobrú noc“.

Vylepšuje imunitu. Sú dve cesty, ako sa na problematiku sexu a imunity pozerať. Tou prvou je cesta fyzického pohybu. Pravidelný pohyb všeobecne zvyšuje odolnosť tela a nášho zdravia. Sex, a to najmä ten pravidelný, je ale tiež príčinou zvyšovania hladiny imunoglobulínu A, ktorý je jednou z piatich hlavných protilátok v našom tele. Produkujeme ho na povrchu slizníc, takže nás chráni pred mikroorganizmami - vírusmi a baktériami, teda pôvodcami mnohých chorôb.

Vyhladí a rozžiari pleť. A dokonca si poradí aj s kvalitou vlasov. Pravidelný sex zvyšuje hladiny pohlavných hormónov, estrogénu a testosterónu. Tie pôsobia na regeneráciu všeobecne, teda aj na kvalitu pleti a vlasov. Sekundárnou príčinou kvalitnejšej pleti je tiež redukcia stresu, a to ako akútneho, tak chronického. Ak máme pravidelný a častý sex, môžeme predpokladať s väčšou istotou, že máme pekný (uspokojivý) vzťah, čo chronickú mieru stresu významne ovplyvní.

  • Pre otrlešie. Sex významne prispieva k zmierneniu menštruačných kŕčov. Tie sú spôsobené stiahnutím maternicových svalov, ktoré sex mechanicky uvoľní. Vyplavovanie oxytocínu pri vyvrcholení má potom za následok všeobecnú redukciu bolesti, takže prejdú nielen kŕče, ale tiež napríklad obligátne bolesti hlavy.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku