Zobraziť přihlasovací formulár

Hlávková kapusta - nečakaný zázrak

  • Publikované:
Hlávková kapusta - nečakaný zázrak

 

Hlávková kapusta je jednou z najbežnejších odrôd hlúbovej zeleniny, kultúrna plodina známa tisícročia, dostupná, lacná, celosvetová. Bohužiaľ tiež dosť podceňovaná. Pretože len máloktorá potravina sa môže pochváliť takými účinkami, ako listy hlávkovej kapusty. Kapusta je extrémne zdravá na konzumáciu (zvlášť vďaka jednému druhu prípravy), ale vie pôsobiť aj zvonku - a ako!

Jedna z odrôd hlúbovej zeleniny - hlávková kapusta - je v jedálničku človeka prítomná odnepamäti, a to doslova. Kapusta rastie na zemi už od praveku a vďaka jej konzumácii, dostupnosti, ľahkej skladovateľnosti a celkovo odolnosti dostávali ľudia dennú dávku vitamínov a minerálov. Hlávková kapusta sa dá naložiť (ako vieme), a pritom nestratí nič zo svojich zázračných účinkov.

Hlávková kapusta je zdrojom predovšetkým vitamínu C, minerálov, flavonoidov, fenolov, antioxidantov... no proste je v nej viac, ako si myslíme. Je bohatým zdrojom vitamínu K, vápnika, horčíka, draslíka a mnoho ďalšieho. Stala sa neodmysliteľnou súčasťou tradičných kuchýň nielen v Európe už v čase, keď ľudia nevedeli, ako presne kapusta na organizmus pôsobí - vedeli len, že dobre.

  • Tip Mimibazara: Ak nekonzumujete kapustu nakladanú, je ideálnou úpravou kapusty restovanie, resp. príprava kapustového soté. Hlávku kapusty nakrájame na niekoľko cm hrubé „plátky“ a dáme na chvíľu restovať na panvicu s malým množstvom oleja na relatívne vysokú teplotu. Tak si kapusta zachová šťavnatosť, chuť a tiež konzistenciu (nezvodnatie).

Pri pravidelnej konzumácii vďaka nej telo zlepšuje stav srdca a obehovej sústavy, nervov, slúži ako prevencia cukrovky, rakoviny a pomáha budovať imunitu po veľkých zásahoch (napríklad pri rádioterapii).

  • Kapustu nemusíme zďaleka konzumovať len s knedľou a mäsom, restovaná kapusta je vynikajúca s olivovým olejom, soľou, korením a cesnakom, surovú nastrúhanú kapustu môžeme pridávať do šalátov a kapustné listy pridávať do polievok (takmer až na konci varenia).

Kapusta zvonku

Lenže tým všetkým kapustové zázraky nekončia. Z kapusty sú vynikajúce obklady, ktoré pomôžu pri nejednom zdravotnom probléme.
Univerzálny postup na kapustový obklad existuje - kapustné listy treba očistiť a uvoľniť látky v nich obsiahnuté. Kapustový list teda ponoríme na chvíľku do horúcej (ale nie vriacej) vody. Potom ho vysušíme papierovou utierkou, vložíme do vrecka alebo obalíme potravinovou fóliou a narušíme jeho štruktúru - buď list poriadne podrvíme, rozvaľkáme valčekom alebo ľahko naklepeme paličkou. Takto upravené listy potom môžeme prikladať na telo, všetky látky sa vstrebú a kapusta nám uľaví napríklad od nasledujúcich ťažkostí.

Bolesť hlavy. Ak je bolesť hlavy spôsobená nedostatočným pitným režimom, vyživením alebo stresom, pomôže kapustový obklad. Priložte kapustu na čelo alebo zátylok, previažte gázou a nechajte pôsobiť. Ak chcete ešte dodatočnú úľavu, dajte listy na 15 minút do mrazničky. Neničia sa vitamíny a budú pekne chladiť.

Zápal prsníka pri dojčení. Dojčiace ženy sú veľmi obmedzené v tom, aké lieky (alebo jedlo) môžu konzumovať. Kapustový zábal pôsobí však na zapálené žľazy ako zázrak, stačí v listoch vystrihnúť otvor na bradavku (alebo prsník obložiť listami - záleží na veľkosti poprsia), priložiť na prsník a nechať pôsobiť cez noc. Nie je však potrebné mať listy na prsiach hodiny, dobre pôsobí aj krátke, cca dvadsať minútové prikladanie niekoľkokrát denne. V takom prípade ale vždy použite čerstvo pripravené listy.

Bolesti kĺbov, artritída, reuma, opuchy. Kapusta pomôže s bolesťami kĺbov všetkého druhu, od výronu po reumu. Kapustový obklad nechávame na kĺboch pôsobiť čo najdlhšie (cez noc), alebo aspoň niekoľko hodín.

  • Tip Mimibazara: Pri reumatickom ochorení pomáha kĺbom tiež teplo. Kapustné listy (očistené a rozdrvené) nahrejeme v rúre - ale len chvíľu, rozhodne ich nepečieme. Takto natemperované listy priložíme na kĺb a necháme pôsobiť.

Kožné problémy. Poranenia, odreniny, akné, omrzliny alebo popáleniny - na všetky drobné kožné neduhy pomôže kapusta. Má protizápalové účinky, postihnuté miesto zbaví opuchu a začervenania, urýchľuje hojenie. Len kapustu dobre očistite a prikladajte na vyčistenú kožu (vydezinfikovanú ranu atď.)

Hemoroidy. Pri vonkajších hemoroidoch pomôže priložiť kapustu (opäť ideálne nechať pôsobiť cez noc). Látky obsiahnuté v kapuste vyživujú steny ciev, spevňujú ich, uľavujú od opuchu aj nepríjemných prejavov, ako je napríklad svrbenie.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku