Zobraziť přihlasovací formulár

Ako sa schladiť v horúčave? Pomôže mäta aj kokos

  • Publikované:
Ako sa schladiť v horúčave? Pomôže mäta aj kokos

Leto so sebou nutne nesie aj občasný povzdych, že je síce vonku pekne, ale zas tak pekne by byť nemuselo. Ak sa nepohybujeme v blízkosti klimatizácie a prípadne ešte k tomu horúčavy neznášame najlepšie, môžu byť letné teploty pre nás niekedy aj tak trochu za trest. Môžeme ale svoje telo málinko oklamať a donútiť ho, aby sme v horúčave lepšie fungovali. Chce to len málinko zmeniť stravu, pitný režim a napríklad aj oblečenie.

Tip pre klimatizáciu

Ak máte napríklad v práci alebo doma klimatizáciu, asi viete, že (hoci sa snaží chladnejší vzduch distribuovať rovnomerne) väčšinou chladí po jednej línii a rozhodne „len“ jednu miestnosť. Ako si dopomôcť, aby sme vzduch z klimatizácie dostali čo najďalej? Jednoducho - majte spoločne s klimatizáciou zapnutý tiež stolný, stropný alebo stĺpový vetrák. Ten urýchli prúdenie vzduchu, ušetrí klimatizácii prácu a budeme mať chladnejšie aj v ďalších miestnostiach.

Jedlo a pitie

To, že by sme mali dodržiavať pitný režim, je už stará pesnička. Viac sa potíme a tak ďalej. Ale práve preto, že sa viac potíme, strácame okrem vody aj iné látky. Ideálne je preto
hydratovať trošku efektívnejšie, než „len“ vodou. Pomôže kokosová voda, ktorá hydratuje telo lepšie, ale napríklad aj iontový nápoj alebo jedno pivo (alebo prírodný iontový nápoj). Tieto nápoje nám doplnia potrebné ióny, minerály a stopové prvky.

Aj kvôli hydratácii by sme sa v sparných dňoch mali
vyhýbať kofeínu. Okrem toho, že kofeínu môžeme konzumovať všeobecne moc (pozrite sa na príznaky!), Pôsobí na telo dehydratačne. A okrem toho kofeín tiež zvyšuje srdcový tep a tlak, čo sa v teple nie vždy hodí!

Jesť by sme mali predovšetkým ľahké jedlá nenáročné na trávenie, poprípade bohaté na vodu. Patria sem morské plody a zelenina, hlavne tá zelená listová, ale napríklad aj uhorky, melóny, špenát alebo paradajky. Rozhodne by sme mali zaradiť ostré jedlá, hoci sa to na prvý pohľad nezdá úplne logické. Tým, že nás „zahrievajú zvnútra“, zvyšujú našu adaptáciu na vonkajšiu teplotu, navyše pomáhajú tráveniu a okrem iného pri nich väčšinou skonzumujeme väčšie množstvo tekutín.

  • Prečo ťažké jedlá znamenajú, že je nám viac horúco? Poznáte príslovie, že sa vám „odkrvila hlava a všetka krv sa nahrnula do žalúdka“? Nie je to úplne mimo misu - pokiaľ sa telo potrebuje sústrediť na trávenie náročných potravín, je tráviaca sústava viac zásobená krvou. To znamená, že zvyšok tela má krvi menej, než je obvyklé, a preto sa ochladzuje. Rozdiel medzi našou teplotou a tou vonkajšou je preto väčšia a my zažívame pocitovú teplotu oveľa vyššiu, než aká je v skutočnosti.

Ďalším z malých zázrakov je mäta. Mätový čaj (i horúci) prirodzene ochladzuje telo, preto si ho doprajte pokojne vo veľkom. Horúci, ľadový, dochutený podľa vlastných preferencií - mäta je pre letné dni jedno veľké áno. Rovnako tak pomôže mäta aj ako osviežovač vzduchu, zmiešajte niekoľko kvapiek esenciálneho oleja s vodou a cez deň ním sprejujte interiéry, v ktorých sa pohybujete. Okrem iného sú čerstvé mätové lístky ideálnou zbraňou proti obťažujúcemu hmyzu a iným letným potvorám, napríklad pavúkom. Ako a čo ďalšieho proti nim ešte funguje?

  • Na to, ako vnímame horúco, má samozrejme vplyv aj naše oblečenie. To by malo byť v horúčave tenké, priedušné, nie upnuté a svetlých farieb.
  • Ak si chcete pozmeniť vlastnú termoreguláciu, fungujú okrem iného dve veci, ktorými si ale budete tiež extrémne hýčkať vlastné zdravie. Sú nimi hot joga a prikladanie ľadu na bod Feng Fu. Ako to všetko funguje, sa dozviete z našich predchádzajúcich článkov!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

Fretka4 3. 9. 2020, 22:40
my sa chladime hlavne vymrazenym pyzamkom, sorbetom z ovocia a byt chladime s ventilatorom orava alebo sem tam klimou