Zobraziť přihlasovací formulár

Rakytník, vitamínová bomba

  • Publikované:
Rakytník, vitamínová bomba

Rakytník rešetliakovitý nám zostáva aj napriek svojim neuveriteľným liečivým účinkom nepochopiteľne utajený. Jeho kolegovia medzi doplnkami stravy ho valcujú, aj keď často zďaleka nemajú také účinky. A pritom si tento ker môžeme pestovať na vlastnej záhrade a čerpať tak z takmer nevyčerpateľného zdroja vitamínov a pre telo prospešných látok. Ale aj bez záhrady si ho môžeme zohnať - od čaju, cez sirupy po oleje, všetko pestuje našu imunitu a pomáha s kadejakým neduhom.

Rakytník čiže Hippophae rhamnoides je ker, ktorý má hrubé listy sfarbené ľahko dožlta a plody, malé oranžové bobuľky, kedy nám jedna pokryje celodennú potrebnú dávku vitamínu C. Kôra aj listy obsahujú tiež liečivé látky, korene zase spevňujú podložie a vedia si poradiť aj s pôdou chudobnou na živiny. Rastlina pochádza z nehostinných oblastí Ázie, jeho domovom je Sibír a Mongolsko, rozšírený bol ale aj v Nepále, Číne, Indii a o jeho liečivých účinkoch vedeli už starí Gréci. Tí dali tiež rakytníku meno
hippophae, čo znamená „trblietajúci sa kôň“. Divé kone, ktoré mali prístup ku rakytníku a živili sa ním, mali nádherne lesklú srsť a mali ideálne zásoby tuku. Čo nás privádza k tomu, čo všetko rakytník obsahuje.

Poklady z rakytníka

Rakytník je doslova nabitý zdravými vecami. Vedľa vitamínov sú to oleje a v kôre alkaloid hippophein, z ktorého v tele vzniká serotonín. Ďalej sú prítomné flavonoidy alebo vitamín P, čo sú významné antioxidanty, ktoré zvlášť priaznivo pôsobia na ľudské cievy. Ale poporiadku. Z rakytníka totiž zďaleka nevyužívame len plody, ale aj jeho ostatné časti sa nám hodia.

  • Korene. Už druhý rok po výsadbe má rakytník veľmi rozsiahle korene, a to aj do strán. Preto sa využíva nielen ako zdroj vitamínov, ale tiež na spevnenie podložia (napríklad na brehoch potokov atď.).

  • Kôra. Je zdrojom spomínaného hippopheina, vyrába sa z nej extrakt, ktorý má údajné protirakovinové účinky.

  • Drevo. Po olúpaní kôry môžeme nasušiť drevo a použiť ho spoločne s plodmi na prípravu čaju, ktorý má síce prapodivne kyslastú chuť a je akoby mastný, ale obsahuje veľa zdravých látok. Čaj môžeme pripravovať tiež z kôry, listov alebo výhonkov, vždy však čerstvý. Skvelou kombináciou je rakytník s mätou alebo maliníkom. V každom prípade ale bude treba doslaďovať.

  • Plody. Sú to práve plody so semenami, ktoré obsahujú najviac človeku prospešných látok. Patrí medzi ne predovšetkým vitamín C, ktorého rakytníkové bobule obsahujú asi desaťkrát viac ako napríklad pomaranče (v Rusku bol rakytník nazývaný citrónovník severu). Ďalej potom ide o v tukoch rozpustné vitamíny, teda A, D, E a K. Ďalej potom vitamíny skupiny B, F. Triesloviny, silice, aminokyseliny, a flavonoidy, čiže vitamín P, ktoré zabraňujú rozkladu vitamínu C a zachovávajú jeho vysoké hodnoty aj v sušených alebo tepelne spracovaných plodoch. To všetko prispieva nášmu zdraviu, posilňuje imunitu atď.

Rakytník teda zvyšuje obranyschopnosť organizmu, zvyšuje našu odolnosť voči stresu, pomáha pri reume, detoxikuje, mierni akné a iné kožné ochorenia, funguje na popáleniny aj omrzliny, reguluje krvný obeh a pôsobí blahodárne na kardiovaskulárny systém, lieči žalúdočné vredy a iné zažívacie ťažkosti, mierni vypadávanie vlasov, detoxikuje telo a vie rozpúšťať hlieny.

Ako rakytník užívať

Je jasné, že to všetko rakytník nezmôže len tak. Ak chceme a môžeme využiť čerstvé plody, dajú sa jesť aj čerstvé, pripravte sa ale na extrémne kyslú chuť. Plody si môžeme aj zamraziť - mrazom sa takmer nič z ich vlastností nestratí.

  • Tip Mimibazara: Pri zbieraní plodov rakytníka si dajte pozor, ker má dlhé a veľmi krehké tŕne. Rady záhradkárov znejú dať do mrazničky celej vetvy (pod -10 stupňov) a zmrznuté plody jednoducho otriasť. Len pozor - neodporúčame opätovne mraziť, jedným cyklom síce nič moc neriskujeme, opakovaným zmrazením a rozmrazovaním však rakytník svoje účinky stráca.

Okrem čerstvých plodov môžete vyrobiť alebo kúpiť rakytník vo forme sirupu alebo kvapiek, lisovaných štiav, čajov, oleja, tinktúry, ale tiež trebárs víno, džemy. Len pozor, posledné dve spomínané v sebe majú väčšinou veľké množstvo cukru.

Môžete ho užívať
vnútorne, ale aj zvonka (predovšetkým rakytníkový olej). Zvonka môžeme rakytníkovým olejom natierať drobné poranenia, opuchy, reumatické kĺby, omrzliny, spáleniny, ale tiež napríklad kŕčové žily alebo vredy predkolenia.

Koktail vitamínov, minerálov a bioaktívnych látok je v rakytníku naozaj silný. A niekedy naozaj nepotrebujeme nič viac než silu prírody.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku