Zobraziť přihlasovací formulár

Sedemkrát áno a trikrát nie aktívnemu uhliu

  • Publikované:
Sedemkrát áno a trikrát nie aktívnemu uhliu

Aktívne uhlie je nepostrádateľnou súčasťou každej domácej lekárničky, poťažmo kozmetickej skrinky. Má veľké množstvo využitia, hoci väčšinou poznáme len to jedno - na problémy so zažívaním. Vďaka svojim vlastnostiam však môžeme aktívne uhlie použiť aj inak. Avšak niektoré módne trendy sú skôr škodlivé než užitočné, poďme sa preto pozrieť, ako uhlie áno a ako nie.

Aktívne versus živočíšne

Kedysi sme v lekárňach zháňali živočíšne uhlie. To sa vyrábalo zo zvieracích kostí (preto živočíšne. Nič moc, že?) A fungovalo v organizme na princípe
absorpcie, teda tak, že do seba škodlivé látky vstrebávalo. Dnes nahradilo to živočíšne aktívne, ktoré sa robí z dreva alebo škrupín kokosových orechov. To funguje na princípe adsorpcie, teda mechanického prichytenia škodlivých látok - nepohlcuje ich, ale pozbiera.

Trikrát nie

  • V bare. Pomaly sa začínajú rozmáhať koktaily s aktívnym uhlím, po ktorých údajne nepríde kocovina. Majú čiernu farbu a ľahučko dymovú chuť, ale nefungujú tak, ako je deklarované. Podľa americkej štúdie na seba aktívne uhlie nevie viazať alkohol. Čo zvládne, sú umelé farbivá a sladidlá, ktoré by v prípade miešaných koktailov pripadali do úvahy. Tie ale opicu nespôsobujú.

  • S ovocím a zeleninou vo smoothies. V niektorých receptoch sa aktívne uhlie pridáva do detoxikačných kúr v podobe koktailov a iných nápojov. Bohužiaľ, na toxíny v uhlí miesto nezostane, pretože na seba naviaže vitamíny a iné živiny z koktajlu, ktoré sa potom nevstrebajú.

  • Ako farbivo v jedle. Pomaly to začína, nemenovaný reťazec rýchleho občerstvenia zaviedol čierne žemle na hamburgery, ako štýlový dezert si môžete dať čiernu zmrzlinu. Aktívne uhlie by sme však nemali konzumovať, keď nemusíme, hrozí potenciálne podráždenie žalúdka, ale tiež napríklad neúčinnosť niektorých liekov (aktívne uhlie na seba naviaže účinné látky).

Sedemkrát áno

  • Aktívne uhlie ako prostriedok na bielenie zubov. Trošku špinavý spôsob, ale funguje. O celom procese si môžete prečítať v našom minulom článku.

  • Ako maska na tvár. Aktívne uhlie vie z tváre vďaka adsorpcie vytiahnuť toxíny a škodlivé látky, rovnako tak prebytočnú mastnotu. Keďže ale uhlie lepšie pôsobí vo vode než v oleji (čiže lepšie v žalúdku než na tvári), je dobré ako prísada, nie ako jediná účinná látka.

  • V šampóne. Vďaka svojim vlastnostiam uhlie pomáha vlasy dobre čistiť, ale priaznivo pôsobí aj na pokožku hlavy. Účinné je aktívne uhlie v šampónoch predovšetkým proti lupinám.

  • Proti telesnému pachu. Hlavne teda proti tomu jednému. Je to zvláštne a asi by to nikoho z nás poriadne nenapadlo, ale vyrába sa spodná bielizeň, ktorá v sebe má aktívne uhlie. Prečo? Pretože pohlcuje zápach, ktorý by sa prípadne okolo nás vinul, keby sme mali problémy s plynatosťou. Dezodoračná spodná bielizeň je účinná proti rôznym typom zápachu a dokonca je možné ju prať (bez aviváže).

  • ...a vlastne aj proti iným pachom. Aktívne uhlie môže byť súčasťou deodorantov práve vďaka svojej schopnosti pohlcovať pachy. Viete ale, aký je rozdiel medzi deodorantom a antiperspirantom? A že by sme ich mali používať skôr na noc? Prečo? Čítajte tu.

  • Ako filter. Aktívne uhlie býva súčasťou filtrov ako na vodu, tak na vzduch. Z vody odstraňuje toxíny, baktérie a nadbytok minerálov, zo vzduchu zase pachy.

  • A samozrejme ako liek. Na niektoré typy otráv (spoločne s preháňadlom), na bolesť žalúdka, nadmernú plynatosť a celkovo problémy so zažívaním.

Nezabudnite, že aktívne uhlie na seba môže naviazať vitamíny, iné živiny alebo napríklad lieky, ktoré sa potom nedostanú do nášho obehu. Mali by sme ho užívať na lačný žalúdok a zhruba dve až tri hodiny pred jedlom.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku