Zobraziť přihlasovací formulár

Masticha - poklad z ostrova Chios

  • Publikované:
Masticha - poklad z ostrova Chios

Existuje jedno jediné miesto na svete, ktoré produkuje malý zázrak. Je ním rastlina pistácia mastixová , ktorej živica má neuveriteľný efekt na celý náš zažívací trakt, aj keď najviac na ústnu dutinu, žalúdok a dvanástnik. V dávnych dobách ste mohli kvôli krádeži mastichy byť aj popravení, takú cenu mala táto zázračná substancia, ktorú liečitelia používajú už dlhšie než dvetisíc rokov. Pretože hoci rastlinu môžeme nájsť aj inde vo svete, nikde nemá tak liečivé účinky ako práve tá z južnej časti ostrova Chios.

Je to celé tak trochu záhada, pretože malá oblasť na juhu gréckeho ostrova Chios produkuje pistáciu s tak účinnou živicou, že takú nenájdete inde na svete. A práve
Masticha Chiu je Chránené označenie Európskej únie, ako napríklad náš rumanček pravý, Chamomilla bohemica.

Využitie

Žuvanie. Surovú živicu v rôznych veľkostiach umyjú jej zberači vodou a na slnku usušia. To je všetko, ako sa živica upravuje. A potom si ju môžeme kúpiť ako vysoko zdravú žuvačku. Nielen, že zanecháva príjemný dych (masticha sa pridáva napríklad aj do zubných pást), ale bieli zuby a vyrovnáva pH v ústnej dutine, čím zamedzuje vzniku zubného kazu a redukuje zubný povlak.

  • Tip Mimibazara: Masticha nie je žuvačka, ako ju poznáme. Sa žuvaním tejto živice je trošičku problém, pretože je tvrdá a krehká. Je dobré sa pred žuvaním poriadne napiť a celkovo dodržiavať pitný režim, aby sme mali dosť slín. Môžete ju najskôr len cmúľať, aby slinami zmäkla, a žuť až potom, alebo ju rozžuť - resp. rozdrviť, ale neprehĺtať a počkať, až sa jednotlivé omrvinky slinami spoja.

  • Mastichu nájdeme v rôznych veľkostiach (malé, stredné a veľké kvapôčky živice). Kombinujte rôzne veľkosti, z tých najväčších vyčerpáme liečivé látky cca po 20 minútach, potom už z nej máme „obyčajnú“ žuvačku.

Vonkajšie použitie. Dnes sa masticha používa aj v kozmetike a lekárstve. Môžeme dostať masti a krémy s prímesou mastichy, ktoré sa hodia na kožné problémy ako ekzémy, ale napríklad aj popáleniny alebo omrzliny. Pôsobí totiž antisepticky a antifungicídne. V bežnom jedle ňou môžeme ochutiť napríklad mäso, mastichu môžeme zohnať tiež nadrvenú do prášku. Môže byť ako prísada do likérov, cukroviniek, žuvačiek...

Hlavný prínos

To hlavné, čo ale masticha vie, je bojovať s baktériou Helicobacter pylori. Táto desivá baktéria je prítomná v tele takmer polovice populácie (predovšetkým tej vyspelej) a spôsobuje žalúdočné vredy a vredy dvanástnika, ale tiež napríklad gastritídu, lymfómy lymfatického žalúdočného tkaniva alebo adenokarcinóm žalúdka. Helicobacter pylori môže za veľa zažívacích ťažkostí a môže viesť aj k tým veľmi vážnym. Rovnako tak vie masticha znižovať krvný tlak a absorbuje cholesterol.

Za normálnych okolností bojujú s Helicobacter pylori antibiotiká, ale masticha je nielen prírodný, ale prísne bio produkt, ktorý nám môže významne pomôcť. Vzhľadom na to, na ako malom území sa nachádza, sa jej „zber“ veľmi ľahko kontroluje, všetko prebieha úplne prirodzeným a tradičným spôsobom.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku