Zobraziť přihlasovací formulár

Zhrnutie: Ako chudnúť a neblázniť

  • Publikované:
Zhrnutie: Ako chudnúť a neblázniť

Človek si zvykne na všetko, aj na pravidelné cvičenie. Čo je na rozhodnutí zdravo sformovať svoju postavu najťažšie, to je prelomiť svoje stravovacie návyky a vymeniť ich za nové, zdravšie. Jedlo sa však v poslednej dobe stalo jednou z našich najväčších radostí, ale aj naším najväčším nepriateľom. Vzhľadom na prísady, ktoré sa do kadečoho pridávajú, nestačí naše chuťové bunky uspokojovať obyčajná chuť suroviny, rastie potreba cukru aj závislosť na látkach zvýrazňujúcich chuť.

Nájsť si pre seba tú správnu „diétu“ v zmysle spôsobe stravovania, je totiž asi to najťažšie, čo nás čaká. Pretože nejaké to kilo navyše neznie v porovnaní s kuracími prsiami na vode každý deň zas až tak zle. Nesmieme byť na seba moc tvrdí, pretože inak sami seba vydesíme, otrávime a radšej sa zmierime s tým, ako naše telo vyzerá, pretože je to vlastne bezbolestné. Takže - čo je dobré s jedálničkom urobiť, bez toho aby sme si jedlo sprotivili?

Nejedzte jedno (a to isté) jedlo viackrát ako raz denne. Okrem zeleniny, tej jedzte, koľko chcete a kedy chcete. Ak začínate deň ovsenou kašou s hrsťou orechov, ďalšie orechy už cez deň nejedzte. Kuracie na obed znamená inú večeru a podobne. Táto stratégia nás nielen donúti vymýšľať nové jedlá a udržiavať tak svoj jedálniček pestrý a variabilný, ale zároveň nás uchráni od otrávenosti, ktorú by sme mohli cítiť, keď bude strava moc jednostranná.

Jedzte strukoviny aspoň raz týždenne. Strukoviny sú vlastne takou vegetariánsku náhradou mäsa - obsahujú množstvo bielkovín, ale k tomu zároveň tiež vlákninu a dôležité vitamíny. To všetko sa nám bude pri upravovaní váhy viac než hodiť. A strukoviny nie sú len fazuľa a hrášok, napríklad cícer by sme mohli a mali zaradiť na jedálniček ako perfektnú ingredienciu do šalátov a podobne.

Spite 8 a pol hodiny. O tom, ako veľký a priamy vplyv má spánok, jeho dĺžka i kvalita na našu váhu, respektíve snahu ju upravovať, už vieme. Spánok by mal byť integrálnou a veľmi podstatnou súčasťou zmeny nášho režimu, keď dôjde na znižovanie váhy.

Pite liter vody na každých 25 kíl svojej váhy. Pitný režim znamená dva litre vody denne? Bohužiaľ, nie je to tak. Z logiky veci - väčšie telá spotrebujú na svoju prevádzku viac energie, takže univerzálny príjem 2000 (2500) kcal nie je dosť dobre možný. Analogicky s tým tiež potrebujeme iné množstvo vody. Koeficient čo 25 kg, to liter, je priemerne vyhovujúci. Ak vážite napríklad 80 kg, je pre vás ideálne cez deň vypiť aspoň tri litre vody - a nezabudnite, 2/3 pitného režimu by sme do seba mali dostať dopoludnia!

Vyškrtnite cestoviny, buchty (sladké pečivo) a sladkosti. Teda jednoduché a väčšinou procesované cukry. Tieto cukry okrem iného spôsobujú zadržiavanie vody v našom organizme. Budete prekvapení, koľko na váhe stratíte už po týždni, kedy vynecháte tieto potraviny. Väčšina z toho síce bude voda, ale taká, ktorú vo svojom organizme nepotrebujeme.

Naopak zaraďte komplexné sacharidy, tuky a bielkoviny. Nie je cukor ako cukor - polysacharidy, teda škroby, k svojmu fungovaniu potrebujeme rovnako, ako zdravé tuky a proteíny. Mäso, zelenina, ryby, strukoviny atď. - ideálne každých pár hodín. Nebojte sa tučných potravín, tie robia v tele oveľa menšiu neplechu ako tie sladké.


Obmedzte soľ. Soľ si zahráva s rovnováhou minerálov v našom tele. Veľa soli nás núti taktiež zadržiavať vodu a zbytočne namáha naše obličky a pečeň, zvyšuje náš krvný tlak. Veľmi bohaté na soľ sú napríklad syry, údeniny, instantné jedlá atď., takže nemôžeme počítať len so soľou, ktorú si do jedla pridávame sami. Odporúčaná denná dávka je asi 5 g, čiže jedna zarovnaná lyžička. Takže pozor na soľ!

Jedzte hrsť orechov denne. Predovšetkým mandlí alebo vlašských orechov. Dopĺňajú do nášho tela zdravé tuky, antioxidanty a bielkoviny, čo upravuje naše chute. Obsiahnuté minerály regulujú naše baženie po cukre a ľudia, ktorí zaradia orechy do svojho jedálnička, majú už po šiestich týždňoch preukázateľne menej brušného tuku, i napriek tomu, že ostatnú stravu nijako neupravia - a to stojí za to, no nie?

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku