Zobraziť přihlasovací formulár

Tvár a osem miest, kde nás zradí

  • Publikované:
Tvár a osem miest, kde nás zradí

... keď príde na vek. S pribúdajúcimi rokmi sa môžeme vyrovnávať nonšalantne a s gráciou, nikdy by nikomu ale nevadilo sa trebárs o pár rokov vrátiť späť . Alebo aspoň tak vyzerať. Čo je znamením veku v tvári? Mohli by sme povedať, že pribúdajúce vrásky, ale nie je to tak úplne pravda. Poďme sa pozrieť na miesta, ktoré môžu za to, že „vyzeráme starší“. A keď už poznáme nepriateľa, budeme tiež vedieť ako s ním bojovať!

Skôr, než „vrásky“, musíme za prejav veku na koži viniť stratu jej pevnosti, elasticity, jej „matnenie“ a blednutie. Za to všetko môžu samozrejme nemenné konštanty nášho života, ktorými sú vek a genetika, ale tiež rôzne naše návyky, od tých stravovacích po kozmetické. Na čo si ale dať pozor, čo riešiť a čo a ako kamuflovať, keď príde na súčasný stav?

„Ťažké“ očné viečka. Koža na očných viečkach je extrémne tenká a teda náchylná k „previsnutiu“. Prirodzená strata kolagénu a elastínu, ktoré udržujú kožu nielen hutnú, ale tiež pružnú a teda schopnú sa vracať do pôvodného tvaru, s vekom narastá a očné viečka nám prepadávajú. Rovnako aj svaly, ktoré držia oko doširoka otvorené, ľahko ochabujú, a my máme čím ďalej privretejšie oči. Domáca a iná starostlivosť: Mazať a stimulovať - ideálne špeciálnymi krémami, ktoré obsahujú deriváty vitamínu A (retinol) a stimulujú produkciu kolagénu, poprípade čokoľvek vám bude vyhovovať. Rozhodne je potrebné brániť sa poškodeniu slnečným žiarením, noste slnečné okuliare, kedykoľvek je to potrebné a možné. Tiež nie je od veci zaobstarať si špeciálny krém s ochranným faktorom na očné okolie. A potom sú tu samozrejme riešenia, ktoré ponúkajú kliniky estetickej chirurgie, od aplikácie botoxu po odstránenie prebytočnej kože. Často ale ide o zákroky nepermanentné.

Tmavé škvrny. Genetika a vystavovanie slnku, vedú k nadprodukcii melanínu a vzniku hnedých škvŕn - rôzne po tele, najčastejšie na rukách a na tvári. Riešenie: Ideálna je prevencia v podobe krémov s ochrannými faktormi, ale s genetikou neurobíme nič. Ak hľadáme kozmetiku, ktorá odstraňuje tmavé škvrny, môžeme sa zamerať na ingredienciu hydrochinón. Ten je síce účinný, ale môže spôsobovať podráždenie pokožky, takže ďalšie na rade sú antioxidanty, predovšetkým vitamíny A, C a E. A ďalej tu máme laserové riešenie, ktorého opakované aplikácie by nás mali tmavých škvŕn zbaviť.

Rednutie obočia. Trhanie obočia nám počas celého života oslabuje korienky chĺpkov. Časom to obočie jednoducho vzdá a prestane rásť. A ešte pokročilejším časom nám začnú vypadávať aj chĺpky, ktoré by sme chceli. No a nakoniec tie, ktoré zostanú, k tomu všetkému ešte blednú. Môže k tomu viesť aj nedostatok vitamínov a minerálov, ktorému v pokročilejšom veku čelíme - predovšetkým biotínu a železa, prípadne hormonálne zmeny. Riešenie: Je vhodné odložiť pinzetu a naopak sa poobzerať po domácej starostlivosti o to, aby obočie robilo opak toho, o čo sme sa celý život snažili - rástlo. Môžete aplikovať ricínový olej, cibuľovú šťavu alebo prostriedky syntetickejšieho charakteru, opäť - musíte zistiť, čo práve na vás platí. No a tu prichádza na rad ona kamufláž. Obočiu sa musíme naučiť dávať správnu farbu i tvar, je to jedna z najdôležitejších súčastí tváre, keď príde na kontúry. Nebojte sa zveriť do starostlivosti kozmetickým odborníkom!

...vrásky. Áno, áno, tie sú naším úhlavným nepriateľom. Až 90% tých predčasných spôsobuje slnečné žiarenie. A s ochranou nie je nikdy neskoro začať! Voľte len make-up sa SPF (aspoň 15, ideálne ale 30), kúpte si ochranné krémy a nezabudnite tiež na krk a dekolt!

Nerovný povrch. A to nehovoríme zďaleka len o vráskach, ale strata kolagénu, slabšia produkcia olejov, jazvy po akné, ktoré kvôli strate pružnosti pokožky viac vystupujú na povrch, viac odumierajúcich buniek (tenšia koža)... pokožka už jednoducho nie je jemná a žiarivá. Vyriešite to: Prevenciou. A antioxidantmi. A správnou starostlivosťou. S pribúdajúcim vekom už buď poznáme kozmetiku, ktorá nám vyhovuje, alebo budeme do jej objavenia musieť investovať čas a pravdepodobne aj trochu peňazí. Hľadajte retinol, vitamíny A, C a E, peptidy a aktívne aminokyseliny. Nechajte si poradiť v lekárni, na kozmetike. A nemávajte rukou nad alternatívnymi riešeniami, ako sú esenciálne oleje a iné prírodné ingrediencie. Trebárs práve vaša pokožka na ne bude reagovať dobre.

Tmavé kruhy pod očami. Nie, nie je to nedostatok spánku. Voda, spánok, kofeín, nedostatok železa alebo nadbytok soli, aj to môže za tento nežiaduci stav. Všetko o kruhoch pod očami, ako sa ich zbaviť (alebo ich aspoň eliminovať) si môžete prečítať v jednom z našich predchádzajúcich článkov. V kozmetike hľadajte ingrediencie ako kyselinu hyalurónovú alebo kofeín, ale rozjasňovaču sa asi nevyhnete.

Dvojitá brada. Tu hrajú dôležitú úlohu gény, ale slabnutie a ochabovanie pokožky i svalov spôsobené vekom majú tiež svoj podiel. A samozrejme - tuk. Správna diéta a cvičenie majú svoje benefity (nielen na dvojitú bradu), ale kozmetika, ktorá nám spevňuje pleť, by sa mala taktiež natrvalo usídliť v našej kúpeľni. A keď už sa odhodláte k invazívnemu riešeniu - odsatie tuku v „podbradku“ urobí s tvárou naozaj divy, novinkou v tejto oblasti je tiež aplikácia injekcií s tuk rozkladajúcimi enzýmami

Prepadnuté líca. A tu je každá rada drahá. Tuk, ktorý prirodzene máme na lícnych kostiach, padá dolu a spôsobuje, že naše líca nie sú tak plné a naopak sa nám urobia tukové vankúšiky v oblasti spodnej čeľuste. Je potrebné udržať integritu pokožky čo najdlhšie - kozmetika, ochranný faktor, cvičenie, správna strava, rozhodne nefajčiť a tak ďalej... A potom je tu lifting a transfer tuku alebo iných výplní do oblasti lícnych kostí, ale to už je na zváženie. Zdravý životný štýl a starostlivosť o pokožku rozhodne tak diskutabilné nie sú.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku