Zobraziť přihlasovací formulár

Hodiny, dni, mesiace a roky od posledného pohárika

  • Publikované:
Hodiny, dni, mesiace a roky od posledného pohárika

Človek nemusí byť práve alkoholik, aby alkohol jeho telu škodil. Nemusíte sa ráno budiť s túžbou po poháriku, aby ste zaťažovali pečeň viac, ako je nutné. Ako dlho trvá nášmu telu, než sa zregeneruje z jednej divokej noci? Či už ste si boli vyraziť s priateľmi, boli na rodinnej oslave, alebo si dali len tak doma pri televízii víno na dobrú náladu, telo za alkohol málokedy poďakuje. A keď to sem tam preženieme, vyložene trpí. Kedy a ako moc?

Už od detstva nás varovali pred škodlivými účinkami alkoholu. Okolo konca strednej školy (rozhodne nie skôr!) sme sa s mnohými následkami museli sami vyrovnávať, proste čo nespoznáme na vlastnej koži, ako by neexistovalo. No a v dospelosti to predsa máme pod kontrolou a vieme piť s rozumom.

Máločo z našich stravovacích návykov je tak zbytočné ako alkohol. Vie pošramotiť nielen psychiku, ale ovplyvňuje aj fyzické zdravie - od ľahkých zápalových procesov po zvyšovanie rizika niektorých typov rakoviny. Veľké množstvo ľudí sa ale stretáva s banálnejšími následkami konzumácie alkoholu, ako je nadmerný prísun kalórií, nezdravé baženie po cukroch, zhoršenie stavu pleti a obyčajná kocovina.

Čo sa stane, keď prestanete piť?

  • Po jednej hodine od posledného pohárika sa začína telo pripravovať na odstránenie alkoholu (ako jedu) z nášho tela. Zhruba hodinu od posledného pohárika začína pečeň pracovať nadčas a pankreas vyprodukuje väčšie množstvo inzulínu, ktorý nás potom núti do konzumácie nadmerného množstva cukru.

  • Po 12 až 24 hodinách sa stabilizuje hladina krvného cukru, ak ste však nepodľahli a nedali si o druhej ráno po príchode domov celú čokoládu. Jednou prehýrenou nocou môžeme odštartovať horskú dráhu krvného cukru, ktorá sa upokojí pokojne až po niekoľkých dňoch. V takomto prípade môžete čakať návaly najrôznejších chutí i hladu. Po jednom dni by mal vymiznúť dehydratačný účinok alkoholu, takže telo by malo byť už zavodnené v norme. Ak sme teda poctivo pili vodu, ktorú telo po alkohole bezpodmienečne potrebuje dopĺňať.

  • Dva dni po alkoholovej smršti má telo to najhoršie za sebou, najťažšiu prácu na detoxikáciu organizmu zvládlo. Môžu pretrvávať ešte mierne bolesti hlavy alebo iné „dozvuky“, ale už bude len lepšie.

  • Tri dni a ste oficiálne z následkov alkoholu vonku. Vaše telo i hlava sú plne funkčné, baženie po cukroch odznelo, hladina krvného cukru by mala byť v norme a všetky krátkodobé nežiaduce efekty sú zažehnané.

Ale čo tie dlhodobé? Aj keď sa človek vydáva za prehýrenými večermi trebárs „len“ raz za dva týždne, dlhodobo to ovplyvňuje jeho zdravie. Už len tým, že sa telo musí pravidelne stretávať s odstraňovaním následkov odbúravania alkoholu, je oveľa vyčerpanejšie. Takže...

  • Po jednom týždni sa nám vracia hlboký spánok, zvyšuje sa naša mentálna energia. Začína sa zlepšovať aj kvalita kože, je hydratovanejšia a vyzerá mladšie. Niektoré z kožných problémov (ako sú napríklad lupiny alebo ekzémy) sa postupne zlepšujú.

  • Po mesiaci bez alkoholu sa začnú diať ešte len zázraky. Konzumácia alkoholu všeobecne vedie k tomu, že nám „stučnie“ pečeň. Pečeň je orgán, cez ktorý metabolizmus alkoholu prebieha takmer výhradne (ďalšími participujúcimi orgánmi sú koža, obličky a pľúca, ale to len v minimálnej miere). Pretože miera toxínov prechádzajúcich pečeňou sa zmenší, môžu sa venovať aj odbúravaniu tuku, ktorý na nich narástol. Tým budú pracovať efektívnejšie, zlepší sa nám pleť a môžeme pozorovať dokonca redukciu tuku v oblasti brucha.

  • No a po roku? To už je iná pesnička. Veľmi často dôjde k úbytku tuku v oblasti brucha a to tak, že významne. Ďalej klesá riziko rakoviny ústnej dutiny, pečene a prsníka, naše telo je oveľa zdravšie. Vďaka všeobecne lepšiemu fungovaniu metabolizmu sa látky z konzumovaných potravín začnú oveľa lepšie vstrebávať. Alkohol zvyšuje aj našu toleranciu k výrazným chutiam, s častejším pitím súvisí tiež potreba napríklad viac soliť a všeobecne koreniť, inak nám veľa vecí pripadá „planých“. K nezanedbateľným stránkam patrí aj stránka finančná, predsa len, najmä ak popíjame v rámci zábavy v reštauráciách, nie je to najlacnejšia záležitosť.

Tolerancia na alkohol je u každého človeka iná, záleží na konkrétnom metabolizme, anamnéze, životnom štýle a podobne. Preto sú aj dávky, ktoré našim telám škodia, rôzne. Rovnako tak je nemožné dopredu povedať, aká je naša odolnosť voči vzniku závislosti. Aj bez týchto čertov na stene je však pravda, že bez alkoholu sa náš organizmus jednoducho zaobíde. Či už chceme len zdravo chudnúť alebo pracovať systematicky na zdravom životnom štýle, alkohol k životu nepotrebujeme.

Slovo pre nadužívanie čohokoľvek je
abúzus. Sami viete, či niekto z vášho okolia spoločensky pomerne dobre tolerovaný alkohol „nenadužívá“. A nemusíte čakať na to, až bude intervencia nevyhnutná. Každý krok, ktorý vedie k zníženiu počtu vypitých pohárikov, vedie zároveň k zlepšeniu zdravia.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku