Zobraziť přihlasovací formulár

Chyby, kvôli ktorým sme v strese

  • Publikované:
Chyby, kvôli ktorým sme v strese

...viac, než by sme museli. Tiež vám pripadá, že deň má oveľa menej hodín, než by sme v skutočnosti potrebovali? Nie je to nedostatkom času, ale nadmierou úloh, ktoré sami na seba kladieme. A ich neefektívnym odbavovaním. A zďaleka nehovoríme len o práci, ale (a možno dokonca predovšetkým) o organizácii každého dňa, všetkých vecí, ktoré chceme a potrebujeme stihnúť. Rodina, deti, práca, domácnosť, priatelia... a to, že človek potrebuje tiež chvíľu pokoja len sám pre seba, to už sa úplne bojíme podotknúť.

Napriek presvedčeniu, že za stres môže množstvo vecí, na ktoré musíme myslieť, ktoré urobiť a ktoré zorganizovať, je to skôr spôsob ich riešenia, ktorý môže za tie nepríjemné pocity sprevádzané často zdravotnými a psychickými problémami.

Vypraviť deti do školy, nachystať im jedlo, odísť do práce (a v nej pracovať!), vyčistiť a umyť auto, nakúpiť, povyzdvihovať deti zo škôl a krúžkov, prísť domov, trošku upratať, nachystať rodinnú oslavu, privítať hostí, baviť je, starať sa o ich pohodlie, odprevadiť ich domov, umyť a uložiť deti, upratať viac, venovať trochu času sebe, pobudnúť osamote s manželom, ísť spať. A možno ešte máte psa. Takýto deň nemusí byť nič zas až tak výnimočné. Každá položka tohto zoznamu v sebe ukrýva mnohapoložkový itinerár činností, ktoré sú potrebné pre ich úspešné zvládnutie. No... nie je toho práve málo.

V čom najčastejšie robíme chyby?

Multitasking bez prioritizácie. Znie to honosne, ale ide o úplne jednoduchú vec. Sú veci, ktoré sú naozaj potrebné hneď, ďalšie neskôr, ďalšie za dlho, niektoré vlastne vôbec a iné za vás môže urobiť niekto iný. Multitasking je realitou dnešnej doby, ale málokedy je efektívny. Predstavte si situáciu, že po návrate domov z práce máte dve urgentné úlohy - pomôcť deťom s úlohami a uvariť večeru. Že by to pokojne išlo naraz? Išlo, ale ani jedno z toho nebude dobré. Nebudete sa poriadne sústrediť na problémy z učebnice, a keď sa do toho položíte, trebárs prevaríte špagety. Keď si tieto dve úlohy zase rozpojíte, je možné, že ich zvládnete s menšou mierou stresu a s väčšou mierou úspechu.

Na všetky notifikácie reagujeme okamžite. Viete, že úspešní biznismeni majú vo zvyku odpovedať na elektronické správy akéhokoľvek typu iba niekoľkokrát denne? Proste si stanovia čas, ktorý venujú mobilu, zvyšok venujú práci. Akonáhle sme dostali internet do telefónov, vypestovali sme si podmienený reflex - akonáhle pípne, okamžite kontrolujeme, okamžite odpovedáme (a funkcia zobrazovania prečítania správ nám moc nepomáha). Je potrebné mať disciplínu a vydržať. Ak telefón nezvoní novým hovorom, všetko, čo na neho príde, môže počkať.

Nehovoríme „nie“ a nevieme si povedať o pomoc. A pritom oboje je tak zdravé. Na jednej strane stojí náš čas a energia, na strane druhej naše domnienka, že odmietnutím zraníme niečie city. Často zamieňame sebectvo za efektivitu. Nemalú úlohu hrá aj to, že sa chceme cítiť nenahraditeľní a potrební. Ale možno by ste sa divili, čo všetko sa dá delegovať. Zoznamy „treba urobiť“ a „ja musím urobiť“ sú často dosť odlišné.

Aby sme si veci zapamätali, spoliehame výlučne len na svoju hlavu. A to je cesta k instantnému preťaženiu mysle. Máte cez deň urobiť asi tisíc vecí a okrem stresu z toho, že ich všetky nestihnete, pridávate ešte stres z toho, na čo všetko ste zabudli. Ako z toho von? Úplne jednoducho, všetko si píšte. Do mobilu, na papier, do zdieľaného kalendára. A nebudete sa musieť báť, že na niečo zabudnete.

Prokrastinácia versus odkladanie nižších priorít. Nie je zle veci odložiť. Ale iba v jednom prípade - že máme na práci dôležitejšie veci. Nie je nič zlé na tom nevybaviť novú úlohu, ktorá sa objaví, keď sme uprostred niečoho iného. Keď sa ponáhľame vyzdvihnúť mamičku od doktora a príde nám informácia, že máme zaplatiť účet za telefón, je to presne ten moment, keď potrebujeme hlavu pokojnú a s čo najväčšou kapacitou - nemusíme účet zaplatiť hneď z internetového bankovníctva, len na to nesmieme zabudnúť.  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku