Zobraziť přihlasovací formulár

Melón zďaleka nie je len voda

  • Publikované:
Melón zďaleka nie je len voda

Hoci je sladký, obsahuje minimum kalórií, jeho konzumáciou vlastne skôr pijete, než jete. Obsahuje vlákninu, vitamíny, antioxidanty, je vhodný pri redukčnej diéte, osviežujúci a obľúbený. Reč je samozrejme o vodnom melóne, zelenine (áno, zelenine!), vďaka ktorej sa mnoho z nás teší na leto. Ako môže vodný melón poslúžiť nášmu zdraviu? A vedeli ste, že vodné melóny už existujú aj v tvare kocky? A že môžete jesť aj jeho šupku?

Vodný melón je aj napriek svojej sladkej chuti zelenina, je príbuzný uhorke, tekvici alebo cukete. Ovšem produkuje semená (je to plod) a je sladký, takže teoreticky by sme mu vlastnosti ovocia priznávať mohli. Mätúce definície stranou, vodný melón je jednoducho dobrý a chutný. Aj keď prekvapivo veľa ľudí v jeho chuti rozpoznáva podobnosť práve s uhorkou - od ľudí, čo vodný melón nejedia, pretože im nechutí, počujete pravdepodobne toto ako príčinu ich averzie.

Fakty, báje, zaujímavosti

  • Vodný melón bol pestovaný v starom Egypte údajne už v období 5000 rokov pr. n. l. Pochádza pôvodne z Afriky, dnes je ale najväčším svetovým producentom Čína spoločne s Japonskom a na svete je pestovaných cez 1200 druhov! V Japonsku dnes pestujú vodné melóny v špeciálnych boxoch, takže ich tvar nie je oválny, ale kockovitý. Snažia sa tak vyriešiť problémy s uskladnením a prepravou.

  • Váhovo sa jeden plod pohybuje rôzne, od niekoľkých kilogramov (výnimkou nie sú v obchodoch ani plody okolo 15 kíl), ale vo svete nie je stokilový gigant nič mimoriadne. Najťažší vypestovaný vodný melón mal okolo 130 kilogramov! Ku konzumácii sú však údajne najvhodnejšie plody okolo iba dvoch kilogramov.

  • Okrem sladkej červenej dužiny môžete konzumovať aj zelenú šupku. Je plná chlorofylu a neesenciálnej aminokyseliny L-citrulínu. Tá nám pomáha pri metabolizme bielkovín, posilňuje imunitný systém, zlepšuje hojenie, prekrvenie svalov a ich schopnosť odbúravať kyselinu mliečnu (ideálne pri športových výkonoch!). Melónovú šupku alebo „to zelené“ je výhodné používať do smoothies, kde tvorí prekvapivo chutnú kombináciu napríklad s hruškami.

Prečo melón?

Melóny sú veľmi bohatým zdrojom vitamínu C, jedného z najsilnejších antioxidantov. Nutne ho potrebujeme nielen pre svoju imunitu, ale vôbec celkovú kondíciu organizmu. Veľmi dôležitý je aj obsah vitamínov skupiny B, ktoré pomáhajú s plodnosťou i správnym vývojom plodu, ďalej predovšetkým beta karoténu, provitamínu vitamínu A. Vďaka tomuto zloženiu pomáha vodný melón dokonca tiež v boji s rakovinou.

Melón je z viac ako 90% voda. Ale plná vitamínov a minerálov! Takže okrem toho, že úplne skvele pomáha s hydratáciou (ktorá je cez letné mesiace viac ako žiadaná), dodáva telu aj veľa užitočných látok. Vďaka minimu obsiahnutých kalórií a prekvapivo malému množstvu cukru je melón geniálnou potravinou pri redukčných diétach a detoxikačných kúrach.

Zaujímavosťou je, že vodný melón obsahuje veľmi silný antioxidant lykopén, a to dokonca vo väčšom množstve než sa objavuje v paradajkách. Lykopén je nevyhnutný pre zdravie kardiovaskulárneho systému.

Vďaka obsahu vody, vlákniny, vitamínov a minerálov melón pomáha:

  • S kardiovaskulárnymi ťažkosťami.

  • Je dobrý pre zdravie kostí.

  • Pomáha s problémami spojenými so športovým výkonom, relaxuje svaly.

  • Udržuje nás hydratovaných, a to veľmi príjemným a chutným spôsobom.

  • Vie bojovať proti zápalovým ochoreniam.

  • Zlepšuje imunitu.

  • Vylepšuje vzhľad pleti, vďaka hydratácii a obsahu vitamínu A.

  • ...a ďalšie.

Netradičná na vodnom melóne je jeho kombinovateľnosť ako so sladkými, tak slanými chuťami. Veľmi často ho nájdete ako ingredienciu šalátov v kombinácii s kozím syrom, mozzarellou, ricottou, fetou, bazalkou, mätou alebo rozmarínom, melónovú šupku môžete dokonca nakladať na slano. A to už vôbec nehovoríme o tom, že melón sa veľmi často (predovšetkým v Amerike) využíva v kombináciách s alkoholickými nápojmi, ideálne s vodkou.

Máte vlastný recept na využitie vodného melóna? Podeľte sa oň s ostatnými na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

greenhouse 14. 7. 2016, 22:57
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)milujem melón (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
kendzo 13. 7. 2016, 22:32
(Y) (Y) (Y) super, zbožňujeme ju :)