Zobraziť přihlasovací formulár

Len ich nechajte, nech pomáhajú! Za chvíľu ich to nebude baviť

  • Publikované:
Len ich nechajte, nech pomáhajú! Za chvíľu ich to nebude baviť

Keď sú deti malé, často samy od seba chcú pomáhať, vysávať alebo napríklad variť. Využite to! Pretože s pribúdajúcim vekom ich záujem rýchlo upadá. Máme pre vás šesť tipov, ako potomkov priviesť k domácim prácam, aby to brali ako samozrejmosť.

Jasne, keď vám bude s varením alebo vypratávaním umývačky pomáhať trojročné dieťa, zaberie to dosť času a môže sa pritom všeličo nepodariť. Ale keď to zrazu začnete chcieť po sedem či osemročnom, ktorý už to predsa zvládne, s nadšením sa nestretnete. Takže, čím skôr sa k účasti detí pri pomoci v domácnosti odhodláte, tým lepšie urobíte.

A ešte jedna poznámka - vlastne by nemalo ísť o nejakú pomoc, za ktorú budete potomka zahŕňať ováciami. Jeho podiel na chode domácnosti - primeraný veku - by sa pre neho mal stať samozrejmosťou. Alebo vás rodičov snáď niekto neustále chváli a odmeňuje za to, že ste uvarili večeru alebo povysávali?

1. Jednoduché pokyny

Chcete, aby deti pomáhali? Vaše inštrukcie musia byť jasné, doslovné a nesmiete ich dávať veľa súčasne. Zabudnite na vety typu „nachystaj na stôl a potom si uprac izbu.“ Radšej voľte pokyny typu „nachystaj na stôl príbory a poháre,“ a až keď bude mať pomocník hotovo, stanovte ďalšie pokyny.

2. Nech si vyberú povinnosti

S väčšími deťmi sa na pravidlách a povinnostiach dohodnite vopred a skúste akceptovať ich výber povinností. Napríklad ak nechcú vynášať odpadky, nenúťte ich, ale dajte im na výber, či teda radšej budú vysávať alebo niečo iné. Stanovte tiež prípadné sankcie, ako je zákaz televízie alebo počítača za neplnenie úloh.

3. Bez výnimiek

Na plnení povinností trvajte a nerobte výnimky kvôli televízii alebo podobným maličkostiam. Deti sa tak naučia, že je najprv práca a potom zábava.

4. Chvála? Ale áno

Nešetrite chválou, deťom sa lepšie pomáha, keď sú za to odmenené vľúdnym slovom. Ale skôr vyzdvihnite, že to robíte pre to, aby ste sa doma cítili dobre a pripomeňte deťom, že keď sa tiež zapoja, zostane vám potom viac času trebárs na spoločné hry.

5. Choďte deťom príkladom

Nielen matka, ale i otec sú pre deti vzorom - takže sa snažte im ukázať, že obaja rodičia v tomto smere fungujú. Keď totiž napríklad otec bude ležať na gauči namiesto toho, aby sa zapojil do upratovania, len ťažko donútite svoju ratolesť, aby robila niečo iné.

6. Radšej hneď

Naučte deti, že upratovať sa musí hneď, napríklad akonáhle si dohrá s kockami, po jedle apod. Bude tak vedieť, že povinnosti sa nemajú odkladať.

(red)

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku