Zobraziť přihlasovací formulár

Mýty o vývoji detí: Toto ste vedeli?

  • Publikované:
Mýty o vývoji detí: Toto ste vedeli?

Rodičia vo veľkej miere dúfajú, že sa ich dieťa vyvíja v úplnom poriadku a mnohí naviac dúfajú, že vo všeličom predbehne svojich rovesníkov. Veria však mýtom, ktoré nie sú tak celkom pravda. Pozrime sa na pár z nich.

1. Múdrejšie vďaka edukatívnym hračkám

Mnohí rodičia veria, že keď svojmu potomkovi zaobstarajú tie správne hračky, bude vďaka nim múdrejší. Pretože také predmety správne stimulujú a rozvíjajú jeho mozog vďaka presne miereným podnetom. Ale v skutočnosti pre niečo také neexistuje žiadny dôkaz.

A ako k nim teda pristupovať? Sofistikované edukatívne hračky podľa všetkého nie sú nutné - je síce pravda, že napríklad dieťa v prvých týždňoch po narodení vníma čiernobiele kontrastné obrázky lepšie ako tie menej výrazné, ale nezdá sa, že by kvôli tomu boli bábätka múdrejšie. To isté platí aj o všelijakých vzdelávacích hračkách pre staršie deti. Ale ak vás teší mu také veci robiť, prečo nie, ak vám to urobí radosť. Určite im tým neublížite. A rozhodne je pravda, že dieťa nejaké stimuly potrebuje.

2. Čím skôr hovorí, tým inteligentnejšie je

Táto priama úmera takto určite neplatí. Dobre, dieťa, ktoré skoro hovorí, rozhodne nebude hlúpe, ale nemusí to znamenať, že je múdrejšie a že bude v živote úspešnejšie než susedovo dieťa, ktoré začalo hovoriť skoro o rok neskôr. Aj múdre deti môžu začať hovoriť pomerne neskoro a je to v poriadku, ale ak sa reč dieťaťa nerozvíja vôbec alebo ak sa zastavilo alebo dokonca akoby sa vracalo v čase, preberte to s odborníkmi. Mohlo by ísť o prejavy autizmu alebo nejaké vývojové poruchy.

3. Logopéd je pred piatymi narodeninami zbytočný

Ak má rodina pocit, že sa u dieťaťa pri rozvoji reči objavili ťažkosti, je vhodné vyhľadať odbornú pomoc čo najskôr. Dieťa, ktoré okolo troch rokov veku hovorí málo alebo vôbec, je vhodné vziať k logopédovi. Naopak, ak rodičia vyčkajú až do piateho roku veku dieťaťa a až potom vyhľadajú odbornú logopedickú pomoc, môže byť neskoro. Najmä v prípadoch, keď dieťa nehovorí alebo chybne tvorí napríklad polovicu hlások.

4. Deti starších rodičov sú múdrejšie

Kdeže, toto tvrdenie o miere inteligencie v závislosti na veku rodičov je úplne neopodstatnené. IQ ovplyvňujú úplne iné faktory, ako je otcovo a matkino dátum narodenia.

5. Skoré čítanie je znakom geniality

Čítanie je dobrá vec, ale len vtedy, keď dieťa chápe, čo číta. Jednoduché pomenovanie písmeniek ešte neznamená, že im dieťa naozaj rozumie. Ak dieťaťu už v troch rokoch ukazujete v knihe písmenká a snažíte sa o to, aby ich spoznalo a o rok neskôr už plynule čítalo, nerobíte úplne dobre. Radšej venujte čas spoločnému čítaniu. Sadnite si spoločne na gauč, vy čítajte a dieťa nech ukazuje obrázky.

Dovoľte mu, nech nechá pracovať fantáziu naplno a samo si vytvorí vlastný koniec. Predčasné „čítanie“ môže viesť k hyperlexii, čo znamená, že dieťa slová síce prečíta, ale nemá absolútne žiadnu predstavu o tom, čo skutočne znamenajú. Takéto čítanie nie je ani omylom znakom rozvíjajúceho sa génia.

6. Z veľkých novorodencov vyrastú veľkí dospelí

Toto neplatí, môže to dokonca byť presne naopak. Usudzovať na výšku v dospelosti ale celkom spoľahlivo môžete z toho, ako je dieťa veľké v čase prvých či druhých narodenín. Keď to zjednodušíme, budúca výška býva zhruba dvojnásobkom tej v dvoch rokoch.

(red)

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku