Zobraziť přihlasovací formulár

Zázrak pre zdravie - kadidlový olej, kadidlová voda

  • Publikované:
Zázrak pre zdravie - kadidlový olej, kadidlová voda

Vedeli ste, že kadidlo je v skutočnosti živica stromu kadidlovník pravý (alebo kadidlovník pílovitý)? A že má neuveriteľné účinky na naše zdravie? Opomeňme jeho spirituálne použitie, vôňa kadidla je pravdepodobne pre každého z nás neodmysliteľne spojená s kostolmi a náboženskými obradmi. Silice obsiahnuté v tejto unikátnej živici sú vskutku skoro všemocné.

Kadidlo a kadidlový olej robí spoločnosť ľudskému zdraviu už tisíce rokov. V dávnych dobách bolo cenené zlatom a patrilo k najväčším pokladom arabského sveta, dokonca po ňom bola pomenovaná jedna z veľkých obchodných chodníkov. „Kadidlová cesta“ viedla zo severného arabského polostrova až do stredomoria. Jeho cena samozrejme nie je len preto, že „pekne vonia“. Obsiahnuté látky majú skvelé účinky na zdravie, čo nám potvrdzuje aj ajurvéda, v ktorej je kadidlo používané tisíce rokov na liečbu rôznych neduhov.

Ale prestaňme s tými tajnosťami, aké neduhy kadidlo lieči, ale hlavne - ako?

Pamätáte si na tea tree olej? Všetko o ňom sa môžete dočítať v našom špeciálnom článku, tu vám ale prezradíme ešte jednu vec. Tea tree a kadidlový olej majú množstvo využitia, pre oba ale platí, že sa nesmú užívať vnútorne. Môžeme ich inhalovať a dávať na kožu, ale rozhodne ich nesmieme požívať.

  • Aj keď pri kadidlovom sa názory rôznia. Na posilnenie imunity sa odporúča jedna kvapka kadidlového oleja týždenne na vnútorné použitie, ale rozhodne by sme ho mali aspoň zriediť vodou alebo iným, nosným olejom (napríklad kokosovým).
  • Polemika ohľadom vnútorného použitia sa však týka iba esenciálneho oleja. Samotná živica sa dá žuť pre zlepšenie stavu ústnej dutiny (paradentóza, zápaly, citlivé ďasná atď.).
  • Tip Mimibazara: existuje tiež takzvaná kadidlová voda. Pripravíme si ju jednoducho, zrnká živice zalejeme vodou a necháme cez noc stáť. Takú vodu potom pijeme na posilnenie imunity, úpravu hormonálnej hladiny najmä u žien, na zažívacie ťažkosti a rôzne choroby zažívacieho traktu.

Kadidlový olej obsahuje fytochemikálie, bioaktívne látky, ktoré majú veľký vplyv na náš organizmus. Tými hlavnými sú kyselina boswellianová, seskviterpenové uhľovodíky, mono a diterpény. Tieto silice potom majú významné protizápalové účinky, čo sa hodí najmä pre liečbu artritídy a s ňou spojených bolestí. Silice prehrievajú - prekrvujú - tkanivá, zaistia tak ich lepšie zásobenie živinami a pôsobia tak ako prevencia ďalšieho zhoršenia.

Rovnako tak sa hodí na ošetrenie rán, akné a jazvy po ňom. Kadidlová vôňa extrémne upokojuje myseľ, pôsobí proti úzkostiam, stresu, upokojuje podráždený nervový systém.

  • Tip Miibazara: vôňa kadidlového oleja (teda silice v ňom obsiahnutej) tiež priaznivo pôsobí na dýchacie ťažkosti, môžete si napríklad pár kvapiek nakvapkať do dlaní a cez deň si k nim sem tam pričuchnúť. Vôňa pretiahne dýchacie cesty a bude sa vám ľahšie dýchať. Mimochodom, počuli ste o nádchovníku? A čo napríklad o angínovníku? V chrípkovej sezóne sa informácie o nich budú hodiť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku